Hyppää pääsisältöön
Kuva
nuorisovaltuuston hallitus kaupungintalolla poseeramassa hauskasti kameralle
On ollut hienoa päästä vaikuttamaan sellaisiin asioihin, joihin en ikinä olisi uskonut pääseväni vaikuttamaan.
Kuva
nuorisovaltuuston hallitus kaupungintalolla poseeramassa hauskasti kameralle

Miten nuoret vaikuttavat? Missä he vaikuttavat? Pääsevätkö nuoret vaikuttamaan? Onko se mielenkiintoista? Nämä asiat minulla pyörivät päässäni, kun lähdin mukaan opiskelijakunnan kautta nuorisovaltuuston eli nuvaan.

Olin silloin 19-vuotias, kun opiskelijakunnan puheenjohtaja kertoi, että tällainen tilaisuus olisi mahdollista minun kohdallani. Olin aluksi epäröivä koko homman suhteen, tuleeko siitä kivaa tai mitenkään ihmeellistä. Mietin, istutaanko nuvassa tuntikausia kuunnellen puheenjohtajaa ja politiikkaa. En itse ollut politiikasta kiinnostunut, vaan halusin toimia ja kokeilla erilaisia asioita. 

Menin paikalle ensimmäiseen tapaamiseen eli Huippukokoukseen, joka järjestettiin Jyväskylän kaupungintalon juhlasalissa. Aluksi istuskelin yksinäni, kunnes ympärilleni alkoi tulla muita nuoria, jotka alkoivat juttelemaan kanssani. Hekin olivat ensikertalaisia nuvassa. Oli mukavaa huomata, että en ollut ainut siinä tilanteessa. 

Kaikki vaikutti Huippukokouksessa mielenkiintoiselta. Kuuntelimme alkusanoja sekä tervehdyksiä, oli erilaisia työpajoja ja keskusteluja, jossa sai kiertää. Huippukokouksen jälkeen tuntui siltä, että tästä tulee mun juttu. Hienoa huomata, miten muutkin ympärilläni olevat nuoret rentoutuivat ja innostuivat. Heidän kanssaan tulisin tekemään töitä uudessa nuvassa. 

Tapaamisen jälkeen tuli kutsu perehdytysleirille, Leirillä sain kuulla, että nuorisovaltuustossa toimiminen ei olekaan niin hankalaa kuin aluksi ajattelin. Nuorisovaltuustoon kuuluu hallitus, jossa on puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, varasihteeri, tiedottaja, kouluyhteistyövastaava ja somevastaava. Itse sain ensimmäisellä kaudellani kouluyhteistyövastaavan roolin ja se oli kivaa. 

Nykyään ajattelen, että on ollut hienoa päästä vaikuttamaan sellaisiin asioihin, joihin en ikinä olisi uskonut pääseväni vaikuttamaan. Nuvan kautta olen saanut paljon mahtavia kokemuksia, kuten matkan ulkomaille tutustumaan toisiin nuoriin, pääsyn kulttuuri- ja liikuntalautakunnan edustajaksi ja tulevaisuutta varten paljon tarpeellisia tietoja ja taitoja. Toiminta on mukavaa, hauskaa ja saa jopa iänikuisia ystäviä, kuten minä olen saanut. 

Huippukokous valitsi tiistaina 22.9.2020 uuden nuorisovaltuuston kaudelle 2020-2021. Nyt on oma aikani väistyä nuorisovaltuustosta, ja uudelle kaudelle jätän vielä terveiset: Jos haluat vaikuttaa Jyväskylän asioihin nuorena, niin nuva on sinulle oikea paikka! Vaikuttakaa, nauttikaa ja antakaa itsellenne tilaisuus loistaa.

Katja Laitinen, kahden kauden nuorisovaltuutettu