Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kuntarajat ylittävää nuorisotyön digiloikkaa Keski-Suomessa -blogin kuvituskuva. Kuva Pauliina Lahtinen. Kuva Pauliina Lahtinen
Nuorisotyö tarjoaa verkon ja somen kautta erilaisia ryhmätoimintoja ja tekemistä, sekä jakaa vinkkejä vapaa-ajanviettoon.
Kuva
Kuntarajat ylittävää nuorisotyön digiloikkaa Keski-Suomessa -blogin kuvituskuva. Kuva Pauliina Lahtinen

Istun torstaina 16.4. alkuillasta kotini yläkerrassa etäkonttorissa ja laitan kuulokkeet päähän. Avaan Discordin ja klikkaan itseni Muuramen nuorisopalveluiden serverille. Yritän löytää oikealle puhekanavalle, jonne on kokoontumassa + 15 -vuotiaista ja nuorista aikuisista koostuva CS:GO -porukka. Olen menossa kanavalle kuokkavieraaksi Muuramen kunnan vastaavan nuoriso-ohjaajan, Jari Solismaan kutsumana. Haluaisin kuulla nuorten ajatuksia poikkeustilanteesta sekä pelitoiminnasta ja sen merkityksestä. Toiminta on muovautunut alun perin kunnan nuorisotilalla tapahtuvasta harrastustoiminnasta hieman tavoitteellisempaan harjoitteluun ja osin kilpailullisempaan suuntaan. Poikkeuksellista on, että Muuramessa pelitoimintaa on tehty jo ”aikana ennen koronaa”.

Nuorisotyön toimintaympäristöt ovat muuttuneet viime vuosien ja vuosikymmenten kuluessa pikkuhiljaa. Nuorisotyötä on kehitetty mm. kouluilla ja oppilaitoksissa sekä jalkautuen ja liikkuvan nuorisotyön mahdollisuuksia kokeillen. Lisäksi joissain kunnissa ja järjestöissä verkkonuorisotyötä ja digipelitoimintaa on tehty jo parin vuoden ajan. Hiljalleen on otettu käyttöön myös instaa, snäppiä ja muita ”somettimia”. Tilanne muuttui verrattain radikaalisti muutama viikko sitten, jolloin digitaaliseen nuorisotyöhön siirryttiin kertarysäyksellä. Nyt viimeisimmätkin digitalisaation ”kelkasta pudonneet” nuorisotyöntekijät ovat hypänneet mukaan hyvin tuloksin. Edistyksellistä nuorisotyötä tehdään nyt monessa keskisuomalaisessa kunnassa – osassa kuntien ja eri toimijoiden välisenä yhteistyönä! 

Yhdenvertaiset nuorisotyön palvelut kaikille!

Maakunnallisen nuorisotyöverkoston ajatuksena oli vuosi sitten saattaa yhteen keskisuomalaisia nuorisotyöntekijöitä, nuorisojärjestötoimijoita sekä nuorisoalan kouluttajia pohtimaan yhdessä, missä nuorisotyö on nyt ja minne ollaan matkalla. Yhteisenä tavoitteena koettiin muun muassa yhdenvertaisten nuorisotyön palveluiden mahdollistaminen nuorille asuinkunnasta riippumatta. Tämä on luonnollisesti iso haaste, sillä niin työntekijä- kuin toimintaresurssitkin ovat nuorisotyön osalta pienet monessa kunnassa. Nuorilla tulisi olla nuorisolain ja kuntalain mukaan mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa kunnassa tarjottaviin palveluihin, joista nuorisotyö on keskeinen ehkäisevä peruspalvelu. Nykytilanteessa tämä konkretisoituu entisestään, sillä nuorisotilat ovat sulkeutuneet, koulut ja oppilaitokset ovat kiinni ja kaikenlainen harrastustoiminta ja vapaa-ajanvietto isommilla porukoilla on kielletty. Tämä tarkoittaa monelle kaverisuhteiden siirtymistä digiympäristöihin sekä joillekin valitettavasti myös yksinäisyyttä ja elämäntilanteiden mutkistumista entisestään. 


Tilanteessa tarvitaan nuorisotyötä kuuntelemaan ja kohtaamaan - esimerkiksi digitaalisilla alustoilla, joissa voi käydä keskustelua oikeastaan mistä vain tai vaikkapa skeitti- ja ulkoliikuntapaikoilla kohtaamaan niitä nuoria, jotka eivät pyöri verkossa. Uusien ja erilaisten toimintaympäristöjen käyttöönotto lisää myös nuorisotyön tavoittavuutta. Nuorisotyö tarjoaa verkon ja somen kautta erilaisia ryhmätoimintoja ja tekemistä, sekä jakaa vinkkejä vapaa-ajanviettoon. Keräsin muutamia esimerkkejä kunnista, joissa nuorisotyötä on alettu toteuttaa uusilla tavoilla. Jämsässä nuorisotyötä tekevät tahot (Nuorisopalvelut, seurakunta, 4H ja James Koskisen vapaapäivä) ovat tehneet menestyksellistä yhteistyötä jo jonkin aikaa. 

-    ”Oli luonnollista, että tämän kriisin puhjettua päätettiin hyvin pikaisesti pistää taas hynttyyt yhteen, ja perustettiin yhteinen Discord: VainJämsäjutut. Näin olemme saaneet päivystys aikaa paljon pidemmäksi, joka olisi ollut yksinään aika pientä", kertoo nuoriso-ohjaaja Pia Salminen Jämsän nuorisopalveluista. Salminen pitää Discordia turvallisena paikkana nuorille, sillä paikalla on aina joku nuorisotyön ammattilainen keskustelemassa kuulumisista ja vaikkapa pelailemassa yhdessä. https://www.jamsa.fi/palvelut/nuoriso


Kunta- ja toimijarajat on ylitetty myös Kannonkoski-Kivijärvi-Saarijärvi yhteistyössä, jossa kuntien vapaa-aika ja nuorisoimet sekä 4H ovat yhdistäneet voimansa. Nuoria tavoitellaan tilapäisesti Discordiin siirtyneen Crazy Action -toiminnan sekä +15 -vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille tarkoitettujen Klubi-iltojen kautta. Alueella on myös etäkerhotoimintaa Whatsappin ja Kannonkoski-Kivijärvi 4H:n kotisivujen välityksellä. https://kannonkosken-kivijarven.4h.fi/

Laukaassa on puolestaan kehitetty some-kanavia, käynnistetty Discordia sekä pyritty mahdollistamaan ryhmätoimintaa Skypen kautta. 
-    ”Erilaisen vapaa-ajan aktiviteetin luominen on tärkeää sillä nuoret ovat päivän aikana koulutehtäviensä kimpussa. Siksi pyritään kehittelemään uusia asioita, joiden avulla kohtaisimme entistä enemmän nuoria. On hienoa nähdä, kuinka nuoret itse haluavat olla mukana luomassa sisältöä mm. someen. Jokainen kohtaaminen, idea ja yhteistyö on tällä hetkellä tärkeää”, kertoo vapaa-aikaohjaaja Minna Välijärvi Laukaan kunnan vapaa-aikatoimesta. https://www.laukaa.fi/palvelut/ajankohtaista-nuorille

Pelitoimintaa yli kuntarajojen

Kuntarajat ylittävän yhteistyön kautta nuorille syntyy uudenlaisia mahdollisuuksia osallistumiseen ja kohtaamiseen. Näin muun muassa Muuramessa ja Hankasalmella, joissa on käynnistetty digitaalista pelitoimintaa kuntien välisen CS: GO -turnauksen myötä. Muuramen nuorisopalveluilla on tarkoitus jakaa peliosaamista myös muihin kuntiin, sekä tarjota mahdollisuutta tutustua erilaiseen nuorisotyön ”työvälineeseen”. Pelaamisen ohessa toteutuu nuorisotyön tekemä kasvatustyö nuorten parissa sekä mielekäs tapa viettää vapaa-aikaa ja mikä parasta juuri nyt – fyysistä kontaktia ei ole mahdollista ottaa vaikka pelissä menisikin tunteisiin. 

Palataan takaisin torstain alkuiltaan ja CS: GO-porukan puhekanavalle, jonne pelaajia valuu hiljalleen paikalle. Kerron että kirjoittelen blogia nuorisotyön tilanteesta ja kyselen ”Miten menee”? Nuorten mukaan menee hyvin, ja korona on vaikuttanut arkeen vaihtelevasti. Eniten harmia aiheuttaa se, kun ei pääse pihalle kavereita tapaamaan. Onneksi on kuitenkin peliporukka, jonne pääsee halutessaan mukaan. Nämäkin nuoret ja nuoret aikuiset ovat erilaisissa elämäntilanteissa; osa on etäkoulussa, osa välillä töissä tai työttömänä. Nuoret vastaavat puhekanavalla kysymyksiini mielellään ja keskustelu on vilkasta. Tyypit ovat selkeästi hommasta innoissaan ja se tarttuu, mutta mikä tässä pelihommassa on sitten parasta?  

-    ”Ehottomasti tää kavereiden kanssa kun saa viettää aikaa. Ja voi kehittää itteesä. Ollaan saatu vähän kilpailullista osaa, mutta on myös niitä ketkä haluaa pitää hauskaa.” 

Nuoret kertovat tavoittelevansa bittiliigaa, jonka ensimmäinen virallinen peli pelattiin pitkänäperjantaina. Ensimmäisenä vastustajana toimi Hankasalmi, mutta miten Muuramessa on innostuttu muita kuntia vastaan pelaamisesta?

-    ”Jari (nuoriso-ohjaaja) on ajanut eteenpäin hommaa ja innostanut. Pikkuhiljaa alkanut kyllästyttää kun samoja tyyppejä tulee vastaan peleissä. Nyt tulee verkostoja ympäri suomea ja tulee uusia tuttavuuksia.” 
Nuoret kokevat, että CS: GO -liiga on myös kilpapelaamista varten hyvä tilaisuus harjoitella. Keskustelumme loppupuolella kanavalle ilmestyy myös yksi hankasalmelainen nuori ja viisastelu edellisen perjantain turnauksesta alkaa. Maistiaisia, ja matsin lopputuleman pääsee katsomaan täältä.

Peli on muutakin kuin vain peli


”Täällä on aina porukkaa valmiina pelaamaan. Mukavia kavereita pelaamassa. Vaikkei olis näitä (yhteisiä) pelejä niin pelataan näitten pelien ulkopuolella. Omatoimisissa peleissä huonona puolena oli se, että välillä mahtuu mukaan ja välillä ei. Samalla muissa peliporukoissa voi tulla negatiivista palautetta ja ärsyttämistä. Jos joku tekee virheen niin moititaan. Täällä ei semmosta oo. Täällä arvostetaan mua ja mitä teen.”


Kommentissa välittyy aito arvostus peliporukkaa kohtaan. Nuorisotyön termein voisi puhua turvallisesta ryhmästä, jossa kukin voi olla oma itsensä. Myös nuorisotyön(tekijän) panosta nuoret arvostavat korkealle:
-     ”Jari on niinku jumala, mvp (most valuable player) ja hyvin hoitanu kaikki. Huge respect -- Jari ois voinut epidemian aikana jättää muut hommat, mutta se on nähny vaivaa että on nää discord kanavat ja opetellut käyttämään näitä. Saahaan kiittää Jaria vaan.”
-    ”Oon saanu koneen kriisitilanteen ajaks nuokkarilta lainaan, ja jos ei toimintaa olis ollu niin pelaisin huonommissa olosuhteissa… Oon kiitollinen että sain tän.”


Nuorten palautteet kertovat siitä, että Muuramessa on onnistuttu hienosti ja työmuodolle on ollut selkeä tarve. Toiminnassa korostuu myös nuorten omaehtoinen tekeminen ja keskustelussamme välittyy hyvä, turvallinen tunnelma, josta ei myöskään huumoria puutu. Myös nuorisotyöntekijällä on toiminnassa tärkeä rooli, ja hän puolestaan kokee saaneensa nuorilta muun muassa teknistä apua toiminnan mahdollistamisessa. Lisäksi yksi pelaavista nuorista toimii serverillä valvojana nuorisotyöntekijän apuna. Tällä nuorella aikuisella on herännyt ajatus hakeutua itsekin nuorisoalalle.
Ei tarvitse lukea edes rivien välistä, että toiminnalla on ollut merkitystä jo ennen korona-kevättäkin. Peli on muutakin kuin vain peli, vaikka se edustaa myös vapaa-ajanviettoa, harrastamista ja kavereiden kanssa olemista. Pelien lomassa vaihdetaan kuulumisia ja jutellaan vähän kaikesta. Nuorisotyöntekijän mielestä tärkeää on myös ”jälkipyykki”, jossa puidaan tunteita, onnistumisia ja epäonnistumisiakin. Pelitoiminnassa korostuu nuorisotyön läsnäolo ja aito kohtaaminen, vaikka kaikki tapahtuukin etänä. Porukkaan kuulumisen tunne on merkityksellinen ja se, että saa olla sellainen kuin on - peli tuntuu vain välineeltä johonkin isompaan.


Herää ajatus: jotta tämä eri kunnissa tehty tärkeä työ jatkuisi, olisi hyvä kerätä nuorten kokemuksia ja palautetta siitä, millaista digitalisoitunut nuorisotyö on ollut ja millaisia merkityksiä sillä on ollut nuorille. Tämä auttaisi pohtimaan nuorisotyön tulevaisuutta ja tarpeita myös jatkossa - millaisia nuorten palveluita tarjoamme 2020-luvulla? 


Poistun puhekanavalta ja minulle jää positiivinen fiilis - tänne voisin tulla kuokkimaan joskus uudestaankin…  

Maakunnallisen nuorisotyön koordinointihankkeessa kehitetään nuorisotyötä ja nuorisotyöverkostoa yhteistyössä Keski-Suomen nuorisoalan ammattilaisten kanssa. Hanketta rahoittaa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto ja hallinnoi Jyväskylän kaupungin Nuorisopalvelut. Lisätietoja: https://www.jyvaskyla.fi/nuoriso/maakunnallinen-nuorisotyo-keski-suomessa


Pauliina Lahtinen, kirjoittaja vastaa nuorisotyöverkoston kehittämisestä ja koordinoinnista Keski-Suomessa. 

Asiasanat: