Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kuva Asemakatu 4 -rakennuksesta. Kuva Esa Linna. Kuva Esa Linna
Anonyymiys on monissa nuorisotyön työkuvissa tärkeää, joten miten nuoria pitäisi olla talolla vastassa?
Kuva
Kuva Asemakatu 4 -rakennuksesta. Kuva Esa Linna

Hei! Olen Severi ja olen nyt ollut kuusi viikkoa tekemässä harjoittelua Nuorten talo -hankkeelle. Olen nähnyt ja oppinut paljon näiden viikkojen aikana, ja haluaisin hieman jakaa kokemuksia ja mielipiteitä aiheesta. 

Nuorten talo on hankkeena mielestäni erittäin tärkeä. Monipuolinen palvelu nuorille saman katon alla helpottaa varmasti monen nuoren elämää. Kun suuri osa palveluista löytyy samasta osoitteesta, myös kynnys saada tarvittavaa apua on matalampi. Nuori saattaa tarvita apua esimerkiksi työpaikan etsimisessä tai asumishuolten kanssa, ja Nuorten talosta ohjataan tarvittavaan palveluun vaivatta. Nuorten talo ei ole mikään uusi konsepti, samanlaisia hankkeita on ollut muissakin kunnissa eri nimillä. 

Nuoret osallisina monin tavoin

Talon ovet avataan toukokuussa, joten menneiden viikkojen aikana olemme käyneet paljon läpi eri yhdistyksien ja palveluiden tarjoajien kanssa mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä. Olemme miettineet viestintää sekä miten ja missä sitä pitäisi tehdä. Nuorten mielipiteet ovat tärkeitä, joten olemme miettineet kysymyksiä ja antaneet nuorille mahdollisuuksia vaikuttaa Nuorten talon toimintaan. Kyselyitä on lähetetty eri yhdistyksien työntekijöille, joiden kautta he ovat kysyneet nuoriltaan mielipiteitä ja pyytäneet palautetta. Discordin puolella olen itse laittanut kyselyitä Nuorten Jyväskylä -serverille, Ohjaamo Jyväskylä -serverille sekä Etsivä nuorisotyö Jyväskylä -serverille. Reagointipohjaiset kyselyt tuntuvat helpolta ratkaisulta ja bottien avulla olen saanut omia tekstikanavia vain niille, jotka sinne haluavat kirjoittaa. Tähän mennessä vastausten määrä suhteeseen servereiden nuorten määrään on hieman pieni, mutta toivottavasti luku vielä kasvaa.

Olemme keskustelleet, minkälaisena haluamme nuorten näkevän Nuorten talon. Anonyymiys on monissa nuorisotyön työkuvissa tärkeää, joten miten nuoria pitäisi olla talolla vastassa? Aulan vastaanottajan ideaa on heitelty ja tähän mennessä se on itsellenikin kuulostanut parhaalta vaihtoehdolta. Jos mietin omalle kohdalleni, niin jollen tiedä kenen palvelua tarvitsen ongelmiini, toivoisin, että joku on ohjaamassa oikeaan suuntaan. Tietenkin tällä ratkaisulla on myös omat huonotkin puolensa. Nuori ei välttämättä tahdo kovin tarkasti kuvailla omia ongelmiaan aulatiloissa, joten keskusteluille tulisi olla jonkinlainen huone, missä voidaan neuvoa ja ohjaa eteenpäin. Jos kuitenkin nuori tietää mitä palveluita haluaa, on esimerkiksi omia sisäänkäyntejä anonymiteetin lisäämiseksi.

Harjoittelu onnistuu myös etänä

Aion jatkaa harjoitteluita Nuorten talo -hankkeessa vielä ainakin yhden jakson. En malta odottaa, että itse talo avataan ja kaikki siihen liittyvät asiat. Hanketyö on itselle ollut aina heikoin kohta, joten olen erittäin kiitollinen koko Nuorten talon tiimille siitä, että he ovat ottaneet minut mukaan joka juttuun, ja että olen saanut oppia kaikenlaista hankkeesta. Odotan myös innolla kaikkia mahdollisia työtehtäviä, joita saan tehdä. Olen aina ollut sitä mieltä, että tekemällä oppii ja vaikka korona rajoittaa tekemisiä, olen etänäkin päässyt tekemään vaikka ja mitä. 
Katse lähitulevaisuuteen ja Nuorten talo -hankkeessa eteenpäin!

yhteisöpedagogiopiskelija Severi Jalonen, Humak