Hyppää pääsisältöön
Kuva
Hauskoja askarreltuja hahmoja kädentaitoleiriltä. Kuva Maria Rinne. Kuva Maria Rinne
Verkossa tapahtuva leiritoiminta on matalan kynnyksen toimintaa, johon nuori voi osallistua mistä vain.
Kuva
Hauskoja askarreltuja hahmoja kädentaitoleiriltä. Kuva Maria Rinne

Kädentaidot lisäävät hyvinvointia. Ja tähän vallitsevaan maailmantilanteeseen nähden hyvinvointiin kannattaa ja tulisikin panostaa. Ei ole siis ihmekään, että kolmasosa suomalaisista nikkaroi, neuloo, maalaa, askartelee tai tekevät muutoin kädentaitoa vaativia tuotoksia. Suomalaiset ovat käsityökansaa. Kädentaidoissa tärkein asia ei ole aina itse tuotos, vaan matka, joka tuotosta tehdessä käydään. Prosessi on monesti pitkä ja siinä joudutaankin käsittelemään monenlaisia asioita, tekniikoita ja jopa tunteita. 

Hyvinvointiteeman ympärille rakensimmekin Nuorisopalveluilla kesän 2020 -leirin. Alkujaan leiri oli tarkoitus pitää livenä Palokan nuorisotilalla, mutta koronatilanteen vuoksi jouduimme ohjaajina hyppäämään tuntemattomaan ja siirtämään leirin verkossa tapahtuvaan toimintaan. Näin syntyi neljän päivän pituinen Hyvinvointia kädentaidoilla -leiri 2020 verkossa. Jokainen tarkkaan valittu ja harkittu tekniikka piti sisällään hyvinvointikasvatusta ja oman hyvinvoinnin pohdintaa eri näkökulmista. Taiteen ja kädentaitojen tekeminen ihan vain omaksi iloksi on arkipäivän ylellisyyttä, joka voitiin toteuttaa kohtuullisella budjetilla, myös verkkoympäristössä.   

Kuva
Teamsissa järjestetystä kädentaitoleiristä kuva, jossa ohjaajat tekevät käsitöitä. Kuva Maria Rinne

Leiri toteutui juhannusviikolla maanantaista torstaihin ja tekninen testilähetys pidettiin leiriläisten kanssa edeltävällä viikolla. Joka leiripäivä lähetimme Teamsin kautta kaksi livelähetystä, joidenka aikana teimme yhdessä leiriläisten kanssa päivän ohjelmarungossa olevat kädentaitotuotokset. Tämän lisäksi ennen leiriä olimme ohjaajien kanssa tehneet menetelmistä ohjevideot ja kirjalliset ohjeet, jotka julkaisimme lähetysten aikana leiriläisten katsottaviksi. Näin ollen, jos et päässyt live-lähetykseen paikalle tai jos tekniikan kanssa oli ongelmia, oli sinulla kuitenkin mahdollisuus tehdä samat työt kuin muilla leiriläisillä. 

Todella ison kiitoksen leiriläisiltä ja heidän huoltajiltaan saimme lähettämistämme materiaalipaketeista. Jokaiselle leirille ilmoittautuneelle nuorelle lähetimme materiaalipaketin, joka sisälsi lähes kaiken leirillä tarvittavan materiaalin. Näin ollen jokaisella, joka halusi leirille osallistua, oli osallistuminen mahdollista, sillä kotona ei tarvinnut liiman, saksien ja värikynien lisäksi olla juuri muuta materiaalia ennestään. Hyödynsimme paljon myös luonnonmateriaaleja, joiden keräämiseen olimme lähettäneet ennakkoon ohjevideon. 

Kuva
Teams-ikkuna, jossa näkyy ohjaajien ja nuorten keskustelua viestikentässä. Kuva Maria Rinne

Leiri oli tarkoitettu 12-16 vuotiaille nuorille ja mukaan ilmoittautui 10 innokasta nuorta ympäri Jyväskylää, joiden kanssa saimme viettää mahtavia ja opettavaisia hetkiä netin äärellä. Leirin aikana teimme mm. Kierrätysaskartelua, erilaisia koruja, Feel Good –vihkon, huovutusta, ötökkähotellin, erilaisia pelejä ja unisiepparin. Viimeisenä päivänä järjestimme leiriläisten kanssa myös taidenäyttelyn, jossa leiriläisten ja ohjaajien valmiita tuotoksia esiteltiin toisillemme. 

Kädentaitoleiri verkossa oli nuorisopalveluille ensimmäinen laatuaan, mutta kannustavan ja positiivisen palautteen myötä, aiomme järjestää kädentaitotoimintaa verkossa myös jatkossa. Verkossa tapahtuva leiritoiminta on matalan kynnyksen toimintaa, johon nuori voi osallistua mistä vain. Osa leiriläisistä teki töitä laiturin nokalla istuen, osa oman kirjoituspöytänsä äärellä. Vaikka palaute leiristä oli todella positiivista, tuli leiriläisiltä silti toive kädentaitoleiristä, joka toteutettaisiin fyysisesti jossakin nuorisotilalla. Positiivista etäleirin osalta oli myös se, että mukaan leirille ilmoittautui sellaisia nuorita, jotka eivät muutoin ole olleet millään lailla meidän toiminnassamme. Etäleiri madalsi kynnystä osallistua toimintaamme ja saattaa hyvässä tapauksessa madaltaa kynnystä osallistua jatkossa myös livetoimintaamme.  

Kuva
Kädentaitoleireilä tehtyä käsityötä valkoisella pohjalla. Kuva Maria Rinne

Koska emme koskaan aikaisemmin olleet järjestäneet etäleiriä, opettelimme ja kokeilimme asioita kantapään kautta oppien. Etäleiriä suunnitellessa olisikin hyvä ottaa huomioon muutamia seikkoja: 

  • Vuorovaikutus: kuinka taataan se, että leiriläiset saadaan osallistettua leirin toimintoihin? Miten livelähetyksistä ei tule ainoastaan ohjaajien kesken tapahtuvaa dialogia? 
  • Tekniikka on parhaimmillaan silloin, kun se toimii. Mitä jos käytettävä alusta on tukossa, tai se kaatuu kokonaan? Varasuunnitelma on hyvä olla valmiina. 
  • Kaikki teemat eivät välttämättä toimi etäleirimuodossa, joten miettikää ja tarkastelkaa leiriä monelta eri kannalta. Ja suunnitelkaa leiri hyvin. 

 

Teksti: Maria Rinne ja Carita Hänninen
Kuvat: Maria Rinne, Carita Hänninen, Tarja Turunen ja Anne-Mari Ojanperä

  

Asiasanat: