Hyppää pääsisältöön
Kuva
Yksityiskohta Niina Lehtonen Braunin teoksesta Muistojen kitkeminen. Kuva: Hannu-Pekka Auraneva, 2020. Kuva Hannu-Pekka Auraneva
"Osa teokseni protagonisteista on lähtenyt Keski-Suomesta kauaskin; Helsinkiin, Pariisiin, Amerikkaan, Saksaan… ja osa tullut esimerkiksi evakkona Karjalasta."
Kuva
Yksityiskohta Niina Lehtonen Braunin teoksesta Muistojen kitkeminen. Kuva: Hannu-Pekka Auraneva, 2020. Kuva Hannu-Pekka Auraneva

Matkalla maan keskipisteeseen –näyttelyn toisessa kerroksessa ihastuttaa Niina Lehtonen Braunin teos Muistojen kitkeminen. Teos on tekstiä ja kuvia yhdistävä installaatio, joka on saanut monille hymyn huulille. 

Teoksesta on helppoa löytää samaistumispintaa, sillä se perustuu taiteilijan äidin vanhoihin kirjeisiin ja päiväkirjoihin sekä taiteilijan omiin nuorempana tehtyihin muistiinpanoihin. Lisäksi taiteilija on tehnyt haastatteluja sukulaistensa kanssa, lukenut kirjallisuutta ja käynyt läpi vanhoja valokuvia. Todellisuuteen pohjautuvaa taustatyötä on siis ollut paljon.

- Noin vuoden ajan tein teoksia työhuoneellani näihin teksti-ja kuvadokumentteihin, sekä omiin ja sukulaisteni muistoihin ja anekdootteihin pohjautuen. Lopuksi loin teoksista installaation museolle paikan päällä, kertoo Niina Lehtonen Braun.

Taiteilijan molemmat vanhemmat ovat kotoisin Keski-Suomesta, jossa suurin osa hänen sukulaisistaan asuu vieläkin. Nähdessään avoimen haun näyttelyyn hän totesikin haluavansa palata lapsuutensa tärkeisiin paikkoihin ja maisemiin taiteilijan ominaisuudessa ja kertoa hänelle rakkaista maisemista ja ihmisistä. Teoksessaan hän tarkasteleekin oman sukunsa naisten sukupolvien ketjuun kuulumista.

- Osa teokseni protagonisteista on lähtenyt Keski-Suomesta kauaskin; Helsinkiin, Pariisiin, Amerikkaan, Saksaan… ja osa tullut esimerkiksi evakkona Karjalasta. Silti olemme kaikki osa vahvojen naisten ketjua, ja tunnen heihin kaikkiin yhteyttä ja se tunne vielä vahvistui tutkimusteni kautta. Jokainen heistä on auttanut omalla elämällään seuraavan sukupolven naisia kouluttautumaan, itsenäistymään ja uskomaan itseensä, hän kertoo.

Myös kuulumattomuus on taiteilijalle itselleen tuttua.

- Koen itse myös kuulumattomuutta, koska olen asunut jo 20 vuotta ulkomailla, ja myös vanhempani lähtivät jo nuorina pois Keski-Suomesta aikoinaan. Luulen sen ulkopuolisuuden kokemuksen ja ulkopuolisen katseen myös heijastuvan teoksestani, hän kertoo.

Projektin aikana taiteilija sai kuulemma paljon uutta miettimistä, lisää tietoa suvustaan sekä elämästä Keski-Suomessa menneinä aikoina. Projekti saakin toivottavasti jatkoa.

- Haluaisin jatkaa tämän projektin parissa, laajentaa ja syventää sitä ja tehdä joskus tulevaisuudessa vielä laajemman kokonaisuuden. Naiseus ja naisena olemisen kysymykset ovat jatkuva teema taiteessani.

Matkalla maan keskipisteeseen –näyttely on kuraattori Rickard Borgströmin kuratoima kansainvälisen näyttely, jonka teemana on kuuluminen/ulkopuolisuus. Mukana on 29 taiteilijaa/taiteilijaparia, ja se levittäytyy kolmeen keskisuomalaiseen museoon sekä Galleria Jarskaan Saarijärvellä. Lue lisää näyttelystä sen omilta nettisivuilta
 

Kuva
Niina Lehtonen Braun. Kuvaaja: Anni Porrasmäki. Kuva Jyväskylän taidemuseo