Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kävijöitä taidemuseon näyttelyssä. Kuva Tarja Poikonen
"Tallessa oli esimerkiksi vedenalaisen keikan ja kuumailmapallokeikan soittimia sekä 1980-luvulta lähtien keikkasopimuksia, kalentereita, käsin kirjoitettuja biisiluonnoksia, nahkahousuja ja fanipostia."

Keski-Suomen museossa eletään nyt miljoonasateista kevättä. KeMun avattua ovensa helmikuussa avautui Miljoonasateesta kertova näyttely, ja vastikään käynnistyi myös Miljoonasade-biisikilpailu. Mistä kaikki sai alkunsa ja miten Miljoonasade päätyi museoon?

- Kaikki alkoi Miljoonasateen syntetisaattorista. Murut-museoraadin tapaamisessa tuli raatilaisen Nina Hirsiahon taholta puheeksi, että perusnäyttelyyn voisi saada Olli-Pekka Heikkiseltä syntetisaattori ja jopa bändin oma näyttelykin olisi kiva. Lähdin asiaa selvittämään ja tuumattiinkin, että miksi ei tosiaan voitaisi järjestää ihan omaa näyttelyä Miljoonasateelle, joka innostui ajatuksesta. Kiitos Muruille ja Ninalle ideasta sekä bändiläisille innostavasta yhteistyöstä! Näin valottaa näyttelyn suunnitellut ja tuottanut museolehtori Tuula Vuolio-Vallenius näyttelyn taustoja. 

Yhteistyö lähti käyntiin museolaisten järjestettyä tapaamisen Miljoonasateen kanssa ja pian myös lisää väkeä liittyi tekijäjoukkoon. Mauri Leppänen Maurizio Visualsista pyydettiin suunnittelemaan näyttelyn ulkoasu. Sateistit eli yhtyeen fanit lainasivat näyttelyyn aineistoa. Lisäksi Miljoonasade-kirjan kirjoittaja toimittaja Mikko Lundell palkattiin näyttelyn sisällön käsikirjoittajaksi sekä aineiston kokoajaksi.

Ajatus Miljoonasade-näyttelystä ei ollutkaan Mikko Lundellille aivan vieras.

- Kun kirjoitin Miljoonasateesta kirjaa (Miljoonasade, Like 2019), tutustuin bändin arkistoihin ja varastoihin. Selvisi, että tallessa oli esimerkiksi vedenalaisen keikan ja kuumailmapallokeikan soittimia sekä 1980-luvulta lähtien keikkasopimuksia, kalentereita, käsin kirjoitettuja biisiluonnoksia, nahkahousuja ja fanipostia. Ne kertovat bändin urasta ja asemasta, mutta myös suomalaisesta rockhistoriasta. Jo silloin mietittiin, että nämä olisi kiva saada joskus yleisön nähtäväksi täydemminkin kuin kuviksi kirjaan. Niin sitten tapahtuikin, kertoo Mikko Lundell.

Miljoonasateen Heikki Salokaan ei ideaa vastustellut.

- Oma näyttely KeMussa on meille kunnia-asia ja hieno tapaus. Toivomme että mahdollisimman moni näkisi sen, kertoo Salo.

Kolme viikkoa näyttelyn avautumisen jälkeen museot kuitenkin suljettiin koronaviruksen vuoksi ja jotain uutta oli keksittävä. Näin syntyi Miljoonasade-biisikilpailu, jossa kilpailijat luovat laulumelodian, sanoituksen ja halutessaan myöskin soittavat soittimet Miljoonasateen tekemän biisipohjan päälle.

- Idea biisikilpailuun lähti, kun mietimme, mitä kaikkea virtuaalista näyttelyyn voi liittää. Koronan alkaessa ymmärsimme myös, että ihmisillä saattaa olla paljon aikaa tehdä tällaisia askareita. Ja jos jonkinlaisena mittarina käytetään kirjoittamaani laululyriikkaopasta, jonka tilaukset ovat Toteemikaupassa lisääntyneet viime aikoina roimasti, niin oletus lienee oikea, kertoo Miljoonasateen Heikki Salo.

Aivan ilman kommelluksia ei biisikilpailukaan lähtenyt käyntiin. Miljoonasade teki vahingossa ensimmäisen biisipohjan valmiiksi biisiksi asti innostuttuaan touhusta.

- Itseasiassa tämän toisen biisipohjan kanssa aikoi tapahtua sama, mutta osasimme vetää jarrusta. Muutenhan meillä olisi kohtapuoliin albumillinen omia uusia biisejä, mutta kilpailubiisiä ei lainkaan. Tässä se nyt on, alkakaa leikkiä! hihkaisee Salo.

Lue lisää biisikilpailusta täältä.
Heikki Salon laululyriikkaoppaan löydät täältä.

Asiasanat: