Hyppää pääsisältöön
Kuva
Varavaltuutettu, kulttuuri- ja liikuntalautakunnan jäsen Anne Hämeenkorpi tutustuu Kemun perusnäyttelyyn. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi). Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
”Mielenkiintoisin asia on se, mitä kaikkea täältä Jyväskylästä löytyy.”
Kuva
Varavaltuutettu, kulttuuri- ja liikuntalautakunnan jäsen Anne Hämeenkorpi tutustuu Kemun perusnäyttelyyn. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)

Jyväskylän kaupungin museoissa käy kova kuhina päivittäin ja vierailijoita on vauvasta vaariin. Viimeviikko oli museoissa kuitenkin poikkeuksellinen, sillä Jyväskylän taidemuseo, Suomen käsityön museo ja Keski-Suomen museo osallistuivat Suomen museoliiton poliitikon museoharjoittelu -teemaviikkoon ja museoissa vieraili Jyväskylän kaupunginvaltuuston varavaltuutettu, kulttuuri- ja liikuntalautakunnan jäsen Anne Hämeenkorpi (SDP). 

Teemaviikon ideana on tutustuttaa päättäjät museoiden toimintaan käytännönläheisellä tavalla ympäri Suomen. Museovierailuilla on tarkoitus tehdä näkyväksi sekä museoiden monipuolista työtä että niiden yhteiskunnallista merkitystä. Jyväskylän museoissa järjestettyjen ohjelmallisten vierailujen aikana Anne pääsi näkemään ja kokemaan mitä kaikkea Jyväskylän kolmessa eri museossa tehdään ja millaisia asioita vastuumuseotoimintaan kuuluu. 

Jyväskylän taidemuseossa alkaneen vierailun aikana tutustuttiin museolehtori Sirpa Turpeisen johdolla muun muassa Visual Thinking Strategy (VTS) -menetelmään ja eri ikäryhmille suunnattuihin palveluihin. Anne hämmästeli vierailullaan, kuinka tärkeää ja monipuolista toimintaa museot järjestävät ja kuinka merkittävää työtä museossa tehdään vaikkapa ikäihmisiä ajatellen. Hän inspiroitui myös VTS-menetelmästä ja sen hyödynnettävyydestä etenkin tilanteissa, joissa vaaditaan asioiden tarkastelua ja puntarointia monesta eri näkökulmasta. 

Kuva
Kulttuuri- ja liikuntalautakunnan jäsen Anne Hämeenkorpi ja intendentti Leena Lokka Jyväskylän taidemuseolla. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)

Päivä jatkui Grafiikka- ja valokuvakeskus Ratamon tiloissa tutustuen grafiikanpajaan, taidelainaamotoimintaan ja meneillään olevaan näyttelyyn. Mielenkiintoisena Anne piti Ratamon kansallisesti ja jopa kansainvälisestikin merkittävää toimintaa unohtamatta Ratamon hulppeita tiloja, joita taiteilijat työssään käyttävät.

Kuva
Kulttuuri- ja liikuntalautakunnan jäsen Anne Hämeenkorpi tutustuu Galleria Ratamon toimintaan. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)

Seuraavana päivänä Anne vieraili Keski-Suomen museossa, jossa hän pääsi tutustumaan amanuenssi Miikka Kumpulaisen johdolla museon arkeologiseen kokoelmaan ja arkeologisen tutkimuksen toimintatapoihin. Vierailun aikana syvennyttiin myös museon toimintaan alueellisena vastuumuseona ja uppouduttiin yhdessä pohtimaan tutkimustoiminnan vaikutuksia kaavoitukseen ja rakennettuun ympäristöön. Anne oli vaikuttunut siitä, kuinka paljon museotoiminnan eteen tehdään työtä ja hämmästyi myös, kuinka upea kokemus museossa vierailu olikaan. 

Kuva
Amanuenssi Miikka Kumpulainen kertoo arkeologisen tutkimuksen toimintatavoista Anne Hämeenkorvelle osana Poliitikon museoharjoittelu -teemaviikkoa. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)

Päivä päättyi vierailuun Suomen käsityön museossa. Ohjelmallinen osuus alkoi kokoelmatyöhön ja Konservointikeskuksen sekä Suomen kansallispukukeskuksen toimintaan tutustumisella. Suomen käsityön museon vastuutehtävät valtakunnallisena vastuumuseona, tiedon ja kulttuuriperinnön tallentaminen ja toiminnan vaikuttavuus olivat vierailun kantavia teemoja. Keskustelun ohessa Anne pääsi etsimään itselleen mieluisan kansallispuvun virtuaalisesti kansallispuvut.fi -verkkosivujen kautta, jossa kansallispuvut ovat esiteltynä alueittain. Käytännönläheisemmän kokemuksen museotyöhön toi suomalaisten kansallispukujen ihailu ja hypistely unohtamatta lottapukuihin tutustumista ja nopeaa näyttelykierrosta museon tiloissa. 

Kuva
Kulttuuri- ja liikuntalautakunnan jäsen Anne Hämeenkorpi ja kansallispukukonsultti Taina Kangas tutustuvat kansallispukujen saloihin. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)

”Mielenkiintoisin asia on se, mitä kaikkea täältä Jyväskylästä löytyy”, hämmästeli Anne Hämeenkorpi vierailunsa aikana.

Teksti ja kuvat: Elisa Juntunen