Hyppää pääsisältöön
Kuva
Museon asiakkaita tutustumassa Anni Puolakan videoteokseen. Kuva Jyväskylän taidemuseo
Ihmisen kehossa asuu muutakin elämää kuin se ihminen, joka usein koemme olevamme.
Kuva
Museon asiakkaita tutustumassa Anni Puolakan videoteokseen. Kuva Jyväskylän taidemuseo

Syksyllä Jyväskylän taidemuseoon rantautuva Matkalla maan keskipisteeseen –näyttely tuo koettavaksi ajankohtaista nykytaidetta sekä kiinnostavia esityksiä, luentoja ja työpajoja, jotka käsittelevät kuulumista ja ulkopuolisuutta. Yksi näyttelyn taiteilijoista on Helsingissä asuva Anni Puolakka (s. 1983), jonka side Keski-Suomeen löytyy nuoruudesta.

- Olen viettänyt siellä aikaa etenkin teini-ikäisenä. Teinifiilikset nousevat jostain syystä edelleenkin esiin, kun vierailen kaupungissa. Olen utelias kokemaan, kuinka näyttelyn tekeminen muuttaa suhdettani kaupunkiin, hän kertoo.

Puolakka on taustaltaan graafinen suunnittelija, mutta lapsesta asti taiteesta kiinnostuneena hän lopulta päättikin keskittyä nimenomaan kuvataiteeseen. Monialainen tausta näkyy kuitenkin edelleen hänen työskentelytavoissaan: hän tekee niin videoita, esityksiä, installaatioita kuin kuvia ja musiikkiakin. Matkalla maan keskipisteeseen –näyttelyyn hän tuokin videoinstallaation, johon kuuluu myös puusta tehtyjä elementtejä. Näyttelyteoksessaan hän pohdiskelee kuulumista aivan uudenlaisesta näkökulmasta: Olipa kerran elämä -sarjasta inspiraatiota saaneessa videoinstallaatiossa Eija Vilppaan näyttelemä toksoplasma esittelee kotiaan ihmistä, jota näyttelee Camille Auer.

- Teos tarkentaa siihen, kuinka erilaiset eliöt - tässä tapauksessa Toksoplasma gondii -alkueläin, kissa ja ihminen - kuuluvat ja vaikuttavat toisiinsa. Nämä kuulumiset voivat näyttäytyä samanaikaisesti kauniina ja kauheina. Tarkastelen vuorovaikutuksia olentojen välillä ja fantasioin teoksessani erilaisista suunnista ja draamasta, joihin suhteet voisivat johtaa, hän kertoo.

Puolakka onkin pohdiskellut paljon sitä, miten ihmisen kehossa asuu muutakin elämää kuin se ihminen, joka usein koemme olevamme. 

- Olen kiinnostunut ruotimaan loisen käsitettä erilaisista näkökulmista, kuten biologisesta ja kulttuurisesta. Tuntuu tärkeältä kyseenalaistaa käsityksiä ja asetelmia ihmisten ja muiden lajien välillä, leikkiä niillä. Ennen kaikkea tunnustelen tämän hetkisessä elämässäni sitä, mikä on se "itse", josta puhutaan ja joka saattaa tuntea kuuluvansa jonnekin, hän kiteyttää.

Matkalla maan keskipisteeseen –näyttely on kuraattori Rickard Borgströmin kuratoima kansainvälisen näyttely, jonka teemana on kuuluminen/ulkopuolisuus. Mukana on 29 taiteilijaa/taiteilijaparia, ja se levittäytyy kolmeen keskisuomalaiseen museoon sekä Galleria Jarskaan Saarijärvellä. Lue lisää näyttelystä sen omilta nettisivuilta.