Hyppää pääsisältöön
Kuva
Osaamiskeskuksen uudet työntekijät. Kuva Roosa Berg. Kuva Roosa Berg
Osallisuuden edistäminen työyhteisössä ei vaadi rahaa – vain pieniä tekoja.
Kuva
Osaamiskeskuksen uudet työntekijät. Kuva Roosa Berg

Maahanmuuttaneiden osaamiskeskuksessa aloittivat tammikuussa koordinaattori-tiedottaja Riitta Saastamoinen (kuvassa vasemmalla) ja hankepäällikkö Päivi Ylinen. Tämän jutun kirjoitti Riitta, lue Päivin ajatuksia blogistamme helmikuun puolivälin jälkeen!


 

Osallisuus voi olla vieras sana, mutta kokemus osallisuudesta, tai osattomuudesta, on silti tuttu: Tunnetko olevasti osa tätä yhteiskuntaa tai jotakin yhteisöä? Tunnetko voivasi vaikuttaa omaan elämääsi ja sinulle tärkeisiin asioihin? Vai koetko jääväsi toisille vieraaksi, ulkopuoliseksi, ja ajelehtivasi elämässä vain toisten ihmisten sääntöjen ja päätösten määräämänä?

 
Tulin töihin Maahanmuuttaneiden osaamiskeskukseen Paremmin Yhdessä ry:n Maahanmuuttaneiden osallisuus- ja tutortoimintahankkeesta (OSANA). OSANA-hankkeen avainkäsite oli maahanmuuttaneiden osallisuus omassa arkielämässä. Nyt Maahanmuuttaneiden osaamiskeskuksessa katselen osallisuutta uudesta näkökulmasta.


Osallisuutta on monenlaista. Yksi osallisuuden kokemukseemme vaikuttava tekijä on työ. Jos meillä on työpaikka, johon mennä ja josta saada palkkaa niin, että emme ole tuista riippuvaisia, on helpompi kokea olevansa tämän yhteiskunnan jäsen ja tehdä itsenäisiä valintoja omassa elämässään. Maahanmuuttaneiden osaamiskeskus lisää tätä osallisuutta edistämällä maahanmuuttaneiden työllistymistä. Tammi-syyskuussa 2021 58 asiakasta löysi ohjaajiemme avustuksella töitä!


Työ vaikuttaa osallisuuteemme myös toista kautta. Koska vietämme töissä suuren osan valveillaoloajastamme, työyhteisöt voivat olla tärkeitä osallisuuden lähteitä. Näin ei kuitenkaan aina ole. Kuinka sinun työpaikallasi otetaan vastaan uudet tulijat? Varsinkin ne, joita ehkä pidetään erilaisina, tai joiden kanssa ei oikein ole yhteistä kieltä?

 
Osallisuuden edistäminen työyhteisössä ei vaadi rahaa – vain pieniä tekoja:
•    Esittele itsesi ja kysy uuden työkaverisi nimeä.
•    Kerro itsestäsi, kuuntele, etsi yhteistä: työtehtävät, mielenkiinnonkohteet, sama kahvimaku…
•    Kun tapaatte, kysy ”Mitä kuuluu?”
•    Ota mukaan kahviporukkaan ja muuhun yhteiseen tekemiseen. 
•    Auta ja rohkaise työkaveria osallistumaan keskusteluun jo silloin, kun kielitaito vasta kehittyy.
•    Jos yhteinen kieli kangertelee: hymyile : ) Viesti ilmein ja elein avoimuutta ja positiivisuutta keskustelukumppaniasi kohtaan.


Jos kulttuurienväliset kohtaamiset ovat teidän työyhteisössänne ajankohtainen asia, voimme tarjota maksutonta valmennusta selkokielisestä viestinnästä ja vuorovaikutusta tukevista menetelmistä. Kysy lisää suomen kielen valmentajaltamme: Roosa Berg p./WA 050 591 2725 tai roosa.berg[at]jyvaskyla.fi.

 
-    Riitta Saastamoinen, koordinaattori-tiedottaja