Hyppää pääsisältöön
Kuva
Osaamiskeskuksen tiimi. Kuva Petteri Kivimäki. Kuva Petteri Kivimäki
Voimme omalta osaltamme edistää meille Jyväskylään tai Keski-Suomeen muuttaneen kansainvälisen henkilön kokemusta siitä, että hän on tasavertainen, tervetullut, hyväksytty ja toivottu yhteisön jäsen.
Kuva
Osaamiskeskuksen tiimi. Kuva Petteri Kivimäki

Meillä kaikilla on tarve tulla kohdatuksi ja halu kokea osallisuutta niin omassa henkilökohtaisessa elämässä kuin yhteiskunnallisella tasolla. Me jokainen toivomme tulevamme hyväksytyiksi sellaisena kuin olemme taustastamme, ulkoisesta olemuksestamme tai statuksestamme riippumatta. Meillä jokaisella on syvä tarve yhteyteen toisen ihmisen kanssa.

Maahanmuuttajuus, maahanmuuttajat, vieraskieliset, ulkomaalaistaustaiset ovat sanoja, jotka luovat monia mielikuvia sekä asenteita niin positiiviseen kuin negatiiviseen suuntaan. Poliittisissa ääripuheissa maahanmuuttaja -sana on ryvettynyt, usein vahvasti asenteellinen ja saattaa useissa keskusteluissa herättää toisenlaisia mielikuvia ,kun taas kansainvälinen henkilö mielletään usein länsimaalaiseksi maailmankansalaiseksi.

Kuten tiedämme, on ihmisten ja ihmisryhmien lokerointi hyvin harhaanjohtavaa ja totuutta vääristävää. Lokeroimme kielemme avulla kaikkea ja kaikkia, koska näin mielemme on oppinut toimimaan ja se on hyvin luonnollista. Ihanneyhteiskunnassa voisimme kohdata toisemme ihmisinä, yksilöinä ja omina ainutkertaisina persooninamme, emme esimerkiksi jonkun tietyn ihmisryhmän edustajina. 

Yhdenvertaisuus koskee meitä kaikkia. Me ihmiset olemme enemmän samanlaisia kuin erilaisia, vaikka erilaisuus helposti mielemme maailmassa korostuukin. Meidän olisi tärkeää työskennellä sinnikkäästi yhdenvertaisuuden tavoitteiden eteen, koska yhdenvertaisuuden toteutuminen on sekä yksilön että yhteiskunnan etu.

Yhdenvertaisuus ei tarkoita sitä, että kääntäisimme selkämme haasteille ja kriittiselle ajattelulle. Yhdenvertaisuus liittyy siihen ymmärrykseen, että meissä kaikissa elää valtava potentiaali. On tärkeää työskennellä yhdenvertaisuuden toteutumisen puolesta, koska yhdenvertaisessa yhteiskunnassa jokaisella on mahdollisuus etsiä ja löytää oma polkunsa osallistuvana yhteisön jäsenenä. 

Me maahanmuuttaneiden osaamiskeskuksessa toivomme, että voimme omalta osaltamme edistää meille Jyväskylään tai Keski-Suomeen muuttaneen kansainvälisen henkilön kokemusta siitä, että hän on tasavertainen, tervetullut, hyväksytty ja toivottu yhteisön jäsen. Me työskentelemme työllisyyden asioiden parissa, mutta ensisijaisesti haluamme kohdata jokaisen henkilön yksilönä ja olla ihminen ihmiselle. On tosi mukavaa, että juuri sinä olet täällä tai kävit meillä. Toivottavasti pystymme olemaan avuksi. ?

 

- Tiina Mäenpää, hankepäällikkö