Hyppää pääsisältöön
Kuva
Pienen lapsen jalat ja kädet sekä leluja lattialla. Kuva Riitta Saastamoinen. Kuva Riitta Saastamoinen
”Kotivanhempien urastartti -ryhmä on ”omaa aikaa”, jolloin voi ajatella ja tehdä asioita omaa uraa varten.”
Kuva
Pienen lapsen jalat ja kädet sekä leluja lattialla. Kuva Riitta Saastamoinen

You can read this post also in English.

Вы можете прочитать об этом на русском языке. 

 

Maahanmuuttaneiden osaamiskeskuksessa palvellaan työttömien lisäksi myös lapsiaan kotona hoitavia isiä ja äitejä. He saavat apua oman tulevaisuuden pohtimiseen henkilökohtaisessa ohjauksessa tai Kotivanhempien urastartti -ryhmissä. Niistä vastaa ohjaajamme Sara Robinson-Moncada. ”Minuun voi ottaa yhteyttä suomeksi, englanniksi ja espanjaksi tai tulkin avulla muillakin kielillä. Jutellaan yhdessä, miten voisimme auttaa”, Sara vinkkaa kotivanhemmille. Toiminta on vapaaehtoista ja pienet lapset voi ottaa mukaan. Ryhmiä aloitetaan tarpeen mukaan, kun sopiva porukka on koossa. Ryhmän sisältö myös kehitetään osallistujien toiveiden ja tavoitteiden perusteella, perheiden aikatauluja huomioiden.  

Kolme kertaa tavanneen Urastartti-ryhmän osallistujat kertoivat, että ryhmässä he ovat keskustelleet yhdessä omista vahvuuksista sekä kunkin unelmatyöstä ja miten siihen voi päästä. He ovat pitäneet siitä, että ryhmä on ”omaa aikaa”, jolloin voi ajatella ja tehdä asioita omaa uraa varteen. Tavallisessa arjessa tällaisia asioita ei ehdi pohtia, koska on niin paljon muita kiireitä. ”Mietimme tulevaisuutta yhdessä, mutta aina kunkin vanhemman ja perheen ehdoilla”, Sara kuvaa toimintaa. Ryhmässä on käynyt vaihtelevasti 4 perheen äitiä, 2 isää ja 3 lasta.  

Osallistujat arvostavat sitä, että ohjaajalta saa uusia näkökulmia ja tietoja sekä asiantuntevampaa tietoa kuin vaikka tuttavilta. Esimerkiksi eräs äiti, jolla on kotimaastaan opettajan koulutus, oli harkinnut lähihoitajan uraa, mutta Sara auttoi näkemään mahdollisuuksia, joissa hän voisikin hyödyntää aiempaa osaamistaan. 

Ryhmän iso plussa osallistujille on, että ryhmään voi tulla pienten lasten kanssa. “Jos ei voi tulla lapsen kanssa, on ongelma”, totesi yksi äiti. Osallistujien mielestä ryhmä myös motivoi opiskelemaan sekä oppimaan lisää suomea. He olivat mm. saaneet vinkkejä paikoista, joissa suomea voi harjoitella perheen kanssa. Lisäksi he olivat huomanneet, että myös Urastartti-ryhmässä oppii kieltä! 

Urastartin osallistujat suosittelevat ryhmää sellaisille kotivanhemmille, jotka haluavat oppia, millaiset työt ovat itselle sopivia, mihin suuntaan voi mennä tai mitä voi opiskella. Samalla oppii myös sitä, miten nämä asiat sujuvat Suomessa ”maan tavalla”. “Kotivanhempien urastartti on hyvä paikka miettiä ja suunnitella tulevaisuutta, sitten jos tai kun sinä haluat palata työelämään tai opiskelemaan", toteaa myös ryhmiä ohjaava Sara.  

 

Ota rohkeasti yhteyttä ja tule mukaan!

Sara puhelin/WhatsApp 050 550 4226