Hyppää pääsisältöön
Kuva
Osaamiskeskuksesta lähtevät Annika ja Emmanuel hymyilevät kuvassa. Kuva Annamari Filpus. Kuva Annamari Filpus
Järjestöillä voi olla monenlaisia rooleja kaupungin kumppanina kotoutumisen tukemisessa.
Kuva
Osaamiskeskuksesta lähtevät Annika ja Emmanuel hymyilevät kuvassa. Kuva Annamari Filpus

Annika ja Emmanuel siirtyvät 1.3. alkaen Osaamiskeskus-hankkeesta uusiin tehtäviin Paremmin Yhdessä ry:ssä. Kuva: Annamari Filpus


 

Annika Guttormsen ja Emmanuel Sibomana ovat työskennelleet Maahanmuuttaneiden osaamiskeskuksessa hankkeen alusta asti sen osatoteuttajan Paremmin Yhdessä ry:n (PYR) työntekijöinä. 1.3. alkaen he siirtyvät PYRin muihin tehtäviin. Heidän tilalleen hanketyöntekijöiksi tulevat Sara Robinson-Moncada ja Aimo Walamies.

Annika ja Emmanuel jättävät Osaamiskeskuksen haikein mielin. Molemmat olivat mukana jo hankkeen kirjoittamisvaiheessa, joten oli vaikea päätös lähteä hankkeesta kesken pois. PYRin kautta he ovat kuitenkin edelleen mukana kehittämässä ylisektorisesti kotoutumista tukevaa työtä Jyväskylässä. 
-    Olen ylpeä siitä, mitä on saatu aikaiseksi, ja innolla odotan, mitä hankkeessa vielä tehdään, sanoo Annika.


Yksi Osaamiskeskus-hankkeen tavoitteista on tehostaa kaupungin ja kolmannen sektorin yhteistyötä. Emmanuel toivookin, että hankkeen päättyessä on luotu toimiva malli siitä, miten järjestöt ja kaupunki työskentelevät yhdessä maahanmuuttaneiden kotoutumisen, työllistymisen ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Eräs väylä yhteistyöhön on hankkeessa käynnistetty kaupungin ja kolmannen sektorin Keskustelufoorumi. Annika ja Emmanuel peräänkuuluttavat myös yhteiskehittämistä, jossa järjestöillä on aktiivisempi rooli kehittämistyössä ja tiedonkeruussa, ja ne ovat mukana prosesseissa jo alkuvaiheessa, eivät vain kommentoimassa jo tehtyjä suunnitelmia.


Yhteistyö on tärkeää, koska kotoutumista tukevaa työtä on tehty kolmannella sektorilla kauan ja niistä kokemuksista voidaan ottaa oppia kehitettäessä palveluita, joita kaupunki jatkossa tarjoaa maahanmuuttaneille. Kaupunki voi myös laajentaa ja monipuolistaa palvelutarjontaansa huomioimalla ja suunnittelemalla järjestöjen toiminnan osaksi kokonaisuutta.


Emmanuel näkee, että järjestöillä voi olla monenlaisia rooleja kaupungin kumppanina kotoutumisen tukemisessa: rinnalla kulkija, palveluiden käytön tukija, hyvinvoinnin edistäjä, osaamisen kehittäjä, yhdenvertaisuuden lisääjä, vertaistuki, itsetunnon vahvistaja… Ennen kaikkea, järjestöistä löytyy paikkoja, joihin tänne muualta muuttaneet voivat kiinnittyä, yhteisöjä ihmisten ympärille. Samalla edistetään eri väestöryhmien kohtaamista. 
-    Ihminen tarvitsee toista ihmistä, ei vain rakenteita, Emmanuel toteaa.


PYRissä Annikaa ja Emmanuelia odottavat tehtävät Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittamassa Yhdessä osana yhteiskuntaa -toiminnassa. Toiminnan avulla tuetaan maahanmuuttaneiden digiosaamista ja osallisuutta sekä vahvistetaan eri väestöryhmien keskinäistä ymmärrystä.  Hanke konkretisoituu mm. digitaitoa kehittävinä kursseina ja ohjauksena, Opitaan Yhdessä -toimintana ja MOVE-verkoston tapaamisina, joissa maahanmuuttaneet saavat tietoa ja ymmärrystä yhteiskunnasta. Toiminnassa on mukana myös suomalaisia ja maahanmuuttaneita vapaaehtoisia, joita tuetaan tehtävissään esimerkiksi Yhteiskuntavalmentajakoulutuksen avulla.

 
Osaamiskeskuksen muu porukka kiittää lämpimästi ja toivottaa Annikalle ja Emmanuelille hyvää jatkoa!

- Riitta Saastamoinen, koordinaattori-tiedottaja