Hyppää pääsisältöön
Kuva
Iloisia ihmisiä.
Kotoutuminen tapahtuu ihmisten välillä, yhteisöissä ja kun ihminen hyväksytään yhteiskunnan jäseneksi. Ihminen on ihminen toisten ihmisten kautta. Ihminen sopeutuu yhteisöön, ei rakenteisiin. Jokaisen aito kohtaaminen luo pohjaa sopeutumiseen.
Kuva
Iloisia ihmisiä.

Kun muutin Suomeen vuonna 2007, koin heti halua tukea ja auttaa muita tänne muuttaneita ihmisiä, joilla oli haasteita sopeutua tai oppia uuden ympäristön toimintatapoja. Jo vuonna 2008 perustin yhdistyksen nimeltä Paremmin Yhdessä ry, joka rekisteröitiin vuonna 2009. Yhdistyksen kautta olemme voineet auttaa ihmisiä vauvasta vaariin järjestämällä erilaisia toimintoja.  

Rohkeana uskalsin toimia heikolla suomen kielellä ja kehitin organisaation, joka kymmenen vuoden vapaaehtoispohjan jälkeen on työllistänyt jo yli 10 työntekijää. Monikulttuurisuus ja maahanmuuttotyön järjestökentällä aktiivisesti toimiminen on tuonut laajaa näkemystä ja kokemusta sekä 3.sektorin toimijana ja vaikuttajana, että myös kentän kohderyhmäläisenä. 

Kokemukseni on, että jostakin syystä maahan muuttaneita kohdellaan osaamattomina vain sen takia, että heiltä puuttuu täydellinen suomen kielen taito. Se valtava osaaminen ja rikkaus mitä heillä on, ei ole yhtä kuin suomen kielen osaaminen. Muualta tulleiden osaamista ja sopeutumista mitataan suoritusten kautta ja helposti unohtuu inhimillinen näkökulma siitä, että mihin kaikkeen muuhunkin sopeutuminen liittyy. Sopeutumiseen liittyy myös ihmisen perustarpeet, jotka tuovat meille turvallisen olon esim. omat toiveet, tulevaisuuden haaveilun mahdollisuus, aikaisempi osaaminen, vastavuoroisuuden kokemus, autonomia/kriittinen autonomia ja psyykkinen hyvinvointi, joka myös tukee oppimista. 

Kotoutumisen edistäminen ja sen toteutuminen

Kotoutuminen on sitä kun ihminen hyväksytään ihmisenä eikä vain kulttuurinsa edustajana. Kotoutuminen tapahtuu ihmisten välillä, yhteisöissä ja kun ihminen hyväksytään yhteiskunnan jäseneksi. Ihminen on ihminen toisten ihmisten kautta. Ihminen sopeutuu yhteisöön, ei rakenteisiin. Jokaisen aito kohtaaminen luo pohjaa sopeutumiseen. 

Kotoutumisen edistämiseksi toimin verkostojen koollekutsujana sekä viestinvälittäjänä eri verkostoissa, mm. Monikulttuuristen järjestöjen ja kotoutumistyön verkosto (MOVE), jossa on mukana toimijoita yli sektoreiden sekä maahan muuttaneita aktiivisia yksilöitä. MOVE:n tausta-ajatuksena on luoda Jyväskylään sekä Keski-Suomeen maahanmuuttaja-asioiden kumppanuuspöytä, jonka kautta kuullaan muualta muuttaneiden asukkaiden ääntä ja osallistetaan heitä vaikuttamistyöhön. Vaikuttamistyötä teen myös alueellisen ETNO:n puheenjohtajana sekä valtakunnallisen ETNO:n jäsenenä ja Keski-Suomen järjestöjen ja maakunnan kumppanuuspöydässä monikulttuurisen toimialan edustajana. Toimin eri luottamustehtävissä ja työryhmissä, joissa etsitään ratkaisuja laajemmin kotoutumisen haasteisiin ylisektoreiden toimivalla yhteistyöllä. 

Kotoutumisen toteutumiseksi on hyvä ottaa aidosti mukaan asianomaisia, jotta oppiminen ja sopeutuminen toteutuisi luonnollisesti ja sujuvasti ilman rakenteellisia kynnyksiä. Se vaatii aitoa kumppanuutta julkisen sektorin, yksityisen sektorin ja kolmannen sektorin toimijoiden välillä. Kun palveluiden rakenteet muodostuvat joustaviksi ja sulautuviksi, ihmisten on myös helpompi kohdata ja tulla kohdatuksi. Aito ylisektoreiden toimiva kumppanuus mahdollistaa pientenkin toimijoiden osallistumisen, jotka tuottavat hyvinvointia ja edistävät ihmisten kohtaamista naapurustossa, lähellä ihmisten arkea ja ihmisten elämää.  

Ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi on muutakin kuin kotoutumista. Kannattaa huolehtia ihmisten hyvinvoinnista, sopeutuminen tulee kaupan päälle. 

Kuva

Emmanuelin tarina

Kaukaisesta maasta muuttanut kahden pojan isä, afrosuomalainen ja monipuolinen toimija. Olen asunut kohta 14 vuotta Suomessa, Jyväskylässä. Ihmisten auttaminen ja oikeuksien toteutuminen ovat sydäntäni lähellä. Kohtaan ihmiset ihmisinä ja avoimin mielin ja haluan oppia heidän kauttaan uutta. 

Minulla on monipuolisesti kokemusta eri organisaatioiden, hankkeiden ja verkostojen johtamisesta ja kehittämisestä. Vahvuuksiani ovat innovatiivinen kehittämisote, ratkaisukeskeisyys, rauhallisuus, toimeliaisuus, luovuus, avarakatseisuus, tunnollisuus, vuorovaikutteisuus, armollisuus ja oikeudenmukaisuus.

Toimin osaamiskeskuksessa ohjaajana / projektityöntekijänä. Tehtäväni on kuunnella ja keskustella ja sen kautta saada ihminen oivaltamaan itse omaa osaamistaan ja palauttaa itseluottamusta omiin taitoihin.

Työtehtäviini kuuluu mm. työhaussa auttaminen, opiskelualojen mahdollisuuksien pohtiminen, yrittäjyyden tukeminen ja työnantajien neuvonta. Työssäni kehitän ylisektoreiden toimivaa kumppanuutta ja toimin linkkinä työllisyyttä edistävien 3.sektorin toimijoiden ja kaupungin välillä. 

 - kirjoittaja: Emmanuel Sibomana, ohjaaja/hanketyöntekijä, Maahanmuuttaneiden osaamiskeskus -hanke (ESR)