Liikuntaluotsaus – liikuntaa ja yhdessä oloa

Liikuntaluotsitoiminta antaakin siis paljon enemmän kuin nimensä mukaisesti liikuntaa; myös kohtaamisia ja yhdessä oloa.

On tammikuinen torstai-iltapäivä ja koko Suomeen on luvattu poikkeuksellista lumimyrskyä. Se ei kuitenkaan hidasta Jyväskylän liikuntapalvelujen vapaaehtoista liikuntaluotsia Leenaa tai Kaijaa, joka on pyytänyt itselleen seuraa kävelylle.

Liikuntaluotsitoiminta on ollut käynnissä jo vuodesta 2014 lähtien ja vuosien saatossa yli 2000 ihmistä on saanut luotsin avulla liikuntasuorituksen. Liikuntaluotsit ovat Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelujen sekä vapaaehtoistoiminnan palvelut Vaparin kouluttamia vapaaehtoisia, jotka toimivat liikuntakavereina sellaista tarvitseville. Liikuntakaveria kaipaavat ihmiset tulevat eri ikäryhmistä sekä erilaisista liikuntataustoista. Liikuntaluotsin pyytäminen on maksutonta kuntalaisille.

Leena on toiminut liikuntaluotsina jo reilun viiden vuoden ajan. Hänellä on aiempaa taustaa vapaaehtoistoiminnasta ja eläkkeelle jäätyään hän päätti etsiä itselleen tekemistä lisääntyneelle vapaa-ajalleen. Hän oli kuullut kansalaistoiminnankeskus Matarasta ja meni käymään. Sieltä Jyväskylän kaupungin vapaaehtoistoiminnan palvelun Vaparin kautta löytyi liikuntaluotsaus.

- Tykkään kovasti harrastaa liikuntaa ja varsinkin ulkoilu on ollut minulle aina tärkeää, Leena kertoo. Luotsina ollessaan Leena onkin yleensä toiminut lenkkeilyseurana, sillä luotsit saavat itse valita millaiseen liikuntaan lähtevät mukaan. Jatkossa Leena toivoisi myös porukassa tehtyjä luotsauskeikkoja, missä useampi luotsi voisi liikkua useamman luotsattavan kanssa yhdessä.

Liikuntaluotsia voi pyytää kaveriksi hyvin monenlaisiin liikunta-aktiviteetteihin, kuten kävelylle, kuntosalille tai hiihtolenkille. Luotsilta ei vaadita minkäänlaista aiempaa koulutusta eli vain kiinnostus liikkumiseen ja vapaaehtoistoimintaan riittää. Toimintaan sitoudutaan vapaaehtoisena omien aikataulujen mukaisesti ja luotsattavia voi ottaa silloin kuin itselle sopii.

Kaija on 85-vuotias reipasluonteinen seniori, joka asuu itsekseen aivan Jyväskylän keskustassa. Luotsin kanssa käydään kävelyllä mahdollisuuksien mukaan viikoittain. Kävelyreittejä vaihdellaan ja matkoille yhdistetään samalla myös muiden asioiden hoitamista, kuten apteekissa käynti.

- Leena on aivan ihana ja hänen kanssaan on niin mukava jutella ja viettää aikaa, Kaija hymyilee. Kaijan mielestä keskustassa kävelylenkkejä tehdessä on parasta ihmetellä aina muuttuvaa kaupunkikuvaa ja nähdä ihmisiä.

Tunne mukavasta ajanvietosta on ilmeisen molemminpuolinen, sillä naurua ja huumoria tällä kaksikolla riittää. ”Kaijan tapaaminen on kyllä oikea piristysruiske jokaiseen viikkoon, niin huumorintajuinen ja hauska hän on”, Leena nauraa.

Naiset ovat selvästi ystävystyneet luotsauksien ohessa ja aikovat jatkaa viikoittaisia kävelyitä myös jatkossa. Liikuntaluotsitoiminta antaakin siis paljon enemmän kuin nimensä mukaisesti liikuntaa: myös kohtaamisia ja yhdessä oloa.

Liikuntaluotsi ja liikuntaluotsattava Jyväskylän keskustassa

Liikuntaluotseiksi haluaville järjestetään koulutuksia, jotka antavat valmiudet toimia tukijana ja kannustajana omatoimisessa liikkumisessa tai liikunnan harrastamisessa. Seuraava liikuntaluotsikoulutus järjestetään keskiviikkona 30.1.2019 kansalaistoiminnankeskus Mataralla kello 16.30-20.30. Koulutukseen voi ilmoittautua lähetämällä viestin osoitteeseen liikuntaluotsi[a]jkl.fi.

Liikuntaluotsia voi pyytää seuraksi keskiviikkoisin ja torstaisin klo 9–12 numerosta p. 014 266 8922. Tutustu luotsitoimintaan osoitteessa www.jyvaskyla.fi/liikunta/liikuntaluotsi

Kevään aikana tarinat liikuntaluotsauksen taustalta jatkuvat ja pääsemme tutustumaan mm. liikuntaluotsikoulutuksen sisältöön, joten pysy mukana!

Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut