Alueelliset liikunnanohjaajat liikuttavat vauvasta vaariin ja mimmistä muoriin

Alueelliset liikunnanohjaajat liikuttavat vauvasta vaariin ja mimmistä muoriin

Aloitimme vuosi sitten liikuntapalveluissa alueellisen toimintamallin kehittämisen. Sen myötä olemme hajaantuneet ympäri kaupunkia. Me aluevastaavat liikunnanohjaajat työskentelemme tällä hetkellä Huhtasuolla, Keltinmäessä, Korpilahdella, Kuokkalassa, Palokassa, Puuppolassa ja Tikkakoskella. Rakennamme jokaisen alueen liikuntapalveluita asukkaiden toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Lisäksi pyrimme olemaan tiiviisti yhteistyössä alueiden eri toimijoiden kanssa, mm. urheiluseurat, asukasyhdistykset, päiväkeskukset ja seurakunta.

Esimerkiksi Tiinan päivä Korpilahdella pitää sisällään liikunnanohjausta senioriryhmille ja kehitysvammaisille Korpilahden yhtenäiskoulun kuntosalilla. Ohjaustoiminnan jälkeen Tiina siirtyy Korpilahden terveysasemalle, jossa hän antaa maksutonta liikuntaneuvontaa ajanvarauksella, yhteistyössä terveysaseman kanssa. Loppupäivän Tiina hoitaa juoksevia asioita, sopii asiakkaiden kanssa uusia liikuntaneuvonta-aikoja ja suunnittelee tulevan viikon ohjelmaa.

Meitä aluevastaavia liikunnanohjaajia on tällä hetkellä neljä, mutta alkuvuodesta 2019 saamme vahvistusta tiimiimme Vaajakosken aluevastaavasta Sirkusta. Teemme tiiviisti yhteistyötä keskenämme ja jaamme kokemuksia ja hyväksi havaittuja toimintatapoja. Olemme tehneet kuluneen vuoden aikana yhteisiä tempauksia samanaikaisesti eri alueilla. Vuoden 2017 lopussa teimme alueellisen liikuntakyselyn, jonka pohjalta pystymme erittelemään alueiden asukkaiden tarpeita vieläkin monipuolisemmin. Lisäksi järjestimme keväällä 2018 Yhdessä yli ikärajojen –tapahtuman, jossa viskari- ja eskari-ikäiset liikkuivat yhdessä seniori-ikäisten kanssa. Nyt tulevana syksynä alkaa uusi palvelukokonaisuus NytLiikkeelle. Hajaannumme sen tiimoilta alueiden yhteistyökumppaneiden toimipisteisiin tekemään maksuttomia kehonkoostumusmittauksia. Mittaukseen on mahdollisuus tulla ilman ajanvarausta.

Kaisalla on tämän syksyn aikana iso yhteistyöprojekti yhdessä Kuokkalan kirjaston ja kaupungin strategia ja kehittäminen -yksikön kanssa. Tavoitteena on lisätä alueen asukkaiden matalankynnyksen liikuntaa tarjoamalla liikuntavälineiden lainaamista Kuokkalan uudesta kirjastosta. Välineitä lainataan kirjastokortilla. Voit esimerkiksi lainata frisbeekiekot ja lähteä yhdessä kaverin kanssa lähiradalle pelaamaan. Projekti on vasta alkutekijöissä ja välinelainaamon avajaisista tiedotetaan liikuntapalveluiden tiedotuskanavissa lähempänä.

Alueelliseen toimintaamme kuuluu lisäksi KouluPT –toiminta yläkouluikäisille, joka on osana hallituksen Liikkuva koulun kärkihanketta. Reeta on ollut kehittämässä KouluPT-tuotetta alkuvuodesta 2018 alkaen Palokan yläkoulussa yhteistyössä koulun henkilökunnan kanssa. KouluPT-toiminnan tavoitteena on lisätä vähän liikkuvien nuorten liikunta-aktiivisuutta ja motivoida heitä löytämään liikunnallinen elämäntapa osaksi omaa arkea. Pilottiryhmä oli aktiivinen ja kokeilu havaittiin toimivaksi. Niinpä tulevan syksyn tavoitteena on laajentaa KouluPT-toimintaa muillekin alueille. Aluevastaavat Juha ja Kaisa työstävät KouluPT-toimintaa tulevana syksynä.

Olemme yhdessä luja tiimi emmekä pelkää haasteita. Vaikka toimimme pääsääntöisesti itsenäisesti, haluamme puhaltaa yhteen hiileen.

Liikunnallista syksyä, kotikulmilla tavataan!

Juha Kiukkonen, Reeta Jääskeläinen, Kaisa Simo ja Tiina Päivärinta, alueelliset liikunnanohjaajat, Liikuntapalvelut

13.9.2018

Asiasanat: