Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ryhmä iloisia ihmisiä.

Kotoutumisblogi

Uusin blogikirjoitus

Tonttujen jouluyöt ovat tapahtumia täynnä

Kuva
Tonttu istuu nukkekodissa jakkaralla, edessä puurolautanen.

 

Kotoutumispalveluihin ilmestyi joulukuun alussa tonttu. Hän asuu pikkuruisessa mökissä kahvihuoneemme nurkassa. Jokaisena joulukuun aamuna olemme saaneet jännittää, mitä joulukalenterin luukusta avautuu. Joka yö ja joka viikonloppu tonttu on keksinyt monenlaisia yllättäviä tempauksia.

Lakimuutos tuo helpotusta tukea tarvitseville kotoutujanuorille 

Kuva
Pitkospuut syksyisen suomaiseman keskellä.

Yksin Suomeen turvapaikanhakijoina tai kiintiöpakolaisina tulleet nuoret voivat tarvitessaan nyt saada kotoutumiseen liittyviä tukitoimia aiempaa pidempään. 

30.9.2019 Kuinka keskustelu kulkee, kun ei ole yhteistä kieltä?

Maahanmuuttajatyön rikkauksia on eri maista ja kulttuuritaustoista saapuneiden ihmisten tapaaminen. Useimmiten tämä tarkoittaa sitä, että yhteistä kieltä ei varsinkaan alkutaipaleella ole.

11.7.2019 Miten sosiaaliohjaus digitalisoitui kahdeksassa vuodessa?

Kuva
Nuoria ihmisiä luonnossa, kannettavia tietokoneita sylissä

Kun aloitin työni sosiaaliohjaajana kotoutumispalveluissa 2011 vuonna, ohjaajan työ sisälsi paljon liikkumista eri paikkoihin.

15.10.2018 Työnohjaus ja luottamuksellinen keskustelu auttavat jaksamaan työssä

Sosiaalialalla työn kuormittavuus nousee aika ajoin otsikoihin muun muassa isojen asiakasmäärien takia. Halusin kirjoittaa tästä koska koen sen tärkeänä työni kannalta. Työnohjaus tukee työntekijöitä löytämään omia voimavaroja sekä kehittämään omaa työtään.

19.9.2018 Kuinka kotoutuja lannistetaan?

Olen töissä Jyväskylän kaupungin kotoutumispalveluissa. Tehtävämme on kolmen ensimmäisen vuoden ajan auttaa kiintiöpakolaisia ja oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita kotoutumaan Jyväskylään ja Suomeen.

25.7.2018 Näin uusi elämäni uudessa kotimaassa rakentui

He ovat saaneet uuden kodin Suomessa ja turvapaikan saannin jälkeen alkaa uuden arjen rakentaminen. Kielen opiskelu on vielä alussa. Silti on opittava palveluja ja toimintatapoja, jotka ovat vieraita ja hämmentäviä.

13.7.2018 Kielenopiskelua ruusunterälehtihillolla, kiitos!

Osallistujat tulivat eri puolilta maailmaa. Joku on viljellyt maata pakolaisleirillä Zimbabwessa, toinen on myynyt teknisiä sairaalavalmisteita Syyriassa, kolmas paistanut pizzoja Venäjällä. Nyt he ovat pakolaistaustaisia kuntalaisiamme, joiden kotoutuminen on vielä aivan alkuvaiheessa.

Asiasanat: