Hyppää pääsisältöön
Kuva
Nainen venyttelee luonnossa auringonpaisteessa. Kuva Tero Takalo-Eskola. Kuva Tero Takalo-Eskola
Yhtenä tavoitteenamme on, että keskisuomalaiset saavat jatkossa nykyistä paremmin tukea hyvinvoinnilleen ja terveydelleen myönteisten elämäntapamuutosten toteuttamiseen."
Kuva
Nainen venyttelee luonnossa auringonpaisteessa. Kuva Tero Takalo-Eskola

Näin vuoden vaihduttua meistä moni on päättänyt tehdä muutoksia elämäntapoihinsa. Joku syö terveellisemmin, toinen liikkuu enemmän, kolmas käyttää vähemmän alkoholia ja neljäs päättää tehdä muutoksia näissä kaikissa osa-alueissa. Muutoksia lähdetään toteuttamaan usein hyvin innokkaasti ja määrätietoisesti, mutta miksi elämäntapamuutosten pysyvä toteutuminen jää usein vain haaveeksi tai siirtyy jonnekin tulevaisuuteen?

Tähän on varmasti lukuisia syitä ja ne vaihtelevat eri ihmisillä. Esimerkiksi kiireinen elämänrytmi, mielen hyvinvointiin liittyvät asiat, kivut, yksinäisyys tai jo lapsuudessa opitut elämäntapa- ja käyttäytymismallit vaikuttavat nykyisiin elämäntapoihimme. Lisäksi osa meistä saattaa lähteä kurkottelemaan kuuta taivaalta sen sijaan, että pysähtyisi kuuntelemaan omaa kehoaan ja omia tarpeitaan. Muutosta hidastavien esteiden tunnistaminen ei ole aina yksinkertaista, mutta voi olla todella merkittävää pysyvien elämäntapojen saavuttamiseksi. 

Keskisuomalaisten hyvinvointia ja terveyttä edistämässä

Miksi me Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa (sote-uudistus) pohdimme näitä asioita?  Lasten, nuorten ja työikäisten ylipaino on lisääntynyt monissa Keski-Suomen kunnissa, mikä lisää useiden sairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen ja muiden valtimosairauksien riskiä. Myös diabetekseen sairastuneiden määrä on kasvussa. Vuosi 2020 toi meille lisähaasteita ja pääpaino terveydenhuollossa on siirtynyt koronaviruksen ja kiireellistä hoitoa vaativien sairauksien hoitamiseen. Kuitenkin tiedetään, että varhaisella tunnistamisella ja ennaltaehkäisyllä on suuri merkitys niin asukkaiden hyvinvoinnin kuin kustannustenkin kannalta. Tiedetään, että onnistuneet elämäntapamuutokset puolittavat esimerkiksi riskin sairastua tyypin 2 diabetekseen. 

Yhtenä tavoitteenamme on, että keskisuomalaiset saavat jatkossa nykyistä paremmin tukea hyvinvoinnilleen ja terveydelleen myönteisten elämäntapamuutosten toteuttamiseen. Tähän liittyen olemme muun muassa valmistelemassa elämäntapaohjauspilotteja Jyväskylässä ja Laukaassa. Lisäksi ammattilaisten elämäntapaohjausosaamista tullaan vahvistamaan esimerkiksi monipuolisten verkkokoulutusten avulla. Näiden toimenpiteiden tarkoituksena on tuoda esille, mitä vaikutuksia sairauksien ennaltaehkäisyllä, varhaisella tunnistamisella ja laadukkaalla elämäntapaohjauksella on asukkaiden hyvinvointiin ja terveyteen sekä terveydenhuollon kustannuksiin. Lisäksi haluamme tarjota asukkaille parempia omahoidon toteuttamisen keinoja sekä lisätä tietoisuutta omasta hyvinvoinnista esimerkiksi vahvistamalla Omaolon sähköisen terveystarkastuksen käyttöä. 
 

Pienin askelin kohti pysyviä muutoksia

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusten tehtävänä on edistää ja tukea asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä. Päävastuu arjen hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavista valinnoista on kuitenkin jokaisella meistä. Vaikka kaikki aikaisemmat elämäntapamuutokset olisivat karahtaneet kiville, haluamme kannustaa sinua pieniin, hyvinvoinnille ja terveydelle suotuisiin elämäntapamuutoksiin. Mihin asiaan juuri sinä haluat elämässäsi muutosta? Mitkä asiat tuovat energiaa ja iloa elämääsi? Saatko tarpeeksi tukea elämäntapamuutosten toteuttamiseen? Mitä konkreettisia, pieniä asioita sinä voit tehdä sen eteen tänään, huomenna tai ensi viikolla? Toistetaan valittuja ja hyväksi havaittuja muutoksia niin kauan, kunnes ne sujuvat rutiinilla. Ei lannistuta, jos kaikki ei suju suunnitelmiemme mukaan.

Kannustetaan toisiamme ja ennen kaikkea, uskotaan itseemme! 

Tukea hyvinvoinnin ja elämäntapamuutosten edistämiseksi

•    Liikkuva aikuinen -sivusto
•    Meijän polun vuosikello
•    Terveyskylän painonhallintatalo
•    Tukea mielen hyvinvointiin 
 

Mari Rantamäki, projektipäällikkö, palveluketjut
Miina-Maria Kivelä, projektityöntekijä, palveluketjut

#hyväarkikaikille
#soteuudistuskeskisuomi