Hyppää pääsisältöön
Kuva
Metsä- ja järviaisema taivaalta kuvattuna.
Keski-Suomen sote-uudistukseen pääset mukaan muun muassa osallistumalla hankeinfoihimme sekä maakunnalliseen osallisuusfoorumiin."
Kuva
Metsä- ja järviaisema taivaalta kuvattuna.

Keski-Suomen sote-uudistuksessa merkittävä osa työtäni on laatia maakunnallinen järjestöyhteistyön strategia sekä osallisuuden toimintamalli. Tässä tehtävässä hyödynnetään olemassa olevia verkostoja, kokemusasiantuntijoita, vapaaehtoisia, järjestöjä ja asukkaita sekä yhä useamman Keski-Suomen kunnan nimeämiä osallisuuden ja järjestöyhteistyön vastuuhenkilöitä. 

Miten sote-uudistukseen pääsee mukaan? 

Minulta on kysytty syksyn mittaan eri yhteyksissä, miten tämä uudistus eroaa edellisestä ja miten sote-uudistuksen valmisteluun pääse mukaan. Kuulen tässä kysymyksessä sekä tiedon tarvetta että muun muassa järjestöjen vahvaa halua tuoda asiantuntemuksensa meidän kaikkien hyödyksi.  

Keski-Suomen sote-uudistuksessa tuetaan kuntia niiden vastuulla olevien sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisessä. Omana tehtävänäni on auttaa kuntia luomaan osallisuuskäytäntöjä ja kehittämään yhteistyötä muun muassa järjestöjen kanssa. Samalla tavoitteena on yhtenäistää kuntien osallisuus- ja järjestöyhteistyön käytäntöjä. Uudistuksen edetessä yhtenäiset käytännöt auttavat kaikkia. Sote-uudistukseen pääset mukaan muun muassa osallistumalla hankeinfoihimme sekä kaikille avoimeen maakunnalliseen osallisuusfoorumiin

Entäpä hoito- ja palveluketjut? 

Monen järjestön, kokemusasiantuntijan ja asukkaiden näkökulmasta on oleellisen tärkeää päästä mukaan rakentamaan hoito- ja palveluketjuja. Niiden osalta kunta- tai aluekohtaisiin pilotteihin päästään ensi vuoden puolella, ja asiasta tiedotetaan aktiivisesti. Muutamia nostoja tulossa olevasta on jo tehty muun muassa uusimmassa järjestöjen uutiskirjeessä.   

Mistä saan lisätietoa? 

Koska sote-uudistus rakentuu pienistä palasista ja etenee vaiheittain, tiedottamisen rooli korostuu. Aloitamme järjestöille suunnatut hankeinfot 15.12.2020, räätälöimme järjestöille uutiskirjettä ja kutsumme järjestöjä mukaan muun muassa hoito- ja palveluketjujen sekä osallisuuden ja järjestöyhteistyön strategian sekä maakunnallisen hyvinvointiohjelman tekemiseen.  

Juuri nyt teemme osallisuuden mallia Keski-Suomen virtuaaliseen sosiaali- ja terveyskeskukseen. Osallisuuden rakenteiden ja käytäntöjen kehittämiseen pääset mukaan maakunnallisessa osallisuusfoorumissa, joka käynnistyy 17.12.2020. Lisäksi keräämme keskisuomalaisten näkemyksiä ja terveisiä sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasosallisuuteen liittyen Osallisuus-kyselyllä. Kysely on avoinna 31.1.2021 saakka, mutta päällimmäisiä otoksia kyselystä käsitellään osallisuusfoorumin ensimmäisessä tapaamisessa. Kiitos vastauksestasi ja arvokkaasta tiedosta asiakasosallisuuteen liittyen!

Järjestöyhteistyön strategian valmistelu alkaa todenteolla 16.12.2020. Lisätietoa on tuoreessa järjestöjen uutiskirjeessä (4/ 2020) sekä Keski-Suomen sote-uudistuksen some-kanavissa (FacebookTwitter ja Instagram).

Olet tervetullut mukaan yhteistyöhön, kerron mielelläni lisää! 

Anne Astikainen
projektipäällikkö, osallisuus ja järjestöyhteistyö

#hyväarkikaikille
#soteuudistuskeskisuomi