Hyppää pääsisältöön
Kuva
Isä ja tytär loikoilevat riippukeinussa. Kuva Kuvapankki: Shutterstock. Kuva Kuvapankki: Shutterstock
Kysyimme vuonna 2018 keskisuomalaisilta, mistä koostuu hyvä arki? "Arki on hyvää, kun saan keittää aamupuuron omassa kodissani juuri silloin ja sellaisena kuin itse haluan”, kuului eräästä vastauksesta.
Kuva
Isä ja tytär loikoilevat riippukeinussa. Kuva Kuvapankki: Shutterstock

Maakunnallisen hyvinvointiohjelman laatiminen on yksi osa työtäni Keski-Suomen sote-uudistuksen hankkeissa. Hyvinvointiohjelma pohjautuu nykytilan arvioon, eli tilannekatsaukseen siitä, kuinka me keskisuomalaiset voimme. Tehtävän luulisi olevan helppo - katsotaan vain tilastoja, lukuja ja numeroita ja pyritään korjaamaan haasteita. Siihen se helppous sitten loppuikin. Suomi on tilastotiedon ja hyvinvointitilastojen luvattu maa. Nopealla klikkauksella saa näkyviin tuhansia erilaisia mittareita, valtakunnan, maakunnan ja kunnan tasolla. Valtavasta massasta voi olla haastava löytää tarkoituksenmukaisia ja omaan toimintaan sopivaa dataa.

Keski-Suomi on Suomi pienoiskoossa

Otsikon väittämään on törmätty usein ja tottahan se on. Keski-Suomi sijoittuu tilastoissa lähes poikkeuksetta maan keskitasolle. Olemme keskiverto maakunta, Suomi pienoiskoossa. Haastetta syntyy, kun alamme tarkastella maakuntaa pienemmillä alueilla, esimerkiksi kuntatasolla. Tällöin erot esimerkiksi sairastavuudessa, koetussa hyvinvoinnissa tai ylipainossa ovat todella suuria. Eroja on yritetty selittää esimerkiksi ikärakenteella tai geeniperimällä. Joskus tilastoeroja voi selittää myös hyvä hoito. Verenpainetaudin esiintyvyys saattaa kertoa nopeasta puuttumisesta ja aktiivisesta lääkityksen aloittamisesta. Hoitokäytännöt maakunnan sisällä eivät eroa niin paljoa, että nämä selittäisivät tilastoja. 

Ihmiset tilastojen ja lukujen takana

Keski-Suomeen laadittava hyvinvointiohjelma pyrkii katsomaan hyvinvointia laajemmin kuin pelkästään sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kautta. Kysyimme vuonna 2018 maakunnan asukkailta, mistä koostuu hyvä arki? Vastausten mukaan hyvinvointi rakentuu arjessa ja siihen liittyvät läheiset ihmiset ja yhteisö, elinympäristö, luonto, mielekäs tekeminen, toimivat lähipalvelut, työn ja vapaa-ajan onnistunut yhteensovittaminen sekä riittävä toimeentulo. Mieleen jäi iäkkään miehen vastaus: ”Arki on hyvää, kun saan keittää aamupuuron omassa kodissani juuri silloin ja sellaisena kuin itse haluan”.
Näitä elementtejä pyrimme ottamaan huomioon ohjelmaa laadittaessa. Meistä jokainen pystyy tekemään paljon asioita oman ja läheisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Hyvinvointiohjelmalla pyrimme tarjoamaan uusia näkökulmia ja herätteitä maakunnan toimijoille sekä asukkaille. Tarkoituksena on, että maakunnallinen hyvinvointiohjelma ohjaa Keski-Suomen hyvinvointityötä, kuntien hyvinvointikertomusten sisältöjä ja jalkautuu vielä lähemmäksi asukkaiden arkea.

Nina Peränen, projektipäällikkö, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen
Keski-Suomen sote-uudistus

#hyväarkikaikille #soteuudistuskeskisuomi