Yläkoululaisen mietteitä etäopiskelusta

Kaipaan normaalia koulu- ja harrastusarkea."

Etäkoulu? Isoja muutoksia? Alku tuli shokkina. Opiskella itse, mitä, miten ja milloin. Monia ajatuksia, eikä vain positiivisia, nousi mieleeni. Opettajat laittoivat tehtäviä monesta eri tuutista enkä meinannut pysyä perässä. Tehtäviä saatiin, tehtiin ja palautettiin liiankin monessa eri järjestelmässä: Wilmassa, Microsoft Teamsissa, Google Classroomissa, Peda.netissä sekä oman sähköpostin kautta.  Sen lisäksi live-tunnit pidettiin (ja pidetään edelleen) Microsoft Teamsissa ja Google Meetissä. Kaikkeen tottuu, minäkin. Opettajien tavat ovat tulleet tutuiksi ja löydän tehtävät helposti. 

Etäkoulupäiväni alkaa yleensä kahdeksan ja yhdeksän välillä

Teen aamulla normaalit aamurutiinit sekä usein aamutreeninkin ennen tehtävien aloittamista. Aamulla kun avaan tietokoneen, katson mitä tehtäviä päivälle on tullut. Yleensä niitä on paljon, joissakin aineissa jopa vähän liikaa. 

Aikataulut tehtävien suhteen meillä on aika rentoja. Tehtävät pitää olla tehtyinä ja palautettuina vasta samana iltana tai seuraaviin sen oppiaineen tunteihin mennessä. Monessa oppiaineessa opettaja pitää tunnin alussa live-keskustelun, jossa vaihdetaan kuulumisia ja opettaja kertoo lisää päivän aiheesta. Jotkut oppitunnit pidetään kokonaan live-tunteina.  

Etäopiskelu on todella erilaista kuin normiopiskelu koulussa. Nyt kaikki pitää opiskella ja tehdä itsekseen kotona. Onneksi opettajat auttavat Wilma-viestien tai live-keskusteluiden avulla. Jos minulla tai jollakin muulla on kysyttävää tai epäselvyyksiä, opettaja auttaa. Opettajille voi laittaa viestiä toki muulloinkin, kun oppituntien aikaan, mutta heidän vastaamisessaan voi kestää hieman kauemmin. Olen puhunut kavereideni kanssa videopuheluita päivisin ja olemme auttaneet toinen toisiamme tehtävissä. Kavereista on siis ollut myös iso apu etäopiskelun haasteissa. 

Opiskelun ja tuntien väleissä pyrin syömään ja pitämään välitunteja säännöllisesti, koska se auttaa jaksamaan ja keskittymään. Saatan käydä esimerkiksi ulkona tai teen taukojumpan. Iltapäivällä tehtävien teon jälkeen olo tuntuu hyvältä ja on koko ilta aikaa treenata tai ottaa vain ihan rennosti.  

Kaipaan normaalia koulu- ja harrastusarkea

Kaipaan normaalia koulu- ja harrastusarkea, koska en näe kavereitani päivittäin ja kaikki jalkapalloharjoitukset on peruttu. Etäopiskelun hyviä puolia on kuitenkin esimerkiksi myöhäisemmät herätykset, vapaus tehdä ja suunnitella päivä itselle sopivaksi. 

Harmittaa, kun liikuntatilat on suljettu ja se on vaikuttanut harjoitteluuni, mutta vaihtelu on virkistänyt ja tuonut uusia puolia treenaamiseen. Olen käynyt treenaamassa esimerkiksi Harjun portaissa, kävellyt Rantaraitilla tai potkinut futista tekonurmella. Ja olen muistanut turvavälit ja myös sen, että siellä ei voi olla paljon muita ihmisiä samaan aikaan, korkeintaan pari kaveria:) 

Tämä kevät ei unohdu. Se jää ikuisesti mieleeni kaikin puolin. Kaikkien arki muuttui tavalla tai toisella ja tämä tilanne on vaatinut kaikilta sopeutumista. Tämä on hyvä muistutus, että terveys on tärkeintä. 

Kilpisen yhtenäiskoulun 8.-luokkalainen