Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kypärämäen koulun kuoro esiintyy. Kuva Anne Federley. Kuva Anne Federley
Ehdottomasti paras hetki musiikkiluokkatyössä on esiintymisen jälkeinen riemu. Oppilaat ovat ylittäneet itsensä jälleen kerran, jännitys on selätetty ja yhteiseen hiileen puhaltamalla on saatu aikaan valtava roihu.  
Kuva
Kypärämäen koulun kuoro esiintyy. Kuva Anne Federley

Syke kohoaa, kädet hikoilevat, polvia täristää, mutta nyt mennään. 
Hymyä on vaikea pidättää, kikatus purskahtaa väkisin pintaan, tekisi mieli huutaa, kun on niin hieno fiilis. Me tehtiin se! 

Ehdottomasti paras hetki musiikkiluokkatyössä on esiintymisen jälkeinen riemu. Oppilaat ovat ylittäneet itsensä jälleen kerran, jännitys on selätetty ja yhteiseen hiileen puhaltamalla on saatu aikaan valtava roihu.  

Osa musaluokkien oppilaista on jo konkareita esiintymisessä musaluokille tullessaan. Suuri osa oppilaistamme on kuitenkin niitä ihan tavallisia vipeltäjiä joulukuvaelman lammaslaumasta tai kevätjuhlan kukkatanssin toisesta rivistä. Onnistuneen keikkakokemuksen taustalla on ryhmähengen rakentamista, esiintymiskäytäntöjen opettelua sekä tietysti tuntikaupalla harjoittelua. Koen valtavaa ammattiylpeyttä, kun olen saanut luotsattua oman luokkani esiintymislavalle, läpi ryhmäytymisten ja treenaamisten. Keikkapaikoilla testataan paitsi jokaisen omaa uskallusta ja harjoittelun tuomia taitoja, myös luottamusta luokkakavereihin sekä opettajaan. 

Musiikintunneilla opetellaan paitsi musiikkia, myös sitä, miten isossa ryhmässä toimitaan yhdessä. Yhdessä treenatessa ei voi sooloilla. Täytyy keskittyä, kuunnella, odottaa, ja kun oma vuoro koittaa, taas keskittyä. Yksinkertaisia asioita ja usein tylsiäkin, mutta samalla valtavan hyvää huoltoa aivoille. Pitkäjänteisen yhteisen harjoittelun jälkeen tutussa ja turvallisessa toimintaympäristössä on myös tilaa leikille, höpsöttelylle ja kyllä, myös sille sooloilulle. 

Keskeinen osa esiintymistä on myös yleisö. Ilman isiä, äitejä, mummoja, vaareja, kummeja, naapureita ja kaikkia muita arjen tukijoukkoja ei arkisesta koulutyöstä tulisi mitään, esiintymisistä puhumattakaan! Jokaiseen esiintymiseen valmistaudutaan huolella ja jokaiseen yleisöön suhtaudutaan kunnioituksella, olivatpa kyseessä toiset koululaiset, omat nolot vanhemmat, palvelutalon vanhukset tai päiväkodin taaperot.  

Musiikkiluokkatyömme tapahtuu suurimmaksi osaksi Kypärämäen koulun seinien sisällä, arkisena koulutyönä. Mahtavia ja aktiivisia oppilaitamme kuulette ja näette toki monen kuoron, orkesterin ja tanssiryhmän riveissä. Kypärämäen koulun 4.-6. musiikkiluokkia ja koulumusisointimme tuotoksia pääsette kuulemaan ja ihastelemaan Jyväskylän musiikkiluokkien YouTube-kanavalla. Tervetuloa kuuntelemaan! 


Iina Karjalainen
musiikkiluokanopettaja 
Kypärämäen koulu 
 

Asiasanat: