#saaUnelmoida - Lapsen oikeuksien viikko on nyt!

..eläinlääkärin tai koulupsykologin ammatti, vesilinnassa sijainneessa pienessä kaupassa ollut mollamaija, naapurin pojalle puhuminen, oma perhe ja koti, mopo, vaihto-oppilasvuosi…

Tällä viikolla vietetään jälleen Lapsen oikeuksien viikkoa. Viikolla on yleensä valtakunnallinen teema ja tänä vuonna puhutaan oikeudesta tulevaisuuteen sekä haastetaan lapsia ja nuoria unelmoimaan. 

Jokainen meistä saattaa muistaa lapsuudesta sen jonkun jutun mistä kovasti unelmoi, tämän tekstin alussa sait nähdä muutamia minun lapsuuden ja nuoruuden unelmia. Sitä unelmaa pohti hiljaa mielessään ja toivoi sen toteutumista. Saattoi se jopa vähän kipristää mahaa, kun sitä toivoi niin kovasti tapahtuvaksi. Aina siitä ei uskaltanut ääneen sanoa, mutta joskus se oli sanottava, jotta oli edes pieni mahdollisuus sen toteutumiseksi. Sen toteutumista ei oikein malttanut odottaa. Lapsena siihen usein tarvitsi aikuisen, joka oli unelman toteuttamiseen myötämielinen. 

Meillä aikuisilla on tärkeä rooli kuulla lasten ja nuorten unelmat. Vähintään pohtia yhdessä lapsen tai nuoren kanssa, mitä unelman toteutumiseen tarvitaan. Tärkeää on olla kuitenkin tyrmäämättä pähkähulluakin unelmaa ja auttaa enemmänkin näkemään sen toteutumisen mahdollisuuksia. 

Kohtaan lapsia ja nuoria omassa työssäni, jossa olennaisena osana on kerätä lasten ja nuorten näkemyksiä päätöksenteon tueksi Jyväskylän kaupungissa. Lasten ja nuorten ajatusten kuuleminen on yksi lapsen oikeuksista. UNICEF lapsiystävällinen kunta Jyväskylä on sitoutunut edistämään lapsen oikeuksien toteutumista. Tulevaisuutta tehdään yhdessä lasten ja nuorten kanssa.

Upeinta lasten ja nuorten kanssa työskennellessä on mielestäni juurikin tuo avoin mieli sille, että vielä ei ole käsitystä, minkä toteutuminen on oikeasti mahdollista ja minkä ei. Ei ole aikuisuuteen liittyviä rajoitteita siitä, miten joku asia ei voi onnistua tai toimia. On vain mahdollisuuksia. Kaikki unelmat eivät tietystikään toteudu heti tai koskaan. Tai sitten ne muuttuvat iän myötä vähän erilaiseksi, mutta onni on olla unelmia.

Niinpä siis, sinä lapsi, nuori tai aikuinen. Unelmoi. Unelmoi unelmiasi myös ääneen, sillä se voi edesauttaa unelmien toteutumista. Hyvää lapsen oikeuksien viikkoa teille kaikille!

Tanja Räty
erikoissuunnittelija
sivistyspalvelut