Hyppää pääsisältöön
Olemme kuulleet sanottavan, että lapsen oikeus on aikuisen velvollisuus, mutta onko se tosiaan näin? Lapsen oikeudet eivät ole niin yksinkertaisia, niiden täyttyminen on jokaisen vastuulla - jopa lasten.

Nuorisovaltuusto on vaikuttamiskanava nuorten ja päättäjien välillä. Jyväskylän nuorisovaltuusto koostuu 13–20–vuotiaista nuorista ja me edustamme kaikkia Jyväskylän nuoria. Lapsen oikeuksien -sopimuksen mukaan suurin osa meistä on lapsia, mutta se ei tarkoita, että emme voisi edesauttaa lapsen ja nuorten oikeuksia. Meidän toiminnassamme kaikki voivat olla omia itsejään, nuorisovaltuusto on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton ja meillä on nollatoleranssi syrjintään. Tämä viimeiseksi mainittu on myös eräs lapsen oikeuksien sopimuksen kohta, jota erityisesti yritämme saada toteutumaan. Me myös ajamme ja valvomme nuorten etuja ja nostamme esille meille tuotuja toiveita ja mielipiteitä.

Sopimuksen mukaan aikuisilla on velvollisuus kuulla lasta häntä koskevissa asioissa, mutta lapsella on myös oikeus – ja velvollisuus – vaatia aikuisia kuuntelemaan. Onko olemassa muka asioita, jotka eivät koskisi lapsia? Kaikki mikä ei vaikuta meidän elämäämme tällä hetkellä, vaikuttaa varmasti meidän tulevaisuuteemme, ja sen takia on nuorisovaltuuston velvollisuus tuoda nuorten ja lasten näkökulmaa päätöksentekoon, ilmankin että sitä kysyttäisiin. Yhteistyö aikuisten ja lasten välillä on tärkeää ja molempien kuunteleminen päätöksenteossa on olennaista. Haluamme myös kannustaa lapsia ja nuoria tekemään ja vaikuttamaan itse parhaansa mukaan. 

Jyväskylässä lasten ja nuorten asema vaikuttamisen kannalta on hyvä. Monilla kouluilla on toimiva oppilaskunnan hallitus, ja nuorisovaltuustoa sekä lasten parlamenttia kuunnellaan päätöksenteossa. Ainahan on parantamisen varaa, mutta paljon on jo saatu aikaan - olemme esimerkiksi saaneet edustuspaikat jokaiseen lautakuntaan ja kaupunginvaltuustoon. Tällä kaudella haluammekin parantaa tasa-arvoisuutta Jyväskylän alueella nuorten keskuudessa parantamalla harrastusmahdollisuuksia. Nuorisovaltuuston kautta sinäkin saat äänesi helpommin kuuluviin laajemmalla tasolla. Tarkempaa tietoa toiminnastamme löytyy nettisivuiltamme.

Meihin voit aina ottaa yhteyttä, jos haluat saada tuoda äänesi esiin koko Jyväskylän tasolla! 

Jyväskylän nuorisovaltuusto 2019-2020