Asumisoikeusasunnot

Lisätietoja:

Asuntoasiainsihteeri Pia Toivonen
p. 014 266 5020

Asumisen asiantuntija Piia Sipinen
p. 014 266 5019


Asumisoikeusasunnon järjestysnumerohakemus

Jyväskylässä on valtion lainoittamia asumisoikeusasuntoja noin 2 700. Asumisoikeus tarjoaa vaihtoehdon asunnon omistamiselle ja vuokraamiselle. Maksamalla asumisoikeusmaksuna 15 prosenttia hankintahinnasta ja sen jälkeen kuukausittain kohtuullista käyttövastiketta saat oikeuden hallita asuntoa aivan kuin se olisi omistusasunto. Omaksi sitä ei voi lunastaa, mutta asumismuotona se on turvallinen.

Asumisoikeusasuntoja markkinoivat

Saadaksesi asumisoikeusasunnon

  • sinun on oltava vähintään 18 vuoden ikäinen
  • et omista kohtuullisen asumistason mukaista omistusasuntoa paikkakunnalla, eikä sinulla ole riittäviä varoja sellaisen hankkimiseen (tämä varallisuus- ja tarve-ehto ei koske 55-vuotiaita eikä sitä vanhempia hakijoita eikä asumisoikeusasunnon vaihtajia)
  • asunnon saamiselle ei ole asetettu tulorajoja

Asumisoikeusasuntoa varten tarvitset järjestysnumeron. Voit hakea järjestysnumeroa asumisoikeusasunnon järjestysnumerohakemus -lomakkeella. Täytettyäsi lomakkeen ja painettuasi Lähetä-painiketta se ohjautuu automaattisesti asuntotoimen käsittelijöille. Mikäli annat lomakkeella sähköpostiosoitteesi, toimitetaan järjestysnumero sinne, muutoin kirjeitse antamaasi postiosoitteeseen. Numeroa voi tiedustella myös puhelimitse puh. 014 266 5020. Postita paperilomake osoitteella Jyväskylän kaupunki / Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö / Asumisen asiat, PL 233, 40101 Jyväskylä.

Sinun on lisäksi ilmoittauduttava sille talonomistajalle, jonka omistamasta talosta haluat asumisoikeusasunnon, ja yksilöitävä asunto, josta olet kiinnostunut. Kaupungilta saamasi järjestysnumero ilmaisee asemasi samasta asunnosta kiinnostuneiden hakijoiden kanssa.

Kun luovut asumisoikeudesta, saat takaisin sijoittamasi asumisoikeusmaksun rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Käyttövastikkeesta tulee vastata niin kauan kunnes asumisoikeutesi on siirtynyt uudelle asukkaalle tai talon omistajalle ja oma asumisoikeutesi on merkitty lakanneeksi. Lisäksi asumisoikeussopimusta voit käyttää myös asunnon rahoitukseen ottamasi lainan vakuutena. Asumisoikeusasuntoa tulee käyttää omana vakituisena asuntona. Erityisestä syystä voit kuitenkin luovuttaa asunnon kokonaan toisen käyttöön enintään kahdeksi vuodeksi.