Säynätsalon kunnantalo

Säynätsalon kunnantalo on yksi arkkitehti Alvar Aallon merkittävimmistä töistä, jolla on kansainvälisesti tunnettu asema modernin arkkitehtuurin historiassa. Säynätsalon kunnantalo on monitoimirakennus, jossa toimivat kunnanhallinto (vuoteen 1993 asti) ja kirjasto. Rakennuksessa on myös asuntoja, liiketiloja ja vierashuoneita. Alvar Aalto suunnitteli kunnantalon kokonaistaideteoksena, mikä näkyy pientenkin yksityiskohtien ja nimenomaan tähän rakennukseen tarkoitettujen huonekalujen suunnitteluna.

Säynätsalon kunnantalo siirtyi Jyväskylän kaupungin omistukseen vuoden 1993 alusta Säynätsalon kunnan liityttyä kaupunkiin. Huomattavan rakennustaiteellisen merkityksensä vuoksi kunnantalo pihapiireineen suojeltiin rakennussuojelulailla vuonna 1994.

Säynätsalon kunnantalo yläviistosta kuvattuna kesällä 2014. Kuvaaja: Keijo Penttinen
Säynätsalon kunnantalo. Kuva: Keijo Penttinen

Päivittäinen toiminta

Kaikki Säynätsalon kunnantalon päivittäiseen toimintaan liittyvä tieto, mukaanluettuna majoitus: www.tavolobianco.com

Kunnantalo on avoinna 16.9.–30.4. vain ennakkovarauksella.

Tee varaus info[at]tavolobianco.com tai +358 46 582 1060.
Sisäänpääsymaksu ja opastus  20 € + 8 €/hlö (4 € lapset)

Jos kuitenkin olet jo ovella, niin soita ovikelloa! Saatamme olla paikalla ja tuolloin sisäänpääsymaksu ilman opastusta on 8 €/hlö (4 € lapset).
Järjestämme teemapäiviä, jolloin olemme auki myös sesongin ulkopuolella.

Kesä 2020 

maanantai–perjantai klo 14-17
opastettu kierros klo 14-14.30

lauantai, sunnuntai klo 12-15
opastettu kierros klo 13

Sisäänpääsymaksu sisältäen opastuksen 8 €/hlö (lapset 4 €)
Rakennukseen voi tutustua myös omatoimisesti maksettuaan pääsymaksun.

Voit myös varata yksityisen opastuskierroksen lähettämällä sähköpostia info@tavolobianco.com tai soittamalla 046 582 1060.Yksityisen opastuskierroksen hinta on 15  €/hlö (lapset 10 €). 

Ajantasaiset aukiolotiedot

Säynätsalon kunnantalon peruskorjaus 1995-98

Säynätsalon kunnantalo on kansainvälisesti tunnustettu monumentti arkkitehtuurin historiassa. Arkkitehtuurisen merkityksensä lisäksi rakennuksen piha-alueet suojattiin 30. toukokuuta 1994 lailla. Kunnantalo siirtyi Jyväskylän kaupungin alaisuuteen vuoden 1993 alussa, jolloin Säynätsalo kunta liittyi kaupunkiin.

Peruskorjaus alkoi vuonna 1995 kosteusvaurioiden vuoksi.

Kunnantalon ulkoseinät sekä sisätilat olivat tyydyttävässä kunnossa ennen peruskorjausta, mutta katto oli heikossa kunnossa. Vuotoja esiintyi useissa paikoissa. Lisäksi rakennusratkaisujen tekniset standardit olivat vanhentuneet.

Rakennuksen ulkoinen olemus säilyi lähes muuttumattomana. Sisätiloista valtuustosali, eteinen, kokoushuone ja sisäpihaa kiertävä käytävä säilyivät yksityiskohtineen muuttumattomina.

Itäisen toimistosiiven portaat, jotka lisättiiin 70-luvulla, poistettiin remontin aikana. Ylemmän kerroksen asunnot, joita käytettiin toimistoina aika ajoin, korjattiin jälleen asunnoiksi.

Muut muutokset ja korjaukset (lukuunottamatta paria tilateknistä muutosta) suoritettiin alkuperäisen arkkitehtuurisen tyylin ja suunnitelman mukaisesti. Ainoastaan hajonneet tai vahingoittuneet osat korjattiin. Patina jätettiin näkyviin rakenteisiin ja materiaaleihin, joita ei uudistettu.

Kosteusongelman korjaaminen kunnantalon rakenteista oli elintärkeää rakennuksen säilyttämiselle sekä myöskin terveellisen asuin- ja työnympäristön ylläpitämiselle. Tällä tavalla rakennus säilyy materiaaleineen ja yksityiskohtineen myös tuleville sukupolville.

Peruskorjaus valmistui Alvar Aallon syntymän juhlavuonna 1998.

Peruskorjauksen suunnitteli Jyväskylän kaupungin teknisen palvelukeskuksen rakennussuunnitteluyksikkö.

Peruskorjausta valvoivat Alvar Aalto Museo sekä Museovirasto. (The National Board of Antiquites and Monuments)

Säynätsalon kunnantalo
Säynätsalon kunnantalo, tiiliseinä
Säynätsalon kunnantalo ilmasta kuvattuna
Kaupunginosa: