Suoraan sisältöön

Kantakaupunki

Asuinalueet: Keskusta, Lutakko, Mattilanpelto, Mäkimatti, Kukkumäki, Nisula, Taulumäki, Viitaniemi, Tourula

Keskusta, kuvaaja Kalevi KorhonenJyväskylän kantakaupunki on ainutlaatuinen kokonaisuus uuttaa ja vanhaa rakentamista, kerrostaloja ja pientaloja, joki- ja järvimaisemaa, puistoja ja keskustan sykettä. Kantakaupun-gista löytyy Jyväskylän kaupunkimaisimmat piirteet, kaupungin maamerkkinäkin tunnettu Harju torneineen ja ulkoilureitteineen sekä Jyväsjärvi, joka tarjoaa ainutlaatuiset mahdolli-suudet ulkoiluun ja virkistykseen Jyväsjärveä kiertävän Rantaraitin ja sekä sataman muodossa.

Jyväskylän tiivis keskusta on kaupunkimaisemaa parhaimmillaan. Kävelykeskusta tarjoaa lukuisia kulttuuripalveluita, nähtävyyksiä ja ravintoloita. Kävelykadulla Asemakadun ja Kauppakadun risteyksessä sijaitseva kompassi on keskustan kohtaamispiste ja kesäisin myös lukuisten tapahtuminen keskipiste.

Yläkaupungilta löytyy Jyväskylän yliopiston kampusalue, joka on Suomen kauneimpia. Yli-opiston kampus on maailmankuulu lukuisista Alvar Aallon suunnittelemista rakennuksista, jotka ovat valmistuneet 1950–1970-luvuilla. Jyväskylän yliopistossa opiskelee noin 15 000 opiskelijaa seitsemässä eri tiedekunnassa.

Lutakko

Lutakko, kuvaaja Merja HuovelinJyväsjärven rannassa sijaitsevan Lutakon vanhan teollisuusalueen muuttaminen asumiskäyttöön aloitettiin 1990-luvulla. Nykyään alueella sijaitsee lukuisia kerrostaloja. Suosittu Lutakon asuinalue on ainutlaatuinen yhdistelmä modernia rakentamista ja historiaa, luonnon rauhaa sekä sataman ja kaupungin eloisuutta.

Tourula ja Kangas

Kantakaupungin koillisosassa sijaitsevalla Tourulan alueella virtaa kaksi kilometriä pitkä Tourujoki luoden ainutlaatuisen kaupunkijokimaiseman. Tourujoen luonnonsuojelualue ja joen viertä kulkeva luontopolku tarjoavat mahdollisuuden rauhoittumiseen vain kävelymatkan päässä keskustan vilinästä.

Tourujoen rannalla on säilynyt muutamia vanhoja puutaloja muistuttamassa alueen historiasta. Tourujoen mukaan on nimetty myös sen itäpuolella sijaitseva Tourulan alue, jonka punatiiliset kerrostalot edustavat uudempaa rakennustyyppiä. Puutaloasutuksen lisäksi Tourujoen ja Tourulan alueella on sijainnut suuria tehtaita, kuten Kankaan paperitehdas ja Valtion Kivääritehdas. Tourujoen ja Kankaan vieressä sijaitsevat myös Jyväskylän vanha hautausmaa ja Taulumäen kirkko.

KangasTourujoen läheisyyteen, Kankaan paperitehtaan maille laajeneva uusi Kankaan alue on Jyväskylän merkittävin aluekehityshanke, jossa kunnianhimoinen kaupunkisuunnittelu, älykäs kaupunkiympäristö ja uusin yhdyskuntatekniikka luovat ainutlaatuista kaupunkiympäristöä. Alue saa ensimmäiset asukkaansa vuonna 2016. Samoihin aikoihin Kankaalla opiskelee jo 500 opiskelijaa (Jyväskylän koulutuskuntayhtymän/JAO:n luova kampus ja HUMAK). Vuonna 2040 Kankaalla arvioidaan olevan noin 5 000 asukasta ja 2 100 työpaikkaa. Jyväskylän Kangas

Tourulassa sijaitsee Kansalaistoiminnankeskus Matara, joka tarjoaa asukkaille osallistumisen ja vaikuttamisen tapoja. Matarassa on kaikille avoin kohtaamispaikka, erilaista yhdistys- ja vapaaehtoistoimintaa, tiloja ja tapahtumia. www.matara.fi.

Viitaniemi ja Taulumäki

Tuomiojärven rannassa sijaitseva Viitaniemi on Alvar Aallon suunnitteleman pohjalta rakennettu alue ja sen maisemaa hallitsee Aallon itsensä suunnittelema maamerkki Viitatorni. Viitaniemestä löytyy niin kerros- kuin pientaloja ja se edustaa aikakautensa puutarhakaupunki-ideologiaa. Viitaniemen alue kuuluukin Museoviraston ylläpitämälle valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen listalle. Viitaniemessä on laajoja hoidettuja viheralueita kaupunkilaisten virkistyskäytössä, liikennepuisto sekä uimaranta. Viitaniemessä sijaitsee myös Jyväskylän ammattiopiston kampusalue.

Taulumäki sijaitsee Tuomiojärven ja Palokkajärven väliin muodostuneella kannaksella. Eteläinen Taulumäki on pienkerrostalo- ja omakotitalovaltaista asuinaluetta Nelostien ja Nisulan välissä. Taulumäen nähtävyyksiä ovat Taulumäen kirkko sekä kolme vanhaa puutaloa Rajakadun varrella. Alueella sijaitsee myös suosittu Tuomiojärven uimaranta.

Mäki-Matti, Nisula ja Syrjälä

Mäki-Matti, kuvaaja Merja HuovelinMäki-Matissa ja Nisulassa Harjun kupeessa voi asua rauhallisessa ympäristössä keskellä kaupunkia kerros- tai omakotitaloissa. Pienet, puistomaiset kadut muodostavat ihastuttavan miljöön, jossa tuskin voi uskoa olevansa aivan kaupungin keskustan tuntumassa. Mäki-Matissa sijaitseva Mäki-Matin perhepuisto on Suomen vanhin perhepuisto ja se on ilahduttanut perheitä jo kolmen vuosikymmenen ajan. Puisto on ainutlaatuisen ympäristönsä ja aidon paikallishistoriansa kautta todellinen kiinnittymiskohta kaupunkiin monelle jyväskyläläiselle lapsiperheelle. Alueella sijaisevat myös Vellamonpuisto ja Viljasenpuisto. Mäki-Matin tuntumassa sijaitsee myös kaupunkilaisille tärkeä Hippoksen liikuntapuisto uimahalleineen.

Mattilanpelto ja Kukkumäki

Kukkumäki. kuva: Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö/Ari HeinonenHippoksen liikuntapuiston vastakkaisella laidalla, Keskussairaalantien takana alkaa Mattilanpellon asuinalue. Mattilanpelto on yksi kaupunginarkkitehti Matti Hämäläisen 1940-luvulla suunnittelemista Jyväskylän jälleenrakennuskauden asuinalueista. Alue on kaavoitettu Mattilan talon pelloille vuonna 1946 helpottamaan sodan jälkeistä asuntopulaa. Länsi-Päijänteentie erottaa Mattilanpellon Kukkumäestä, jossa myös on saman aikakauden omakotiasutusta. Alueella sijaitsevat entinen Keljon kirkko ja Keljon vanhainkoti. Keljon kaupunginosa alkaa kuitenkin hieman etelämpänä.

Kehua retostele kotikulmiasi!

Vastauksia hyödynnetään Jyväskylän kaupungin markkinoinnissa.

Kirjoita kuvassa näkyvät merkit:

Katso myös

Vapaat tontit
Asuminen
Uusi asukas

Eikö tieto pidä paikkaansa?

Kerro siitä meille.

Yhteystiedot

Jyväskylä-neuvonta
Kauppakeskus Forum, 2.krs.
Asemakatu 7, 40100 Jyväskylä
jklneuvonta[at]jkl.fi
014 266 0112 / neuvonta (klo 9-16)
014 266 0114 / palvelukassa ja Linkki-palvelupiste

Copyright © 2018 Jyväskylän kaupunki Sivun alkuun Tietoa sivustosta