Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kuvaote karttapalvelusta. Kuva Jyväskylän kaupunki
Pääsisältö

Jyväskylän karttapalvelu löytyy osoitteesta https://kartta.jyvaskyla.fi/ ja vaikka kyse on karttapalvelusta, niin palvelun kautta löytyy karttojen lisäksi myös paljon erilaisia kaupungin ja yksityisten tarjoamia palveluja.

Ilmakuvat kiinnostavat

Kartoista perinteisen opaskartan lisäksi on tarjolla mm. ulkoilukartta, bussireitit ja pyöräilykartta. Suurimman kiinnostuksen on aiheuttanut kuitenkin koko kaupungin kattava mittatarkka ja koordinaatistoon oikaistu ilmakuva eli ortoilmakuva. Palvelusta löytyy lisäksi vanhempia ortoilmakuvia eri vuosilta alkaen vuodesta 1997.

Uutuutena löytyy myös vinovalovarjostus, joka havainnollistaa maaston korkeuseroja. Palvelussa on myös kokonaan oma teema (=kartta) nimeltään Asemakaavakartta, josta löytyy ajantasainen asemakaavatilanne. Lisätietoja asemakaavoista saa palveluhakujen listalta löytyvästä Asemakaavat ja kiinteistöt -valikosta. Maastokartta -nimisellä kartalla esitetään maastotiedot tarkasti jopa yksittäisen tontin ja rakennuksen osalta. Aluekartta -nimisellä kartalla on mahdollisuus katsella erilaisia aluejakoja kuten esim. posti-, seurakunta- tai äänestysalueet.

Karttalinkki, mikä se on?

Karttapalvelusta löytyy myös toimintoja, joita ei ehkä vielä osata tarpeeksi hyödyntää. Yksi sellainen on Omat kohteet -toiminto, jolla käyttäjä voi itse luoda linkin suoraan kartalle. Tämän linkin käyttäjä voi liittää omille sivuilleen joko karttapalveluun tai pelkäksi kuvaksi. Linkin voi myös vaikka lähettää sähköpostissa kylään tuleville vierailleen opastukseksi.

Osoite- ja palveluhaku

Hyvin usein käyttäjä hakeutuu haluamalleen alueelle osoitteen avulla. Karttapalvelussa osoitehaku on hyvin kehittynyt ja käyttäjän ei tarvitse muistaa aivan täsmällistä osoitetta, vaan esim. "hanni" antaa vaihtoehdot kadunnimille, joihin alkuosa täsmää. Lisäksi voidaan antaa haun perään numero, jolloin saadaan osoitteen tarkka sijainti. Palveluhakua voi kyllä hyvällä syyllä kutsua koko palvelun kruununjalokiveksi, sillä sen avulla käyttäjä voi selvittää lähialueensa palvelutarjonnan. Palveluista löytyy esim. koulut, päiväkodit, kirjastot, puistot, leikkipaikat, liikuntapaikat, kulttuuritarjonta, terveyspalvelut sekä erilaiset asemakaavoituksen hankkeet. Sen lisäksi, että käyttäjä löytää esim. koulun sijainnin, niin hän voi vielä kohdetta osoittamalla siirtyä suoraan koulun www-sivuille.

Kuinka pitkä matka?

Matkanmittaus-toiminto on myös hyvin käyttökelpoinen ja sen avulla käyttäjä voi mitata esimerkiksi työmatkansa tai iltalenkin pituuden.

Tarkemmat ohjeet karttapalvelun käyttöön löydät karttapalvelun selainikkunan vasemman reunan i-kuvaketta klikkaamalla.

Rajapintapalvelut

Rasterimuotoista paikkatietoaineistoa voi käyttää myös WMS-rajapinnan kautta.

Lisätietoja:

Topi Vellonen
p. 040 193 8791 
topi.vellonen(at)jyvaskyla.fi

Perttu Linjama
p. 040 688 5686
perttu.linjama(at)jyvaskyla.fi

Eetu Lappalainen
p. 050 311 9905
eetu.lappalainen(at)jyvaskyla.fi

Asiasanat:  
kartta
karttapalvelu