Hyppää pääsisältöön
Kuva
Keskussairaalantien työmaa. Kuva Ari Heinonen
Pääsisältö

Keskussairaalantien ja Länsi-Päijänteentien risteykseen rakennetaan uusi liikenneympyrä eli kiertoliittymä. Samassa yhteydessä Keskussairaalantien pohjoispuolelle ja Länsi-Päijänteentien länsipuolelle rakentuu uusi, eroteltu, kaksisuuntainen pyörätie ja jalkakäytävä.

Muutostöiden tavoitteena on parantaa risteyksen sujuvuutta sekä edistää kävelyä ja pyöräilyä Jyväskylän kaupungin pyöräliikenteen verkostosuunnitelmien mukaisesti. Työ valmistuu kesällä 2024. Kohteen rakennuttamisesta vastaa Jyväskylän kaupunki urakoitsijanaan GRK Suomi Oy.


Työmaan aiheuttamat liikennejärjestelyt

Käytössä on uusi kiertoliittymä, muttei vielä täysin valmistunut kiertoliittymä. Työmaa-alueella on 30km/h nopeusrajoitus. Liikennettä joudutaan pysäyttämään satunnaisesti.

Muutokset jalankulkuun ja pyöräilyyn

Kävely- ja pyöräväylä on väliaikaisesti suljettu Keskussairaalantiellä Jyväskylän yliopiston kampusalueen ja Köyhälammen välillä. Vaihtoehtoinen reitti kulkee yliopiston kampusalueen ja Köyhälammen rantaa pitkin.

Rautpohjankadun ja kiertoliittymän välillä jalankulkua joudutaan siirtämään puolelta toiselle vielä toukokuun puolivälin jälkeen.

Mattilanpellon asukkaille helpotusta tuo se, että kävellen tai pyörällä pääsee Keskussairaalantielle nyt myös Kiljanderinkatua pitkin. Keskussairaalantien ja Kiljanderinkadun risteys on kuitenkin suljettu moottoriajoneuvoliikenteeltä. 

 

Länsi-Päijänteentietä pitkin Keskussairaalantien suuntaan pyörällä tai kävellen saapuvan kannattaa valita Kannaksenkadun kautta kulkeva reitti, jos kulkijan määränpäänä on Hippos, Rautpohja tai Keskussairaalantie Kyllön terveysaseman suuntaan.

Jos taas määränpäänä on Seminaarinmäen tai keskustan suunta, kannattaa pyöräilijän tai kävelijän liittyä Länsi-Päijänteentieltä Purokadulle ja jatkaa Mattilankatua pitkin kohti Seminaarinmäkeä.


Työmaasta johtuvat suunnitellut vesikatkot

Vesikatkojen häiriötiedotteet löytyvät Alvan verkkosivuilta. Suunniteltujen vesikatkojen osalta katkoalueella oleviin taloihin jaetaan tiedotteet kahta päivää ennen suunniteltua vesikatkoa. Lisäksi ne asukkaat, jotka ovat tilanneet häiriötiedotteet tekstiviestinä tai sähköpostiinsa, saavat tiedon tulevasta katkosta ja toisen viestin vielä tunti ennen katkoa.


Perusteet liikenneympyräratkaisulle

Liikenneympyrä on arvioitu kohteessa liikennevaloja paremmaksi ratkaisuksi sekä sujuvuudeltaan, kaupunkikuvallisesti että kustannuksiltaan. Liikenneympyrän yliajettava osuus tehdään laajaksi, jotta risteyksen kautta kulkevien erikoiskuljetusten tarpeet tulevat huomioon otetuiksi.

Ratkaisu myös mahdollistaa laajat vihersaarekkeet liittymäalueelle. Kiertoliittymän tieltä joudutaan poistamaan jonkin verran katupuita, mutta muutoin istutuksia on katualueelle luvassa lisää. Muutostyöt eivät ole edellyttäneet asemakaavamuutoksia.

Pyörätien rakentaminen

Keskussairaalantien pohjoispuolelle ja Länsi-Päijänteentien länsipuolelle rakentuu eroteltu kaksisuuntainen pyörätie ja jalkakäytävä. Länsi-Päijänteentien pyörätie sijoittuu nykyiselle etelään kulkevalle ajoradalle, jolloin reitistä saadaan suorempi ja tasaisempi. Samalla väylälle tehdään myös muita turvallisuutta parantavia muutoksia sekä uusitaan hulevesilinjoja.

Muut työt

Kadun muutostöiden yhteydessä myös Alva-yhtiöt uusii urakka-alueella vesihuoltolinjoja. Katuvalaistus uusitaan ja kadut päällystetään.

Lisätiedot:

Jyväskylän kaupunki, rakennuttajainsinööri Päivikki Komsi-Viheri, p. 040 674 2995, paivikki.komsi-viheri[a]jyvaskyla.fi

GRK Suomi Oy, työnjohtaja Antti Solismaa, p. 050 430 1858, antti.solismaa[a]grk.fi