Hyppää pääsisältöön
Kuva
Hylätty punainen auto. Kuva Jyväskylän liikenne- ja viheralueet
Pääsisältö

Jyväskylän kaupunki huolehtii hylättyjen ja kunnossapitoa haittaavien ajoneuvojen siirtämisestä hallitsemiltaan yleisiltä alueilta.

Hylätyistä ja romuajoneuvoista voi ilmoittaa

Yleisille teille hylätyistä ajoneuvoista vastaa Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus eli ELY-keskus.
Yleiset tiet Paikkatietoikkunassa

Havainnon yleiselle tielle hylätystä ajoneuvosta voi ilmoittaa

 • puhelimitse Tienkäyttäjän linjalle 0200 2100 (24 h vuorokaudessa, pvm)
 • Liikenteen asiakaspalveluun (palautteet käsitellään arkipäivisin)

Virheellisesti pysäköityjen ja liikennettä haittaavien ajoneuvojen siirrosta päättää ja siirron teettää joko poliisi tai kaupungin pysäköinninvalvonta.

Hylättyjen ajoneuvojen siirrot

 1. Kilvettömään, hylätyksi katsottuun ajoneuvoon kiinnitetään siirtokehotus. Mikäli ajoneuvossa on rekisterikilvet, lähetetään ajoneuvon omistajalle tai haltijalle siirtokehotus. Poikkeustilanteissa siirto voidaan tehdä välittömästi, ilman siirtokehotusta (esimerkiksi rekisteröimätön ja katsastamaton ajoneuvo).
   
 2. Ajoneuvon omistajalla tai haltijalla on kaksi vuorokautta aikaa siirtää ajoneuvo.
   
 3. Mikäli siirtokehotusta ei noudateta, tehdään siirtopäätös ja kaupunki siirtää ajoneuvon varastoalueelle. Siirtopäätös lähetetään ajoneuvon omistajalle tai haltijalle (mikäli on tiedossa), lisäksi siirretyistä ajoneuvoista kuulutetaan kaupungin nettisivuilla.
  - Ajoneuvojen siirtokuulutukset: Kuulutukset
   
 4. Siirron jälkeen omistaja tai haltija voi lunastaa ajoneuvonsa kuukauden sisällä kuulutuksesta maksamalla kaupunkirakennelautakunnan vahvistamat siirto- ja säilytyskustannukset.
  - Omistajan tai haltijan tulee tässä tapauksessa ottaa yhteyttä joko Reteko Oy:öön puh. 010 325 2634 tai Jyväskylän kaupunkiin 014 569 3000, ajoneuvojensiirrot [at] jyvaskyla.fi. Asiakkaalle toimitetaan pankkisiirtolomake, jolla hän suorittaa vahvistetut maksut. Ajoneuvon voi lunastaa esittämällä kuitit maksuista sekä todistamalla ajoneuvon omistusoikeutensa.
   
 5. Mikäli omistaja tai haltija ei lunasta ajoneuvoaan, ajoneuvo siirtyy Jyväskylän kaupungin omistukseen joko 30 tai 60 päivän kuluessa riippuen ajoneuvon arvosta ja siitä onko ajoneuvon omistaja tiedossa. Kaupunki laskuttaa ajoneuvon omistajalta tai haltijalta ajoneuvon siirrosta ja säilytyksestä aiheutuneet, kaupunkirakennelautakunnan vahvistamat kustannukset (hinnat astuivat voimaan 1.5.2021).
  - vyöhyke 1 (säde 10 km) 302,60 euroa/ajoneuvo
  - vyöhyke 2 (säde 20 km) 339,80 euroa/ajoneuvo
  - vyöhyke 3 (Korpilahden taajama) 339,80 euroa/ajoneuvo
  - tunnistamattoman ajoneuvon selvityksestä veloitamme 31,00 euroa

Romuajoneuvojen siirrot

 1. Siirtokehotus kiinnitetään kilvettömään ajoneuvoon. Mikäli ajoneuvossa on rekisterikilvet, lähetetään siirtokehotus ajoneuvon omistajalle tai haltijalle. Mikäli ajoneuvo on palanut tai muutoin siinä kunnossa, että se on vaaraksi ympäristölle tai ihmisille, se voidaan siirtää välittömästi.
   
 2. Ajoneuvon omistajalla tai haltijalla on kaksi vuorokautta aikaa siirtää ajoneuvo.
   
 3. Mikäli siirtokehotusta ei noudateta, tehdään siirtopäätös ja ajoneuvo siirretään kaupungin toimesta varastoalueelle. Tällöin romuajoneuvojen omistusoikeus siirtyy kaupungille välittömästi.
   
 4. Ajoneuvon omistaja maksaa kaupungille siirrosta ja säilytyksestä aiheutuneet, kaupunkirakennelautakunnan vahvistamat kustannukset.
  - vyöhyke 1 (säde 10 km) 302,60 euroa/ajoneuvo
  - vyöhyke 2 (säde 20 km) 339,80 euroa/ajoneuvo
  - vyöhyke 3 (Korpilahden taajama) 339,80 euroa/ajoneuvo
  - tunnistamattoman ajoneuvon selvityksestä veloitamme 31,00 euroa

Yksityiseltä alueelta ajoneuvo siirretään vain alueen haltijan perustellusta virka-apupyynnöstä. Yhteydenotot: [email protected]

Oikaisuvaatimus siirtopäätöksestä

Siirtopäätöksestä voi tehdä oikaisuvaatimuksen oikaisuvaatimuslomakeella.

Lomake on mahdollista täyttää ja lähettää verkossa tai tulostaa ja täyttää.

Lomakkeen käyttö sähköisesti edellyttää tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Romuautosta eroon ilmaiseksi

Autonomistaja voi toimittaa ajoneuvonsa romutettavaksi mihin tahansa autonvalmistajien ja maahantuojien valtuuttamaan viralliseen vastaanottopisteeseen.

Ajoneuvon hävittäminen on auton omistajalle maksutonta ja ajoneuvosta annetaan omistajalle romutustodistus, joka on edellytys ajoneuvon poistamiseksi ajoneuvorekisteristä.

Lisätietoja löytyy Autokierrätys-sivuilta.

Tietosuojaseloste

Asiasanat:  
hylätty