Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tyttöjä Keljonkankaan ulkokuntosalilla. Kuva Jouni Kallio
Pääsisältö

Keljo ja Tarhamäki ovat vanhaa rauhallista omakoti- ja rivitaloaluetta keskustan eteläpuolella. Alueella sijaitsee myös muutamia matalia kerrostaloja. Matkaa Jyväskylän keskustaan on alueesta riippuen 3–10 kilometriä. Keljoon on keskittynyt monipuolisia palveluja, kuten automarketteja ja Keljon kauppakeskus. Tunnettu maamerkki on Köhniönjärvestä Jyväsjärveen laskeva Köyhänohja, joka virtaa välillä hiljakseen, toisinaan taas pikkukoskina.

Asuinalueet: Keljo, Etelä-Keljo, Keljonkangas, Sääksvuori, Kaijanlampi, Keljonlahti, Sarvivuori

Keljon marketeista etelään, noin neljän kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta alkaa Keljonkankaan alue, joka jatkuu aina Sääksvuoreen, noin 9 kilometrin päähän asti. Keljonkankaan omakoti- ja rivitalot on rakennettu pääosin 1950-1980-luvuilla. Alue on tunnettu Jyväskylän keskustan laaksosta lähtevästä mäestä sekä männyistään, joista Keljonkankaan nimen loppuosa tuleekin. Päijänne sijaitsee vajaan kahden kilometrin päässä Keljonkankaan kaukaisimmistakin osista, samoin valtatie 9. Idässä Keljonkangas rajoittuu Keljonlahteen, jonka rannalla sijaitsee Keljonlahden voimalaitos. Keljonkankaaseen luetaan myös Vähä-Urtin saari ja Iso-Urtin niemi.

Valtatie 9:n länsipuolella sijaitseva Etelä-Keljo tarjoaa puolestaan harvinaisen maalaisasumisen ilmapiirin, kuitenkin lähellä kaupungin keskustaa. Sääksvuoreen, Sarvivuoreen ja Kaijanlammelle on rakentunut uudempaa omakotiasutusta. Uusin alueista Sääksvuori on laaja ja erityisesti lapsiperheiden suosima asuinalue. Kylämäinen, värikäs ja viihtyisä Sääksvuoren alue laajenee vielä tulevaisuudessa etelän suuntaan.

Keljonkankaalta löytyy liikuntapuisto sekä kuntoratoja ja latuja liikkujaa varten. Viiden kilometrin mittaisen reitin korkeuserot ovat suuret ja pitkän mäen päältä avautuu upea Päijänteen järvimaisema. Säynätsalontien varressa sijaitseva Sääksjärven uimaranta on asukkaiden ja kaupunkilaisten aktiivisessa käytössä. Sarvivuoren ja Neulaskankaan toimintapuistoissa on puolestaan monipuoliset mahdollisuudet ulkoleikkeihin.

Kuva
Keljonkankaasta kuvakollaasi. Kuva Jaana Pinson

Palvelut kartalla

Kierrätyspisteet

Mustankorkea Oy

Kierrätys.info-sivulla Mustankorkean ja Rinki Oy:n ylläpitämät kierrätyspisteet

Kirjasto

Koulutus

Koulut

Kulttuuri

Kulttuuripalvelut

Liikunta

Nuoriso

Nuoret

Puistot

  • Korttelipuistot: Sääksvuoren korttelileikkipuisto ja Vuorenrinteen korttelipuisto
  • Toimintapuistot: Neulaskankaan toimintapuisto

Leikkipuistot

Päivähoito

Muut julkiset palvelut

Keljon kauppakeskus

Vireillä olevat kaavahankkeet

Keljo, Keljonkangas, Keljonlahti, Sarvivuori, Sääksvuori, Etelä-Keljo

Japa ry:n asukasyhdistysluettelo

Visit Jyväskylä - Jyväskylän seudun matkailua ja tapahtumia

Asiasanat:  
asuinalue
kaupunginosa
Kaupunginosa: