Hyppää pääsisältöön
Kuva
Keskusta ja Lutakko ilmasta kuvattuna. Kuva Ari Heinonen
Pääsisältö

Jyväskylän kantakaupunki on ainutlaatuinen kokonaisuus uuttaa ja vanhaa rakentamista, kerrostaloja ja pientaloja, joki- ja järvimaisemaa, puistoja ja keskustan sykettä. Kantakaupungista löytyy Jyväskylän kaupunkimaisimmat piirteet, kaupungin maamerkkinäkin tunnettu Harju torneineen ja ulkoilureitteineen sekä Jyväsjärvi, joka tarjoaa ainutlaatuiset mahdollisuudet ulkoiluun ja virkistykseen Jyväsjärveä kiertävän Rantaraitin ja sekä sataman muodossa.

Jyväskylän tiivis keskusta on kaupunkimaisemaa parhaimmillaan. Kävelykeskusta tarjoaa lukuisia kulttuuripalveluita, nähtävyyksiä ja ravintoloita. Kävelykadulla Asemakadun ja Kauppakadun risteyksessä sijaitseva kompassi on keskustan kohtaamispiste ja kesäisin myös lukuisten tapahtuminen keskipiste.

Yläkaupungilta löytyy Jyväskylän yliopiston kampusalue, joka on Suomen kauneimpia. Yliopiston kampus on maailmankuulu lukuisista Alvar Aallon suunnittelemista rakennuksista, jotka ovat valmistuneet 1950–1970-luvuilla. Jyväskylän yliopistossa opiskelee noin 15 000 opiskelijaa seitsemässä eri tiedekunnassa.
Opiskelijakaupunki-sivusto

Kuva
Jyväskylän keskusta kesällä Kauppakadun ja Kilpisenkadun kulmalta. Kuva Tero Takalo-Eskola

Jyväskylän keskusta kesällä Kauppakadun ja Kilpisenkadun kulmalta. Kuva Tero Takalo-Eskola

Asuinalueet: Keskusta, Lutakko, Mattilanpelto, Mäkimatti, Kukkumäki, Nisula, Taulumäki, Viitaniemi, Tourula

Lutakko

Jyväsjärven rannassa sijaitsevan Lutakon vanhan teollisuusalueen muuttaminen asumiskäyttöön aloitettiin 1990-luvulla. Nykyään alueella sijaitsee lukuisia kerrostaloja. Suosittu Lutakon asuinalue on ainutlaatuinen yhdistelmä modernia rakentamista ja historiaa, luonnon rauhaa sekä sataman ja kaupungin eloisuutta.

Kuva
Lutakko ja satama talvella. Kuva Jiri Halttunen
Lutakko ja satama talvella. Kuva Jiri Halttunen

Tourula ja Kangas

Kantakaupungin koillisosassa sijaitsevalla Tourulan alueella virtaa kaksi kilometriä pitkä Tourujoki luoden ainutlaatuisen kaupunkijokimaiseman. Tourujoen luonnonsuojelualue ja joen viertä kulkeva Tourujoen luontopolku tarjoavat mahdollisuuden rauhoittumiseen vain kävelymatkan päässä keskustan vilinästä.

Tourujoen rannalla on säilynyt muutamia vanhoja puutaloja muistuttamassa alueen historiasta. Tourujoen mukaan on nimetty myös sen itäpuolella sijaitseva Tourulan alue, jonka punatiiliset kerrostalot edustavat uudempaa rakennustyyppiä. Puutaloasutuksen lisäksi Tourujoen ja Tourulan alueella on sijainnut suuria tehtaita, kuten Kankaan paperitehdas ja Valtion Kivääritehdas. Tourujoen ja Kankaan vieressä sijaitsevat myös Jyväskylän vanha hautausmaa ja Taulumäen kirkko.

Tourujoen läheisyyteen, Kankaan paperitehtaan maille laajeneva uusi Kankaan alue on Jyväskylän merkittävin aluekehityshanke Jyväskylän Kangas, jossa kunnianhimoinen kaupunkisuunnittelu, älykäs kaupunkiympäristö ja uusin yhdyskuntatekniikka luovat ainutlaatuista kaupunkiympäristöä. Alue sai ensimmäiset asukkaansa vuonna 2016. Samoihin aikoihin Kankaalla opiskelee jo 500 opiskelijaa (Jyväskylän koulutuskuntayhtymän/JAO:n luova kampus ja HUMAK). Vuonna 2040 Kankaalla arvioidaan olevan noin 5 000 asukasta ja 2 100 työpaikkaa.

Tourulassa sijaitsee Kansalaistoiminnankeskus Matara, joka tarjoaa asukkaille osallistumisen ja vaikuttamisen tapoja. Matarassa on kaikille avoin kohtaamispaikka, erilaista yhdistys- ja vapaaehtoistoimintaa, tiloja ja tapahtumia.

Kuva
ilmakuva Kankaalta 2018 kesällä 2. Kuva Ari Heinonen
Ilmakuva Kankaalta. Kuva Ari Heinonen

Viitaniemi ja Taulumäki

Tuomiojärven rannassa sijaitseva Viitaniemi on Alvar Aallon suunnitteleman pohjalta rakennettu alue ja sen maisemaa hallitsee Aallon itsensä suunnittelema maamerkki Viitatorni. Viitaniemestä löytyy niin kerros- kuin pientaloja ja se edustaa aikakautensa puutarhakaupunki-ideologiaa. Viitaniemen alue kuuluukin Museoviraston ylläpitämälle valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen listalle. Viitaniemessä on laajoja hoidettuja viheralueita kaupunkilaisten virkistyskäytössä, liikennepuisto sekä uimaranta. Viitaniemessä sijaitsee myös Jyväskylän ammattiopiston kampusalue.

Taulumäki sijaitsee Tuomiojärven ja Palokkajärven väliin muodostuneella kannaksella. Eteläinen Taulumäki on pienkerrostalo- ja omakotitalovaltaista asuinaluetta Nelostien ja Nisulan välissä. Taulumäen nähtävyyksiä ovat Taulumäen kirkko sekä kolme vanhaa puutaloa Rajakadun varrella. Alueella sijaitsee myös suosittu Tuomiojärven uimaranta.

Mäki-Matti, Nisula ja Syrjälä

Mäki-Matissa ja Nisulassa Harjun kupeessa voi asua rauhallisessa ympäristössä keskellä kaupunkia kerros- tai omakotitaloissa. Pienet, puistomaiset kadut muodostavat ihastuttavan miljöön, jossa tuskin voi uskoa olevansa aivan kaupungin keskustan tuntumassa. Mäki-Matissa sijaitseva Mäki-Matin perhepuisto on Suomen vanhin perhepuisto ja se on ilahduttanut perheitä jo kolmen vuosikymmenen ajan. Puisto on ainutlaatuisen ympäristönsä ja aidon paikallishistoriansa kautta todellinen kiinnittymiskohta kaupunkiin monelle jyväskyläläiselle lapsiperheelle. Alueella sijaisevat myös Vellamonpuisto ja Viljasenpuisto. Mäki-Matin tuntumassa sijaitsee myös kaupunkilaisille tärkeä Hippoksen liikuntapuisto uimahalleineen.

Kuva
Luistelutauolla perhepuistossa. Kuva Tero Takalo-Eskola
Luistelutauolla Mäki-Matin perhepuistossa, kuva Tero Takalo-Eskola

Mattilanpelto ja Kukkumäki

Hippoksen liikuntapuiston vastakkaisella laidalla, Keskussairaalantien takana alkaa Mattilanpellon asuinalue. Mattilanpelto on yksi kaupunginarkkitehti Matti Hämäläisen 1940-luvulla suunnittelemista Jyväskylän jälleenrakennuskauden asuinalueista. Alue on kaavoitettu Mattilan talon pelloille vuonna 1946 helpottamaan sodan jälkeistä asuntopulaa. Länsi-Päijänteentie erottaa Mattilanpellon Kukkumäestä, jossa myös on saman aikakauden omakotiasutusta. Alueella sijaitsevat entinen Keljon kirkko ja Keljon vanhainkoti. Keljon kaupunginosa alkaa kuitenkin hieman etelämpänä.

Palvelut kartalla

Kierrätyspisteet

Mustankorkea Oy

Kierrätys.info-sivulla Mustankorkean ja Rinki Oy:n ylläpitämät kierrätyspisteet

Kirjasto

Jyväskylän pääkirjasto

Koulutus

Peruskoulut

Perusopetusta antavat koulut, jotka eivät kuulu Jyväskylän perusopetuspalveluun

Erityiskoulu

  • Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri, Onerva, Kukkumäentie 27, 40600 Jyväskylä
    • tarjoaa palveluja oppimisen ja koulunkäynnin tuen tarpeisiin - yleisen, tehostetun ja erityisen tuen toteuttamiseen. Asiantuntemusta erityisesti näkemiseen, kuulemiseen, kieleen ja vuorovaikutukseen liittyvistä tuen tarpeista.

Varhaiskasvatus ja koulutus

Ammatilliset oppilaitokset ja lukiot

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Yliopisto

Muut oppilaitokset

Kulttuuri

Kulttuurihakemistosta löydät lisätietoja kantakaupungin lukuisista kulttuuritoimijoista.

Kulttuuripalvelut

Liikunta

Nuoriso

Nuorisopalvelut

Puistot

Päivähoito

Jyväskylän keskustan päiväkodit

Muut julkiset palvelut

Jyväskylän seurakunta

Vapaat tontit

Tontit

Vireillä olevat kaavahankkeet

Kaupunginosat: Lutakko, Mattilanpelto, Mäkimatti, Kukkumäki, Nisula, Taulumäki, Tourula, Mannila

Jyväskylän kaupungin keskusta

Jyväskylän Elävä Kaupunkikeskusta ry
Lutakko
Jyväskylän kaupunkikeskusta

Visit Jyväskylä - paljon asiaa niin matkailiijoille kuin asukkaillekin

Asukasyhdistyksiä

Jyväskylän alakaupungin asukasyhdistys ry

Jyväskylän keskikaupungin asukasyhdistys ry

Kankaan asukasyhdistys ry

Lutakon asukasyhdistys ry

Nisulan asukasyhdistys ry

Viitaniemen asukasyhdistys ry

Japa ry:n asukasyhdistysluettelo

Asiasanat:  
asuinalue
kaupunginosa
Kaupunginosa: