Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ainolanrannan kerrostalot kevät. Kuva Päivi Leppänen. Kuva Päivi Leppänen
Pääsisältö

Jyväskylässä on asumisoikeusasuntoja noin 3300. Asumisoikeus tarjoaa vaihtoehdon asunnon omistamiselle ja vuokraamiselle. Asumisoikeusasunnon saamiseksi maksetaan asumisoikeusmaksu, joka on enintään 15 % asunnon hankinta-arvosta. Lisäksi asumisoikeuden haltijan on maksettava käyttövastiketta. Näin asumisoikeuden haltija saa oikeuden hallita asuntoa aivan kuin se olisi omistusasunto. Omaksi sitä ei voi lunastaa, mutta asumismuotona se on turvallinen.

 

Jyväskylässä asumisoikeusasuntoja tarjoavat toimijat

 

Ehdot saadaksesi asumisoikeusasunnon

Asumisoikeusasunnon saajan tulee olla 18 vuotta täyttänyt hakemusta jätettäessä.

Asumisoikeusasunnon saajalla ei saa olla hakualueella omistusasuntoa, joka sijainniltaan, kooltaan, varustetasoltaan, asumiskustannuksiltaan ja muilta ominaisuuksiltaan kohtuudella vastaa haettua asumisoikeusasuntoa.

Asumisoikeusasunnon saajalla ei saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voi rahoittaa vähintään 50 prosenttia hakemansa tai hakemaansa vastaavan asunnon käyvästä vapaasta hinnasta tai peruskorjata hakualueella sijaitsevan omistusasuntonsa hakemaansa asuntoa vastaavaksi. Tämä varallisuus- ja tarve-ehto ei koske 55-vuotiaita eikä sitä vanhempia hakijoita eikä asumisoikeusasunnon vaihtajia.

Asumisoikeusasunnon saamiselle ei ole asetettu tulorajoja.

Toimi näin hakeaksesi asumisoikeusasuntoa

Järjestysnumeron hakeminen

Asumisoikeusasuntoa varten tarvitset järjestysnumeron. Voit hakea järjestysnumeroa asumisoikeusasunnon järjestysnumerohakemus -lomakkeella. Täytettyäsi lomakkeen ja painettuasi Lähetä-painiketta se ohjautuu automaattisesti järjestysnumeroiden käsittelijöille.

Mikäli annat lomakkeella sähköpostiosoitteesi, toimitetaan järjestysnumero ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen, muutoin kirjeitse antamaasi postiosoitteeseen. Paperilomake tulee postittaa osoitteeseen Jyväskylän kaupunki / Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö / Asumisen asiat, PL 233, 40101 Jyväskylä tai toimittaa Kaupunkirakenteen neuvontaan, osoite Hannikaisenkatu 17, 1.krs.

Saamasi asumisoikeusnumeron voit tarkastaa ottamalla yhteyttä ensisijaisesti toimistosihteeri Pia Toivoseen.

Asumisoikeusasunnon hakeminen

Sinun on ilmoittauduttava sille talonomistajalle/toimijalle, jonka omistamasta talosta haluat asumisoikeusasunnon ja yksilöitävä asunto, josta olet kiinnostunut. Kaupungilta saamasi järjestysnumero ilmaisee asemasi samasta asunnosta kiinnostuneiden hakijoiden kesken.

Kun hakukriteerejäsi vastaava asunto vapautuu, saat asuntotarjouksen, jonka jälkeen voit sopia asunnon näytön. Jos haluat hyväksyä tarjouksen tai et halua ottaa tarjottua asuntoa, toimi talonomistajalta saamasi ohjeiden mukaisesti. Vahvistuksen jälkeen voit vielä perua sopimuksen teon, mutta peruminen tässä vaiheessa on sallittu vain kolme kertaa, minkä jälkeen ko. järjestysnumero lakkaa olemasta.

Asumisoikeussopimusta voit käyttää myös asunnon rahoitukseen ottamasi lainan vakuutena.

Asumisoikeusasuntoa tulee käyttää omana vakituisena asuntona. Erityisestä syystä voit kuitenkin luovuttaa asunnon kokonaan toisen käyttöön enintään kahdeksi vuodeksi.

Asumisoikeusasunnosta luopuminen

Kun luovut asumisoikeudesta, saat takaisin sijoittamasi asumisoikeusmaksun rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Käyttövastikkeesta tulee vastata niin kauan kunnes asumisoikeutesi on siirtynyt uudelle asukkaalle tai talon omistajalle ja oma asumisoikeutesi on merkitty lakanneeksi.

Lisätietoja:

Toimistosihteeri Pia Toivonen
p. 050 311 9017

Asumisen asiantuntija Piia Sipinen
p. 040 588 5638


Hae asumisoikeusnumeroa:

Asumisoikeusasunnon järjestysnumerohakemus


Uusi asumisoikeuslaki (393/2021) on vahvistettu 7.5.2021. Laki astuu voimaan 1.1.2022, lain tuomat uudistukset tulevat tapahtumaan portaittain.

Ympäristöministeriön tiedote uudesta asumisoikeuslaista

ARAn verkkosivu uudesta asumisoikeuslaista

Asiasanat:  
asumisoikeus
asuminen