Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ainolanrannan kerrostalot kevät. Kuva Päivi Leppänen
Pääsisältö

Jyväskylässä on noin 3300 asumisoikeusasuntoa . Asumisoikeus on vaihtoehto asunnon vuokraamiselle ja omistamiselle. Se on joustava asumismuoto, jossa et tarvitse suurta lainaa. Et omista asuntoa, mutta nautit hallintaoikeudesta: voit esimerkiksi remontoida asuntoa mieleiseksesi ja vaikuttaa yhteisiin asioihin.

Asumisoikeusasuminen on lähempänä vuokra-asumista kuin omistusasumista, koska et omista asuntoa etkä voi lunastaa sitä itsellesi. Sinulla ei ole riskiä asunnon myynnistä, sillä saat asumisoikeusmaksun palautuksen rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna, kun luovut asunnosta.

Asumisoikeusasuminen on verrattain huoleton ja riskitön asumisen muoto, jossa asumiskustannukset ovat usein vapaarahoitteista vuokra-asuntoa matalammat. Maksat asumisen ajalta asumisoikeusasunnosta käyttövastiketta, joka on yleistä vuokratasoa alhaisempi. Sinulla on hyvä asumisturva, sekä mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa omaa asumistasi koskeviin asioihin.

Ehdot saadaksesi asumisoikeusasunnon

Asumisoikeusasunnon saajan tulee olla 18 vuotta täyttänyt hakemusta jätettäessä.

Sinulla tai perheelläsi ei katsota olevan asumisoikeusasunnon tarvetta, jos sinulla tai 18–54-vuotiaalla perheenjäsenelläsi on hakualueella omistusasunto, joka vastaa kohtuudella haettua asumisoikeusasuntoa sijainniltaan, kooltaan, varustetasoltaan, asumiskustannuksiltaan ja muilta ominaisuuksiltaan.

Sinulla tai perheelläsi ei katsota olevan asumisoikeusasunnon tarvetta, jos sinulla tai perheelläsi on niin paljon varallisuutta, että sinun tai teidän on mahdollista rahoittaa vähintään 50 % haetun asunnon tai sitä vastaavan asunnon käyvästä hinnasta tai peruskorjata hakualueella sijaitseva omistusasunto haettua asuntoa vastaavaksi.

Varallisuusrajan määrittelee asumisoikeusyhteisö. Raja arvioidaan haettavan asunnon sijainnin ja koon perusteella.

Varallisuus- ja tarve-ehto ei koske 55-vuotiaita eikä sitä vanhempia hakijoita eikä asumisoikeusasunnon vaihtajia.

Toimi näin hakeaksesi asumisoikeusasuntoa

Jos haluat hakea asumisoikeusasuntoa, tarvitset asuntohakemukseen järjestysnumeron, lue lisää täältä.

Kun sinulla on järjestysnumero, voit alkaa hakea asuntoa, lue lisää täältä.

Jyväskylässä asumisoikeusasuntoja tarjoavat toimijat

 

 

Järjestysnumeron hakeminen uudistuu 1.9.2023

Syyskuusta 2023 alkaen asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvittava järjestysnumero haetaan ARAsta. Kunnista saaduilla järjestysnumeroilla voi hakea asumisoikeusasuntoja vuoden 2023 loppuun asti. Vuoden 2024 alusta alkaen käytössä ovat vain ARAsta saadut, kaksi vuotta voimassa olevat järjestysnumerot.

Lisää aiheesta ARAn verkkosivulla. 

Hae asumisoikeusnumeroa:

Asumisoikeuden hakija hakee järjestysnumeronsa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta (ARA), joka toimii järjestysnumerorekisterin rekisterinpitäjänä 1.9.2023 alkaen.

ARAn ohjesivusto asumisoikeusasumisesta
 

 


Lisätietoja asumisoikeusasumisesta:

ARAn Asiakaspalvelu
p. 029 525 0990
Palveluajat syyskuun alussa:
1.9. klo 9-19
2.-3.9. klo 9-17
4.-8.9. klo 9-12 ja 13-15
Palveluajat 9.9 alkaen: tiistaisin klo 9–11, keskiviikkoisin klo 12–14.

Jyväskylän kaupunki

Toimistosihteeri Pia Toivonen
p. 050 311 9017

Asumisen asiantuntija Piia Sipinen
p. 040 588 5638

Asiasanat:  
asumisoikeus
asuminen