Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet
Vuokralaisena sinulla on velvollisuus huolehtia asunnon siisteydestä ja ylläpidosta, paloturvallisuudesta, sekä vuokranantajan kanssa erikseen sovituista kunnossapitotöistä. Vuokralaista sitoo oikeuksien ja velvollisuuksien osalta laki asuinhuoneiston vuokraamisesta 31.3.1995/481.
Sinulla on oikeus:
- normaaliin elämään kodissasi. Taloyhtiön järjestyssäännöt eivät voi olla ristiriidassa lain kanssa tai rajoittaa liiaksi normaalia elämistä.
- kotirauhaan. Naapureiden tulee kunnioittaa kotirauhaa, eivätkä he saa esimerkiksi metelöidä yöllä. Pyri keskustelemaan naapurisi kanssa, mikäli hän rikkoo järjestyssääntöjä toistuvasti. Jos keskustelu ei auta, ota yhteyttä isännöitsijään tai vuokranantajaan. Naapuruuteen liittyvissä konflikteissa auttaa myös naapuruussovittelun keskus.
- asua vuokra-asunnossa vuokrasopimuksen mukaisesti. Vuokranantajalla ei ole oikeutta tulla asuntoon ilmoittamatta. Etukäteen sopimalla, vuokranantaja voi tulla asuntoon esimerkiksi valvomaan korjaustöitä, tai esittelemään asuntoa ostajille.
- saada vuokrankorotuksesta etukäteen kirjallinen ilmoitus, mikäli ehtoja ja ajankohtaa ei ole vuokrasopimukseen kirjattu.
- lain määräämään irtisanomisaikaan.
- välittömään vuokrasopimuksen purkuun, jos asunnossa asuminen on vaarallista terveydelle.
- vuokrata enintään 50 % asunnosta toiselle henkilölle, jos siitä ei ole haittaa vuokranantajalle.
- saada ilmoitus korjauksista etukäteen. Kiireelliset korjaukset voidaan tehdä ilman ilmoitusta, mutta pienistä korjauksista sinun tulee saada tieto 14 päivää ennen ja suurista korjauksista 6 kuukautta ennen toteutusta. Mikäli korjaukset vaikeuttavat tai estävät asumisen asunnossa korjaustöiden aikana, sinulla on oikeus vuokranalennukseen tai vuokrasopimuksen irtisanomiseen. Tästä täytyy kuitenkin aina sopia vuokranantajan kanssa.
Sinulla on velvollisuus:
- maksaa vuokra ajallaan. Vuokran määrä lukee vuokrasopimuksessa. Vuokranantajalla on oikeus korottaa vuokraa vuokrasopimuksessa määritellyin ehdoin.
- korvata vuokranantajalle, jos aiheutat asunnolle vahinkoa.
- noudattaa vuokrasopimuksen ehtoja ja pitää asunto hyvässä kunnossa.
- huolehtia siitä, että noudatat taloyhtiön järjestyssääntöjä ja varmistat että vieraasi noudattavat niitä myös. Järjestyssäännöt löytyvät usein rappukäytävän ilmoitustaululta.
- ottaa kotivakuutus, mikäli vuokrasopimus näin edellyttää. Suosittelemme ottamaan vakuutuksen, vaikka vuokranantaja ei sitä vaatisi.
- kysyä vuokranantajalta lupa asunnon muutostöihin, kuten remontointiin. Lupa on hyvä pyytää kirjallisena. Ilman lupaa et saa esimerkiksi maalata seiniä.
- käyttää huoneistoa vain siihen, mihin käyttöön se on tarkoitettu. Esimerkiksi asuinhuoneistoa ei voi käyttää liiketilana.
- ilmoittaa vuokranantajalle, jos huomaat asunnossa vikoja tai puutteita, jotka ovat vuokranantajan vastuulla. Tällaisia ovat esimerkiksi kiintokalusteet ja asunnon pintamateriaalit. Ilmoitus on tehtävä välittömästi vian tai puutteen tultua ilmi.
- ilmoittaa taloyhtiölle mahdollisista vioista, kuten vuotavasta vesihanasta.
- ilmoittaa vuokranantajalle, jos asunto on pidemmän aikaa tyhjillään ja varmistaa tällöin vuokranantajan pääsy asuntoon tarvittaessa.
- päästää vuokranantaja asuntoon ennalta sovitusti näyttämään asuntoa sen ollessa myynnissä tai uudelleen vuokrattavissa. Sama velvollisuus pätee myös tilanteissa, jolloin asunnossa täytyy suorittaa kunnossapidon kannalta välttämättömiä huoltotoimenpiteitä.
- Avio- tai avopuolisot vastaavat yhteisvastuullisesti vuokrasopimuksellisista velvoitteista.
Asunnon hoito
Asunnon hoitotoimet ovat vuokralaisen vastuulla ja asunnosta kannattaa pitää huolta myös oman viihtyvyyden vuoksi. Asunnon tulisi säilyä asumisen aikana saman kuntoisena, luonnollista kulumaa lukuun ottamatta, kuin se vuokrasuhteen alkaessa on ollut. Vuokranantajalta saat tarvittaessa tietoa ja opastusta vuokralaiselle kuuluvista huoltotoimenpiteistä.
Yleisimmät vuokralaisen vastuulla olevat asunnon huoltotoimet ovat:
- Asunnon yleisestä siisteydestä huolehtiminen.
- Liesituulettimen puhdistaminen kuukausittain.
- Palovaroittimen asennus ja pattereiden vaihtaminen.
- Kylmälaitteiden puhdistaminen tarvittaessa.
- Pakastimen sulatus tarvittaessa, kuitenkin vähintään kerran vuodessa.
- Ilmavaihtoventtiilien puhdistaminen.
- Lattiakaivojen puhdistaminen säännöllisesti.
- Pesualtaan hajulukon puhdistaminen säännöllisesti. Selvitä isännöitsijältä kuuluuko asukkaan vastuulle.
- Asuntoon kuuluvan piha-alueen ja parvekkeen siisteydestä huolehtiminen.
Asukkaana olet velvollinen ilmoittamaan vuokranantajalle, mikäli huomaat asunnossa vahingon. Ilmoitus kannattaa tehdä viipymättä, sillä asukas saattaa olla korvausvastuussa, mikäli on jättänyt ilmoitusvelvollisuuden täyttämättä ja vuokranantajalle on koitunut tästä suurempaa haittaa, kuin jos ilmoitus olisi tehty heti vahingon tultua ilmi.
Asuinhuoneiston normaali kuluminen
Vuokralainen ei ole korvausvastuussa huoneiston normaalista kulumisesta. Vuokrasopimuksella voidaan kuitenkin laajentaa tai rajoittaa vuokraisen vastuuta asunnon kunnosta sen luovutushetkellä. Normaalia kulumista on esimerkiksi ikääntymiseen liittyvä lattian ja seinien kuluminen, kuten esimerkiksi huonekaluista aiheutuvat varjostumat. Sen sijaan normaalia kulumista ei ole esimerkiksi pidemmän ajan kuluessa syntynyt vaurio tai jälki, mikäli sen on aiheutunut asukkaan huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä.
On suositeltavaa tehdä asuntoon muuttotarkastus ja kirjata ylös sekä valokuvata asunnossa havaitut puutteet ja virheet. Tarkastus kannattaa tehdä sekä asuntoon sisään muuttaessa että asumisen päättyessä.
Lue lisää normaalista kulumisesta Suomen Vuokranantajien ohjeesta.
Tuholaiset
Mikäli havaitset asunnossa tuholaisia, ilmoita niistä isännöitsijälle, jolta saat toimintaohjeet ongelman ratkaisemiseksi. Tee ilmoitus pikaisesti tuholaisten havaitsemisen jälkeen, sillä ne leviävät helposti naapurustoon.
Naapuruus
Naapurustossa saattaa toisinaan esiintyä häiriöitä, kuten metelöintiä ja naapureiden välisiä ristiriitoja. Mikäli häiriöt ovat toistuvia, voi asiasta pyrkiä keskustelemaan häiriötä aiheuttavan naapurin kanssa. Tarvittaessa voit olla yhteydessä vuokranantajaan tai isännöitsijään ja tehdä häiriöstä ilmoituksen. Myös Naapuruussovittelukeskus tarjoaa konsultointia asumiseen ja naapuruuteen liittyvissä ristiriitatilanteissa.