Hyppää pääsisältöön
Kuva
Piirroskuvassa teksti: Seuraa sähkönkulutustasi ja toimi! Seuraa aktiivisesti sähkönkulutustasi energiayhtiösi tarjoamasta palvelusta. Kuva Jyväskylän kaupunki
Pääsisältö

Edessä on poikkeuksellinen talvi, ja luvassa on todennäköisesti pulaa sähköstä ja jopa sähkökatkoja, joihin täytyy yrittää sopeutua. Hyviä neuvoja omatoimiseen varautumiseen on onneksi saatavilla. 

Parin tunnin sähkökatko ei aiheuta suuria ongelmia, jos siihen on varautunut etukäteen.

Sähkön säästäminen pienentää katkojen todennäköisyyttä

Suomessa sähkötilannetta hallinnoi koko maan osalta kantaverkkoyhtiö Fingrid, joka ohjeistaa sähköverkkoyhtiöitä toteuttamaan paikallisia sähkökatkoja, jos sähköpula uhkaa.

Alueelliset sähköverkkoyhtiöt viestivät tilanteesta asiakkailleen häiriötiedotepalveluidensa, verkkosivujensa ja sosiaalisen median kanaviensa kautta. Ennakkoon suunnitellut paikalliset sähkökatkot kestävät yhtiöstä riippuen kerrallaan noin 1,5–2 tuntia ja ne ovat voimassa vuorollaan eri puolilla kaupunkia – koko Jyväskylä ei siis jää yhtä aikaa ilman sähköä. Mikäli sähköpula pitkittyy, katkoja uusitaan muutaman tunnin välein.

Paras tapa välttää hallitut sähkökatkot on käyttää sähköä säästeliäästi erityisesti suurimman kulutuksen aikaan eli arkena aamuisin kello 8–10 ja iltaisin kello 16–20. 

Tilaa häiriöviestit

Sähköä myyvät ja siirtävät eri yhtiöt. Sähkökatkot toteutetaan alueellisesti ja siten se sähköverkkoyhtiö, joka vastaa sähkönsiirrostasi, ilmoittaa myös mahdollisista sähkökatkoista. 

Jyväskylän kaupungin alueella toimii kolme sähköverkkoyhtiötä:

Tarkasta, minkä sähköverkkoyhtiön alueella asut. Tarkka tieto verkkoyhtiöstä löytyy sähkönsiirtolaskustasi. 

  • Alva Sähköverkko (entisen Jyväskylän kaupungin alue)
  • Järvi-Suomen Energia (Vaajakoski osittain, Leppälahti, Oravasaari, Oittila, Putkilahti, Rutalahti)
  • Elenia Verkko (muut entisten Jyväskylän maalaiskunnan ja Korpilahden alueet)

Tilaa sähkönsiirtoyhtiösi häiriöviestit yhtiön asiointipalvelusta:

Varaudu sähkökatkoihin etukäteen 

Perehdy sähköverkkoyhtiösi verkkosivuilla annettuihin sähkön säästämistä ja sähkökatkoja koskeviin ohjeisiin. 

Varaa kotiisi niin sanottu kotivara, joka sisältää ruokaa, vettä, lääkkeitä, käteistä rahaa ja muita tarvikkeita, jotta pärjäät omin neuvoin ainakin sähköpulasta johtuvien, muutamia tunteja kestävien sähkökatkojen aikana – mielellään jopa kolme vuorokautta eli 72 tuntia, vaikka sähköt olisivat pitkäänkin poikki. Hyvät ohjeet kotivarasta löytyvät esimerkiksi sivustolta 72tuntia.fi.

Sähkökatkoista voi aiheutua katkoja myös veden jakelussa, joten varaudu myös niihin. Varaa kotiisi puhdasta juomavettä muutaman päivän tarpeeseen sekä puhtaita kannellisia ämpäreitä tai vesikanistereita veden säilytykseen ja kuljetukseen. 

Varaudu etukäteen myös muuten. Pidä puhelimen akku täyteen ladattuna ja taskulamppu toimintakunnossa. Suunnittele, miten toimit sähkökatkon aikana esimerkiksi ruuanlaiton sekä wc-käyntien ja hygienian suhteen.

Jos asut rivi- tai kerrostalossa ja jokin asia mietityttää, ota yhteyttä isännöitsijään. Asuinkerrostalojen sähköisissä lukitusjärjestelmissä sähkökatkot on otettu huomioon suunnittelussa. Esimerkiksi yleiset elektromekaaniset lukot eivät ole riippuvaisia verkkovirrasta.

Toimi sähkökatkon aikana näin

Pidä pää kylmänä ja sydän lämpimänä. Parin tunnin sähkökatkon aikana asunnot eivät ehdi jäähtyä liikaa eivätkä pakasteet sulaa. Autathan toisia, jos heidän tilanteensa on hankalampi. 

Katkaise virta kodinkoneista ja sähkölaitteista (etenkin liesi, kahvinkeitin ja kiuas), jotta vältät tulipaloriskin sähköjen palauduttua. 

Jätä yksi valaisin päälle, jotta sen syttyessä tiedät sähkökatkon päättyneen.

Älä avaa turhaan jääkaappia tai pakastinta, jotta ne pysyvät viileinä.

Laske vettä hanasta sähkökatkon aikana mahdollisimman vähän. Samoin laske vettä viemäriin mahdollisimman vähän – näin estetään viemäreiden ylivuotoja. Jos vettä ei tule, vessan voi vetää vain yhden kerran.

Jos poltat kynttilöitä, huolehdi, että ne ovat palamattomalla alustalla, ja ettet jätä niitä huoneeseen ilman valvontaa.

Pysy kotona, jos se vain on mahdollista. Sähkökatkon aikana liikennevalot ja yleisten alueiden valaistus, kuten katuvalot eivät toimi. Liikennevalojen ollessa pois toiminnasta noudatetaan liikenteessä väistämissääntöjä. Liikennevalojen toimimattomuus voi myös ruuhkauttaa liikennettä. Jos lähdet liikenteeseen, pidä ajonopeudet maltillisina.

Muista heijastin ja otsalamppu, kun liikut ulkona sähkökatkon aikana. Yleisten alueiden valaistus, kuten katuvalot eivät toimi sähkökatkon aikana. Pyöräilijöiden ja kävelijöiden on syytä varustautua heijastimilla ja otsalampulla.

Toimi sähkökatkon jälkeen näin

Kun sähköt ovat palautuneet ja vedenjakelu toimii jälleen normaalisti ja normaalilla paineella, vesijohtoverkostosta voi irrota sakkaa tai ilmaa, jotka samentavat vettä. Jos vesi näyttää epätavallisen väriseltä, tuoksuiselta tai makuiselta, älä käytä vettä talousvetenä. Yleensä vesi kirkastuu hetken juoksuttamisella.

Jatka sähkön säästeliästä käyttöä. Jokainen voi vaikuttaa sähkönkulutuksellaan siihen, joudutaanko sähkökatkoja toteuttamaan. Vinkkejä sähkön säästämiseen löydät Astetta alemmas -sivustolta.

Kaupungin palvelut sähkökatkojen aikana

Kaupungin palvelut pyritään hoitamaan sähkökatkojen aikana mahdollisimman normaalisti. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, liikuntapalveluiden sekä terveyspalveluiden asiakkaille kerrotaan tiedossa olevista palvelumuutoksista etukäteen mahdollisuuksien mukaan. 

Tälle sivulle koostetaan kaupungin tiedotteet, joissa kerrotaan palveluiden mahdollisista muutoksista. 

Lisätietoja varautumisesta sähkökatkoihin ja toiminnasta niiden aikana

Kuva
Piirroskuvassa teksti: Hei, miten voin säästää energiaa? Hyödynnä maksuton energianeuvonta!. Kuva Jyväskylän kaupunki
Asiasanat:  
sähkökatko