Hyppää pääsisältöön
Pääsisältö

Epäiltäessä sisäilmaongelmaa tulee ensisijaisesti ottaa yhteys kiinteistön omistajaan tai tämän edustajaan (taloyhtiön isännöitsijä, hallituksen puheenjohtaja, vuokranantaja), joka on velvollinen selvittämään ongelman syytä ja korjaamaan epäkohdat. 

Katso täältä ohjeita sisäympäristön ongelman selvittämiseen
Esimerkiksi ilmanvaihdolla on keskeinen osuus sisäilmaolosuhteiden ylläpitäjänä. Ilmanvaihdon tehtävänä on tuoda puhdasta ilmaa sisätiloihin ja poistaa rakennuksessa syntyvät epäpuhtaudet.

Sisäilmaselvityksiä ja kuntotutkimuksia tekevät esimerkiksi insinööritoimistot ja sisäilma-alan yritykset.

Terveyshaitan selvitystyössä tulee käyttää asumisterveysasetuksen (545/2015) mukaisia ns. ulkopuolisia asiantuntijoita, joita voi hakea seuraavista rekistereistä
(rakennusterveysasiantuntija, kosteusvaurion kuntotutkija, sisäilma-asiantuntija):

Sisäilmaneuvonta

Asumisterveysasioissa ympäristöterveystarkastajilta on saatavissa neuvontapalvelua:
ma ja ke klo 9.00 - 10.30, p. 050 561 1249

Asunnontarkastus

Ennen asunnontarkastuspyynnön tekemistä ympäristöterveydenhuoltoon, tulee asukkaan ja taloyhtiön/omistajan tehdä oma osuutensa asian selvittämiseksi. Tarkastuspyyntö käsitellään noin kuukauden sisällä pyynnön vastaanottamisesta.
 

Terveydensuojeluviranomaista tarvitaan vasta silloin, kun eri osapuolet eivät pääse yksimielisyyteen sisäilmaongelman selvittämiseksi tai sen poistamiseksi tarvittavista toimenpiteistä tai tarvitaan lausunto terveyshaitasta esim. korjausavustusta varten. Tavoitteena on, että asunto-osakeyhtiöt hoitaisivat sisäilmaongelman selvittämisen asiantuntijoiden kanssa ilman terveydensuojeluviranomaisen asettamia velvoitteita. 

Asian selvittämiseksi voidaan tarvittaessa tehdä terveydensuojeluviranomaiselle tarkastuspyyntö. Otamme asunnontarkastuspyyntöjä vastaan alla olevalla lomakkeella. 

Asunnontarkastuspyyntö

Pyyntö kannattaa täyttää mahdollisimman hyvin ja huolellisesti. Tarkastuspyynnön perusteella sovitaan kohteseen tarkastus, jossa ovat läsnä asianosaiset, kuten esim. asukas, vuokranantaja, isännöitsijä, taloyhtiön edustaja. 

Ympäristöterveystarkastajat

Yksityiset asunnot (omakotitalot)
p. 050 522 8729

Asunto-osakeyhtiöt
p. 040 588 5105
p. 040 682 1455

Vuokra-asunnot
p. 040 682 1455
p. 040 588 5105

Sähköposti

ymparistoterveys(at)jyvaskyla.fi

Instagram

@jklymparistoterveys

Facebook

Facebook