Hyppää pääsisältöön
Pääsisältö

Louhunsalmen sillan liikennettä Säynätsalon ja Lehtisaaren välillä rajoitetaan vaijerin katkeamisen vuoksi

Keski-Suomen pelastuslaitos sulki 17.11. ajoneuvoliikenteen Säynätsalon ja Lehtisaaren väliseltä Louhunsalmen sillalla saatuaan tiedon, että sillalla on katkennut jännitteellinen vaijeri. Kyseessä on sillalle jälkikäteen asennettu lisätuki. On mahdollista, että muissakin lisävaijereissa on vaurioita. Sillan romahdusvaaraa ei kuitenkaan ole.

Selvitykset ja korjaussuunnitelman tekeminen vievät aikaa, joten liikenne sillalla pysyy rajoitettuna loppukesään 2025 asti. Sillan korjaamiseksi suunnitellaan parhaillaan kokonaan uutta vahvistusrakennetta, koska nykyisiä vahvistusköysiä ei voida turvallisesti vaihtaa uusiin, eikä se teknisestikään ole mahdollista. 

Rakennustöitä päästään käynnistämään huhtikuun 2025 aikana. Suunnitteluun liittyviä pohjatutkimuksia tehdään jo talvella ennen varsinaisia rakennustöitä. Rakennustyöt on tarkoitus saada valmiiksi loppukesällä 2025, jolloin sillalta voitaisiin poistaa vaurioitumisesta johtuvat rajoitukset.

On mahdollista, että silta joudutaan sulkemaan tuulisella säällä. Sillan sulkuajoista tiedotetaan erikseen.

Kulkeminen

Kävelijät, pyöräilijät ja mopoilijat voivat ylittää Louhunsalmen sillan jalankulku- ja pyöräilyväylää pitkin. Katkenneen vaijerin kohdalle on rakennettu ajoradan reunassa kulkeva suojarakenne. Mopoilijat ohjataan sillalla jalankulku- ja pyöräilyväylälle. Lehtisaaren suunnasta kuljettaessa ohjaus on jo Löylytien kohdalla. Mönkijällä tai muulla katottomalla ajoneuvolla siltaa ei saa edelleenkään ylittää. Mopoilijoiden tulee ottaa huomioon kävelijät ja pyöräilijät ja ajaa maltillista nopeutta. 

Sillalla on liikennevalo-ohjaus.  Sillalla ajaessa tulee pitää 50 metrin etäisyys edellä ajavaan. Keltapunaiset heijastinlamellit helpottavat vähimmäisetäisyyden noudattamista. Ajoradalla saa ajaa vain ajoneuvolla, jota katto suojaa - ei siis esimerkiksi mopolla tai mönkijällä. Nopeusrajoitus on 30 kilometriä tunnissa. Painorajoitus 3500 kiloa on edelleen voimassa. 

Autoilijoiden on pysähdyttävä lähelle liikennevaloja, jotta liikennevalojen tunnistus toimii. Jos paikalla on liikenteenohjaajia, noudatetaan aina ensisijaisesti heidän ohjeitaan liikennevaloista riippumatta.

Liikenne pysyy rajoitettuna loppukesään 2025 asti.

Lisäankkurit ovat hyvin vaurioherkkiä. Kuorman ja nopeuden vaikutus ei välttämättä ole välitön, vaan kuormitus kertyy rakenteisiin. On mahdollista, että kevyempikin ajoneuvo voi lopulta aiheuttaa lisävaijerin katkeamisen. Vauriot voivat aiheuttaa pitkäaikaisia liikennekatkoja ja kustannusten kasvamista moninkertaisiksi, joten kaupunki kehottaa noudattamaan ohjeita huolellisesti.

Liikennetilannetta voi seurata Google Mapsista (valitse karttatasoksi Liikenne)

Kaupunki kuljettaa lautalla raskasta kalustoa Säynätsalon ja Lehtisaaren välillä Säynätsalon itäpuolella. Kaupunki muistuttaa, että esimerkiksi Kaakkosaareen jäätä pitkin kulkevien liikkujoiden on syytä olla varovainen, sillä jäässä on sulia kohtia. Lautan kulkemaa väylää ei välttämättä pystytä merkitsemään kokonaan, jos jäätä ei ole riittävästi.  

Kuva
Säynätsalon ja Lehtisaaren välillä kulkeva lauttareitti, joka on merkitty karttaan sinisellä. Kuva Sirpa Sandelin

Liikenteenohjaus

Sillan liikennettä valvotaan valvontakamerasta, ja sillalla on liikennevalo-ohjaus. Jos valoissa on toimintahäiriöitä, noudatetaan liikennemerkeillä osoitettuja liikennesääntöjä. Mahdollisia vikailmoituksia voi tehdä palautekanavalla. Kiireellisten vikailmoitusten palvelunumero on p. 0800 911 99. 

Jos silta joudutaan sulkemaan, paikalle pyydetään aina liikenteenohjaus, jotta kriittisissä tilanteissa pelastusajoneuvoja ja hädässä olevia asukkaita voidaan turvallisesti ohjata sillan yli.

Joukkoliikenne

Linkki-joukkoliikenne Lehtisaareen ja Muuratsaloon on toistaiseksi poikki. Säynätsalon suunnan Linkki-liikenne (linjat 16 ja 16M) kulkee voimassa olevien aikataulujen mukaisesti, mutta ei aja Muuratsaloon tai Lehtisaareen. Reitin päätepisteenä toimii toistaiseksi SS Säynätsalo 2 -pysäkki, ja lähtöpysäkkinä Jyväskylän keskustan suuntaan SS Säynätsalo 1 -pysäkki. 

Pysäkkiaikataulut voi tarkistaa Linkin aikataulu- ja reittioppaasta. 

Muuratsalosta ja Lehtisaaresta kuljetetaan tilataksilla sillan yli Linkki-joukkoliikenteen pysäkeille. Nonstop-taksi ajaa saarissa samaa reittiä kuin joukkoliikenteen linja-autot ovat ajaneet. Nonstop-taksin kyytiin ja kyydistä pois pääsee Muuratsalossa ja Lehtisaaressa sijaitsevilta linja-autopysäkeiltä. 

Tarkemmat tiedot tilataksien aikatauluista ja reiteistä löytyvät Linkin uutisesta

Koulukyydit 

Sillan vaijerin katkeaminen vaikuttaa Keljonkankaan Sohlberginkadun yksikössä opiskelevien 5.–9.-luokkalaisten koulumatkojen kulkemiseen.

Muuratsalon ja Lehtisaaren saarilla asuvat oppilaat kuljetetaan maanantaista 25.11. alkaen tilatakseilla sillan yli Säynätsalon puolella olevalla Linkki-pysäkille, josta oppilaat pääsevät kulkemaan paikallisliikenteen linja-autolla kouluun Keljonkankaalle. 

Huoltajat ovat saaneet tarkemmat ohjeet opetusjärjestelyistä Wilma-viestillä. Wilma-viesti opetusjärjestelyistä ja koulumatkoista

Pelastusajoneuvot

Pelastusajoneuvojen kulku alueelle mahdollistetaan. Painorajoitukset eivät siten koske pelastusajoneuvoja.

Katujen auraus

Louhunsalmen silta aurataan poikkeustilanteen aikana kaupungin omalla kevyellä kalustolla. Lehtisaaren ja Muuratsalon alueen auraukset hoitaa kaupungin sopimusurakoitsija alueella olevalla kalustolla. 

Auraukseen käytettävä kalusto ei siltaa lukuun ottamatta eroa merkittävästi alueella normaalissa tilanteessa käytettävästä. Siltaan saattaa muodostua tavallista enemmän polanteita, koska auraus tehdään kevyemmällä kalustolla. 

Jätehuolto

Mustankorkea on järjestänyt Lehtisaaren ja Muuratsalon asukkaille tilapäisiä seka- ja biojätejäteastioita Säynätsalon Parviaisentielle. Muut jätelajit voi kierrättää Salen pihan Rinki-ekopisteellä.

Seuraa jätehuollon päivittyvää tilannetta Mustankorkean verkkosivuilta

Varhaiskasvatus

Säynätsalon ja Muuratsalon päiväkodit ovat avoinna normaalien aikataulujen mukaisesti. Huoltajat ovat saaneet Edlevo-viestin tilanteesta. Edlevo-viesti päiväkotien toiminnasta

Lehtisaaren Kuntotalon ja Muuratsalon koulun liikuntasalin käyttö

Lehtisaaren Kuntotalo on avoinna normaalien aukioloaikojen mukaisesti. Tiloihin voi tehdä varauksia edelleen ja Kuntotalon kuntosalille pääsee edelleen liikkumaan. Myös Muuratsalon koulun liikuntatilat ovat varattavissa normaaliin tapaan ilta-aikoina.

Lehtisaaren Kuntotalolle ja Muuratsalon koululle tehtyjä vuorovarauksia voi peruuttaa poikkeuksellisesti alle seitsemän (7) vuorokautta ennen kyseisen vuoron alkamista. Vuorojen peruutusilmoitukset tulee tehdä aina etukäteen. Normaalisti myönnetyt vuorot tulee perua seitsemän (7) vuorokautta ennen vuoron alkua.

Perumiset ja muutokset pitää aina vahvistaa liikuntapalveluihin sähköisesti osoitteeseen liikunta.varaukset[at]jyvaskyla.fi. Kaikista määräajan jälkeen perutuista vuoroista peritään hinnaston mukainen maksu. Perumatta jätetyistä ja käyttämättömistä vuoroista peritään liikuntapalvelujen hinnaston hintaryhmän 4 mukainen maksu kaksinkertaisena.

Liikuntapalveluiden varausyksikkö on lähettänyt Lehtisaaren Kuntotalolle ja Muuratsalon koululle vuorovarauksia tehneille käyttäjille sähköpostiviestin tilanteesta ja vuorojen peruutuksista.

Sosiaali- ja terveyspalvelut, Keski-Suomen hyvinvointialue

Hätämajoituksesta, ruoka-avusta ja muusta kriisiavusta vastaa Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaali- ja kriisipäivystys 014 266 0149. 

Kotihoidon käynnit turvataan myös myrskyn aikana 

Lämmitysöljyn toimittaminen 

Asukkaiden on tilattava tarvitsemansa lämmitysöljy pienehköissä erissä. Öljytoimitukset kuljetetaan sillan kautta, jonka painorajoitus on edelleen 3500 kiloa. Kuljetuspalvelua voi kysyä alueella toimivilta urakoitsijoilta. 

Kaupungin tiedossa on, että ainakin GRK Suomi Oy voi kuljettaa öljyä riittävän kevyellä kalustolla. 

  • GRK Suomi Oy: arkisin klo 8–16 Pekka Tuhkanen, 040 5616 729, pekka.tuhkanen[at]grk.fi

Lauttakuljetukset

Kaupunki järjestää kuukausittain lauttakuljetuksia, joilla raskaita ajoneuvoja ja työkoneita voidaan siirtää Lehtisaaren ja Säynätsalon saarien välillä. 

Kuljetusta tarvitsevia alueen asukkaita kehotetaan ottamaan yhteyttä mieluiten sähköpostilla aluevastaava Erno Rekoseen (erno.rekonen[at]jyvaskyla.fi tai jos sähköposti ei onnistu p. 050 477 6276). 

Loka- ja saostuskaivojen tyhjennykset lauttakuljetuspäivinä

Kuljetuksen voi tilata Jyväskuljetukselta: Jyväskuljetus ky 

Viestintä

Kaupunki on ottanut käyttöön tekstiviestipalvelun, jolla kaupunki voi lähettää tekstiviestejä kiireellisissä ja kriittisissä tilanteissa – esimerkiksi silloin, jos silta joudutaan sulkemaan liikenteeltä kokonaan. 

Louhunsalmen siltaa koskevat kaupungin tiedotteet voi saada suoraan omaan sähköpostiin tilaamalla uutiskirjeen. 

Tavanomainen viestintä hoidetaan jatkossakin uutiskirjeiden, verkkosivujen ja somekanavien kautta. 

Tarkempaa tietoa korjaussuunnitelmasta

A-insinöörit Suunnittelu Oy: Joonas Tulonen, Harri Kallio ja Ari Husso, 15.1.2025

Riippusiltarakenteen suurimmat edut ovat vähäinen kansirakenteen paino sillan jännevälin pituuteen suhteutettuna, sillan alla olevien tukien pienempi määrä sekä se, että sillasta saadaan arkkitehtonisesti näyttävä. Nämä edut mahdollistaa teräsmateriaalin käyttö ensisijaisesti vain vedettynä rakenteena riippuköydessä ja riipputangoissa. Saavutetun materiaalitehokkuuden vastapainona toimii suuret paikalliset voimat, kun suuri osa rakenteen painosta on teoriassa vain yhden komponentin varassa, mistä syystä materiaalien on oltava lujuudeltaan korkealuokkaisia, jotta riittävä turvallisuustaso voidaan saavuttaa.

Louhunsalmen riippusillassa nämä köysien vetovoimat olivat alusta asti liian suuria Säynätsalon puoleiselle maanalaiselle vastapainolle, jossa havaittiin liikettä siltaa kohti jo piakkoin sillan valmistumisen jälkeen. Vastapaino on siis maanalla sijaitseva betonirakenne, johon riippusillan pääkannattimina toimivat köydet (6 kpl sillan molemmilla reunoilla) ankkuroituvat. Säynätsalon puoleisen vastapainon liike siirsi myös muita rakenteita niin paljon, että sillan maanpuoleiset päätyrakenteet alkoivat pönkäämään sillan kantta vasten. Vastapainoankkuri on noin 300 kuutiometrin betonilaatta 9 metrin syvyydessä maan alla, joka on perustettu paalujen varaan. Paalut eivät ulottuneet kallioon saakka, vaan tukeutuivat kantavaksi arvioituun maakerrokseen, mikä saattaa olla syynä sillalla havaittuihin ongelmiin.

Vastapainon liikettä pysäyttämään rakennettiin 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa nykyinen vahvistusrakenne, jossa sillan alkuperäisiin köysiin kiinnitettiin kitkaliitoksella lisäköysiä, jotka puolestaan kiinnitettiin sillan taustalle rakennettuun paalupukkiin, joka oli paalutettu kallioon saakka. Näillä lisäköysillä saatiin kevennettyä alkuperäiselle maanalaiselle vastapainolle tulevaa kuormaa siten, että sen liike siltaa kohti ei enää jatkunut. Vaikkakin vahvistusrakenne oli taidokkaasti suunniteltu ja toteutettu, epäonneksi siinä käytettiin sellaista korkealujuuksista terästä, jonka vaurioitumisherkkyys on ymmärretty vasta kauan rakentamisen jälkeen. Vastaavanlaiset teräkset ovat olleet sortuman syypäänä esimerkiksi vuonna 2012 sortuneessa Kangasvuoren vesitornissa tai hiljattain Saksan Dresdenissä sortuneessa sillassa.

Valitettavasti nykyisen vahvistusrakenteen köysissä käytetyn vaurioitumisherkän korkealujuusteräksen kuntoa ei voida rakenteita rikkomatta todeta, joten varautuminen vaurioihin kuntoa seuraamalla on käytännössä mahdotonta. Myöskään todellisuudessa rakenteessa käytettyjen materiaalinen todentaminen ei aina ole mahdollista, koska suunnitelmissa esitetyt materiaalit on saatettu rakentamisen aikana vaihtaa toisiin perusominaisuuksiltaan vastaaviin materiaaleihin. 

Nykyisen vahvistusrakenteen köysissä, joita on yhteensä neljä kappaletta sillan Säynätsalon puoleisessa päässä, vaikuttaa jokaisessa 120 tonnin painoa vastaava voima. Kun köydet asennettiin 45 vuotta sitten keventämään alkuperäiselle maanalaiselle vastapainolle tulevaa kuormaa, venytettiin 60 metrisiä köysiä jokaista noin 25 cm pidemmiksi, jotta niihin saatiin luotua riittävä pysyvä jännitys. Tämä venytyksen köyteen varastoima energia vastaa noin 1500 kilogramman painoisen henkilöauton liike-energiaa tilanteessa, jossa auto törmää maahan, kun se on pudotettu 4 kerroksisen rakennuksen katolta. Kukin köysi painaa näkyvältä osaltaan yli 1000 kiloa.

Yhden vahvistusrakenteena toimivan köyden katkeamisen johdosta muodostuneen tilanteen ratkaisemiseksi on käynnissä suunnittelutehtävä, jota ohjaa kaksi päätavoitetta: riippusillan käytettävänä säilyminen ja siltaa käyttävien ja sillä työskentelevien ihmisten turvallisuus. Jäljellä olevien vahvistusköysien kuntoa ei voida luotettavasti arvioida ja jos yksi niistä katkeaa äkillisesti, siihen varastoituneen energian vapautuminen asettaa välittömään vaaraan lähettyvillä olevat ihmiset. Vaikka voima saataisiin hallitusti vapautettua vahvistusköysistä, siirtyisi koko siltakannen paino täysimääräisesti takaisin maanalaiselle vastapainolle, jonka paikallaan pysymisestä ei voida olla varmoja, varsinkin kun siltakannen paino on ajan saatossa lisääntynyt alkuperäiseen verrattuna kannen levittämisen, paksumpien tien päällysteiden ja vahvennusrakenteiden lisäpainon johdosta. Jos vastapaino edelleen jatkaisi liikettään tai nytkähtäisi äkillisesti, voisi sillan täydellinen sulkeminen voisi tulla kysymykseen liian nopeasti ja johtaa tilanteeseen, jossa siltayhteys Lehtisaareen katkeaisi pidemmäksi aikaa.  

Nykyisiä vahvistusköysiä ei voida turvallisesti vaihtaa uusiin, eikä se teknisesti ole mahdollistakaan, joten paikalle on rakennettava uusi vahvistusrakenne, joka varmistaa maanalaisen vastapainon paikoillaan pysymisen, kun vanhat vahvistusrakenteet puretaan. Tällaisen uuden vahventamisrakenteen ja voimien siirron suunnittelu ja toteutus on erittäin vaativa työ, jossa tarvitaan erikoisvalmisteisia osia ja työtekniikoita, joita ei tavallisessa rakentamisessa tule vastaan. Harkitsematon huono valinta saattaa johtaa peruuttamattomiin vahinkoihin, mitä pyritään välttämään tekemällä suunnittelu ja toteutus mahdollisimman laadukkaasti ja kaikkien osapuolien näkemyksiä kuunnellen.

Louhunsalmen sillan korjaussuunnittelussa suunnitellaan nyt kokonaan uusi vahvistusrakenne, jolla alkuperäisen vastapainon liike estetään ja vaurioitunut sekä vaurioherkkä nykyinen vahvistusrakenne voidaan poistaa käytöstä.

Vaativa uusien rakenteiden suunnitteluvaihe on tavoitteena saada rakennustöiden toteutusvalmiuteen lopputalvesta 2025. Rakennustöiden toteuttaminen on tavoitteena aloitta keväällä 2025 ja rakennustöiden valmistumistavoite on loppukesällä 2025. Silta on tavoitteena saada normaalille, aiempaa vastaavalle, liikenteelle kesän 2025 lopulla.
 

Alasivu
Kaupunginosa: