Influenssarokotukset Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten terveyspalvelut järjestävät kauden 2020–2021 kausi-influenssarokotukset ajanvarauksella.

Missä rokotetaan?

 • aikuisten rokotetaan terveysasemilla ajanvarauksella
 • neuvoloissa rokotetaan neuvolakäyntien yhteydessä
 • koululaiset ja opiskelijat saavat rokotteen kouluterveydenhuollossa ja opiskeluterveydenhuollossa
 • jos käytössäsi on työterveyshuollon palvelut, ota yhteyttä työterveysasemaasi

Keitä rokotetaan?

Riskiryhmät, jotka saavat rokotuksen maksutta:

 • lasta odottavat perheet
 • 6 kuukautta täyttäneet, alle 7-vuotiaat lapset ja heidän perheensä
 • 65 vuotta täyttäneet
 • sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
 • vakavalle influenssalle alttiiden kanssa asuvat tai muuten säännöllisesti tekemisissä olevat
 • varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja naiset
 • sosiaali- ja terveyshuollon sekä lääkehuollon henkilöstö

Muut kuntalaiset voivat halutessaan hankkia rokotteen itse lääkärin antamalla reseptillä apteekista. Jos tarvitset rokotereseptin, ole yhteydessä omaan terveysasemaasi.

Ikääntyneiden influenssarokotetutkimusta eli FinFluHD-rokotetutkimusta ei toteuteta syksyllä 2020 koronaepidemian vuoksi. Tutkimus jatkuu seuraavalla influenssakaudella syksyllä 2021. Aiemmin tutkimuksessa mukana olleet voivat tänä syksynä hakea tavallisen influenssarokotteen oman paikkakunnan ohjeiden mukaisesti. Influenssarokotetta suositellaan kaikille 65 vuotta täyttäneille.

Miten toimin rokotuksessa?

 • rokotukseen voi tulla vain terveenä ja suu-nenäsuojaa käyttäen
 • ota mukaasi Kela- tai neuvolakortti
 • pukeudu/pue lapsi niin, että rokottaminen onnistuu sujuvasti
 • huolehdi hyvästä käsihygieniasta ja riittävistä turvaväleistä
 • esteet rokottamiselle: kuumeinen infektio tai voimakas kananmuna-allergia

 

Aikuisten rokottaminen terveysasemilla – tilannetietoa 2.12.2020

Influenssarokotteiden suuren kysynnän ja rajallisen saatavuuden vuoksi terveysasemilla annettavien rokotusten sähköinen ajanvaraus on suljettu. Rokotusaikoja ei voi enää myöskään varata puhelimitse.

Kaikki aikansa sähköisesti tai puhelimitse varanneet THL:n kriteerit täyttävät riskiryhmäläiset saavat rokotteen. Myös 30.11. mennessä puhelimitse terveysasemille rokotushalukkuudestaan ilmoittaneet THL:n kriteerit täyttävät riskiryhmäläiset saavat rokotteen. Heihin ollaan terveysasemilta yhteydessä joulukuun puoliväliin mennessä rokoteajankohdan sopimiseksi.

Tammikuussa arvioidaan seuraavan kerran, minkä verran rokotteita vielä on jäljellä. Jos kuulut THL:n määrittämään riskiryhmään ja haluat rokotteen, sen saamisen mahdollisuutta kannattaa kysyä seuraavan kerran vasta tammikuun puolivälissä.

Lue lisää aiheesta: Influenssarokotteita joudutaan säännöstelemään Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla 

 

Rokotukset neuvoloissa

Neuvoloissa ei ole enää erillisiä rokotuspäiviä, sillä ne on peruttu rokotteiden vähyyden takia. Neuvoloissa on myös jouduttu tiukentamaan kriteerejä siitä, keitä rokotetaan.

Neuvoloissa rokotetaan vain seuraavat ryhmät: 
-    Raskaana olevat ja heidän lähipiirinsä
-    Alle 6 kuukauden ikäisten lasten lähipiiri
-    6 kuukautta täyttäneet alle 7-vuotiaat lapset läheisineen, jotka sairautensa tai hoitonsa perusteella ovat erityisen alttiita vakavalle influenssalle
-    6 kuukautta täyttäneet alle 7-vuotiaan lapsen lähipiiriin kuuluvat, jotka ovat sairautensa tai hoitonsa vuoksi vakavalle influenssalle erityisen alttiita 

Ensimmäisen influenssarokotteen saaneet lapset, jotka tarvitsevat tehosteen, eivät saa suunniteltua toista annosta , paitsi jos aika jo varattu, jolloin rokote annetaan, jos rokotteita riittää.

Muille terveille lapsille tai heidän terveille lähipiiriin kuuluville ei toistaiseksi anneta influenssarokotetta.    

Kaikki aiemmin ilmoitetut lauantai-rokotuspäivät sekä torstai 3.12. perutaan soittamalla ajan varanneille ja heille tarjotaan uutta aikaa rokotukseen, mikäli he täyttävät edellä mainitut rokottamisen kriteerit. Muut ajanvaraukset lauantaipäiviin tai kello 16 jälkeen iltapäiviin perutaan.

Rokotteen saaminen myöhemmin voi olla mahdollista, mikäli niitä vielä jää jäljelle, kun vakavalle influenssalle kaikkein altteimmat henkilöt ja heidän lähipiirinsä on saatu rokotettua.  

Tiedustelut neuvolan puhelinpalvelusta.

Tulethan rokotukseen vain terveenä ja maskia käyttäen!

Lue lisää: Influenssarokotteita joudutaan säännöstelemään Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla 

Rokotukset kouluterveydenhuollossa

Kouluterveydenhuollossa, omilla kouluilla, rokotetaan riskiryhmiin kuuluvat koululaiset ja riskiryhmään kuuluva huoltaja koululaisen asioinnin yhteydessä. Kouluterveydenhuollon osalta tiedustelut oman koulun terveydenhoitajalle. Vastaanotolle saa tulla oppilaan mukana vain yksi huoltaja.

Rokotukset opiskeluterveydenhuollossa

Riskiryhmiin kuuluvien opiskelijoiden rokotuksia järjestetään ajanvarauksella. Rokotusajat varataan puhelinpalvelun numerosta 014 266 2260 (ma–to klo 8–16, pe klo 8–13) tai oman terveydenhoitajan puhelintunnilla. Sosiaali- ja terveysalan harjoitteluun menevien opiskelijoiden rokotuksia järjestetään myös oppilaitoksilla (Gradia ja JAMK). Oppilaitokset tiedottavat rokotuksista omilla verkkosivuillaan ja opiskeluterveydenhuollon nettisivuilla.