Vammaisten palvelut

Palvelut koronaepidemian aikana

Koronan aikana toivomme, että paikan päällä tapahtuvaa asiointia vammaispalvelujen toimistolla vältetään. Asiointi mieluiten puhelimitse, etänä tai sähköisen asioinnin kautta.

Henkilökohtainen apu

Toimintaohjeita koronan aikana Henkilökohtainen apu - toimintaohjeita koronan aikana -pdf

Henkilökohtaisen avun työtuntilistoja ja muita asiakirjoja toivotaan palautettavaksi:

  • OmaHyviksen kautta
  • Ylistönmäentie 33 - pääsisäänkäynnin oikealla puolella olevaan Vammaispalvelujen postilaatikkoon.
  • Sepänkatu 4 (Voimala) - pääsisäänkäynnin vasemmalla puolella olevaan postilaatikkoon. Voimalan ulko-ovet ovat lukittuina poikkeusolon aikana.

Jyväskylän kaupungin vammaispalveluiden yksiköissä vierailut sallittu ulkotiloissa maskeja käyttäen

Jyväskylässä asumisyksiköiden vierailut toteutetaan pääsääntöisesti ulkoilmassa. Tapaamisten aikana käytetään hengityssuojainta, joka annetaan yksiköstä ellei vierailijalla itsellään sellaista ole mukana.
 
Kaikissa tapaamisissa huolehditaan hyvästä käsihygieniasta. Lähikontaktia suositellaan edelleen vältettävän, mutta esimerkiksi pyörätuolia voi ulkoilmassa omainen tai läheinen työntää. 

Vierailuista tulee sopia asumisyksikön kanssa etukäteen, jotta henkilökunta osaa ottaa vieraat vastaan ja antaa asianmukaiset suojavarusteet käyttöön.

Vierailijoille muistutetaan, että vierailuille ei missään tilanteessa saa tulla sairaana, jottei asumisyksiköiden asukkaita altisteta tartunnoille. Jos vierailulle yritetään saapua selvästi flunssaoireisena, henkilökunta voi pyytää poistumaan ja siirtää vierailua. 

Asukas voi edelleen ulkoilla ja liikkua asioillaan esimerkiksi henkilökohtaisen avustajan kanssa. 

Jyväskylän kaupunki on reagoinut kasvaneisiin koronatartuntoihin tiukentamalla suojatoimenpiteitä erityisesti riskiryhmien palveluissa. 

Tukiasuntojen asukkaat saavat palvelun kotiinsa, tarvittaessa yhteyttä pidetään myös puhelimitse. Asiakkaiden ruokahuollosta ja lääkehoidollisista toimenpiteistä huolehditaan.

Lyhytaikaishoidon jaksoja on käynnistetty kaupungin omissa yksiköissä kesän aikana.  Yksiköistä ollaan yhteydessä perheisiin. Toistaiseksi toimintaa järjestetään supistusti Kortteerissa sekä yksiköiden LAH-paikoilla turvallisuus huomioiden. Jaksoja järjestetään sekä lapsille että aikuisille perheiden jaksamisen tukemiseksi ns. kriisipaikkoina. 

Henkilökunta käyttää maskeja asumisyksiköissä.

Tiedote ryhmäkotien asukkaiden läheisille koronatilanteen vaikutuksista -pdf

Kehitysvammaisten työ- ja päivätoimintaa muutetaan ainakin syys-lokakuun ajaksi

Vammaispalveluiden työ- ja päivätoimintamallia muutetaan syys- ja lokakuuksi. Päivätoiminnan asiakkaisiin ja heidän läheisiinsä ollaan yhteydessä suunniteltaessa yksilöllisiä korvaavia ratkaisuja.

Jyväskylän kaupungin vammaispalvelut käynnisti kehitysvammaisten työ- ja päivätoimintaa kesätauon jälkeen hallitusti, mutta koronatartuntojen määrän kääntyessä nousuun, työ- ja päivätoimintaa muutetaan.

Henkilökunta käyttää maskeja työ- ja päivätoiminnassa.

Tiedote työ- ja päivätoiminnan asiakkaiden läheisille koronatilanteen vaikutuksista -pdf

Vaikeavammaisten kuljetuspalveluissa pieniä muutoksia

Jyväskylässä vammaispalvelulain mukaisissa vaikeavammaisten kuljetuspalveluissa on pieniä muutoksia. 
  
Vaikeavammaisten kuljetuspalveluita eli VPL-kuljetuksia ei yhdistellä koronasta johtuen, jotta tartuntoja voidaan välttää. Kuljetuksen voi tilata kyydinvälityskeskuksesta 15 minuuttia ennen lähtö- tai paluuaikaa. Poikkeusolojen poiketaan näin aiemmista määritellyistä tunnin ja puolen tunnin tilausajoista, jotta asiakkaiden asiointi olisi nopeampaa ja he pääsevät nopeammin kotioloihin. Muutoin kuljetukset toimivat normaalisti.  
  
Kyydinvälityskeskuksen tilausnumero on 014 266 3932. Kuulovammaiset voivat varata matkan myös tekstiviestillä numerosta 050 4113 300. 

Sosiaalityö ja palveluohjaus toimii

Vammaispalveluiden yksittäiset asiakastapaamiset hoidetaan pääasiassa sovitusti, mutta asumisyksiköissä ei pidetä asiakaspalavereita kuin erityistilanteissa.

Kotikäynneillä flunssaisten asiakkaiden luona työntekijöillä on kasvoillaan suojamaskit. Tarvittaessa asioita hoidetaan myös puhelimen ja etäpalavereiden välityksellä. Tällä halutaan varmistaa se, että työntekijät pysyvät terveinä ja heitä on riittävästi hoitamaan asiakkaiden asioita.

Vammaispalvelujen toimisto

Ylistönmäentie 33, 4 krs
40500 Jyväskylä