Suoraan sisältöön
Etusivu > Palvelut > Kaupunkirakennepalvelut > Jyväskylä - City of light / Valon kaupunki (vanhat sivut, alasivut ei näkyvissä) > Jyväskylä - Valon kaupunki (vanhat sivut)

Yhteystiedot:
Jyväskylän kaupunki
Kaupunkirakennepalvelut
Yhdyskuntatekniikka
PL 233, 40101 Jyväskylä

Ari Peltola
Valon kaupunki -koordinaattori
GSM: 040 511 0346
Fax (014) 266 5108
ari.peltola[at]jkl.fi

Tervetuloa Jyväskylän Valon kaupunki –hankkeen sivuille!

3.2.2010: Valon kaupunki on saanut uudet nettisivut ja uuden www-osoitteen.

http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi

Valon kaupunki järjestää tietoiskuja Paviljongin messuilla 3.-5.2.2010 Jyväskylässä

Valon päivä 3.2. on tänä vuonna Valon kaupungin talven taittokohta. Nimikkopäivää vietetään työn merkeissä Jyväskylän Paviljongissa 3.-5.2. järjestettävillä SähköTeleValoAV 2010 -messuilla. Messuilla kuullaan Valon kaupungin järjestämiä, valaistusaiheisia tietoiskuja teemalla Valokeilassa Valo. Tietoiskuissa käsitellään muun muassa kaupunkivalaistuksen estetiikkaa, ympäristöystävällistä ulkovalaistusta sekä valaistuksen laatu- ja energiansäästöasioita. Keskustan valo-kuva-ääniteos Valotrilogian suunnittelija, valaistussuunnittelija Jukka Korpihete on messujen avauspäivänä 3.2. kello 15.00–15.45 kertomassa teoksensa valmistumisprosessista. Messuilla julkistetaan myös valaistuksen ideasuunnitelmakilpailu kaupunkiin toteutettavasta, uudesta valaistukohteesta.

Paviljongin messuilta löytyy runsaasti asiaa valaistukseen ja valonlähteisiin liittyvistä asioista. Paikalla ovat alan ammattilaiset, joilta kuluttajien kannattaa kysellä vinkkejä omiin rakennus- ja kunnostushankkeisiin. Messuille osallistuminen on maksutonta.Rekisteröitymisohjeet, Valon kaupungin tietoiskujen tarkempi sisältö ja aikataulu sekä muu messu ohjelma löytyy internetistä osoitteesta http://www.jklpaviljonki.fi/sahko2010. Valon kaupungin tietoiskutila sijaitsee messujen B-hallissa.

Led-katuvalaisimet testissä

Led-tekniikalla toteutetut katuvalaisimet kehittyvät optisilta ominaisuuksiltaan ja saavuttavat nopeasti katuvalaistukselta vaadittavia ominaisuuksia. Valon kaupunki haluaa testata led-valaisinten käyttöä katuvalaistuksessa. Paviljongin tuntumaan Messukadulle, Piippukadulle ja Lutakonrantaan asennetaan messujen ajaksi koekäyttöön led-tekniikalla toteutettuja katuvalaisimia. Koekäytössä olevat valaisimet ovat nähtävissä 1.2. lähtien ja niiden tarkemmat sijainnit selviävät kartasta.

Messuvierailta ja asukkailta toivotaan mielipiteitä kokeilukäytössä olevista valaisimista. Palautetta voi antaa joko SähköTeleValoAV 2010 -messujen B-hallin tietoiskutilassa tai sähköisenä osoitteessa http://www3.jkl.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=9&t=24.

Lisätiedot: Valon kaupunki –koordinaattori Ari Peltola, p. 040 511 0346, etunimi.sukunimi@jkl.fi

Urbaani valaistus vakiintui osaksi Jyväskylän kaupunki-imagoa

Jyväskylä on onnistunut tavoitteessaan tuottaa urbaanin valaistuskulttuurin keinoin pimeän ajan kollektiivista asukasviihtyvyyttä. Valon kaupungin valaistusratkaisut tuovat laatua kaupunkilaisten asumiseen ja ovat heille mieluisia. Tämä käy tiivistäen ilmi haastattelututkimuksesta, jossa 300 jyväskyläläiseltä kyseltiin kaupunkivalaistukseen liittyviä asioita.

Valaistus lisää viihtyisyyttä ja luo turvaa

Asukaskyselyn tulokset osoittavat, että peräti 90 prosenttia jyväskyläläisistä pitää arkkitehtuurin, taiteen, siltojen, puiden ynnä muiden yksittäisten kohteiden valaisemisesta. Lähes yhtä monelle on tärkeää, että oma arkiympäristö on pimeällä kauniisti valaistu. Kaupunkilaiset kokevat viime vuosina toteutettujen valaistuskohteiden lisänneen kaupungin viihtyisyyttä. Valaistuskohteiden suuren määrän nähdään tukevan Jyväskylän julkisuuskuvaa ajan hermolla elävänä kaupunkina. Yli kaksi kolmannesta kyselyyn vastanneesta kaupunkilaisesta kertookin olevansa ylpeä valaistusta kotikaupungistaan. Valaistuskohteiden kerrotaan myös lisänneen asukkaiden kokemaa yleistä turvallisuuden tunnetta.

Tutkimuksessa kyseltiin tarkemmin jyväskyläläisten suhtautumista Kirkkopuiston ja Kuokkalan sillan valaistukseen. Seitsemän kymmenestä vastaajasta kertoo valaistun Kirkkopuiston tuottavan heille hyvää mieltä. Lähes yhtä moni pitää Kuokkalan siltaa ”kuin taideteoksena”.

Vain pieni osa kritisoi rahan ja energian käyttöä

Yhä harvempi kaupunkilainen (9 % vastaajista) kokee rakennusten arkkitehtonisten yksityiskohtien ja taideteosten valaisemisen turhana energiantuhlauksena. Vielä pienempi osa (7 %) vastaajista näkee pimeän ajan kaupunkiympäristön valaistuksessa edetyn jo liiallisuuksiin. Energiankulutuksen vähentämismahdollisuuksiin valaistustekniikan kehittymisen myötä sen sijaan uskoo kolme neljästä vastaajasta.

Tietoiskuja aiheesta Paviljongin Sähkö, Tele, Valo ja AV 2010 -messuilla

Filosofian maisteri Anne-Marjut Rauhalan Jyväskylän yliopistolle tekemä taidehistorian pro gradu -työ on nimeltään Valaistus kaupunkitilan tekijänä. Jyväskylän matka pimeästä maalaiskylästä urbaanin valon kaupungiksi. Asukaskyselyn ja sen analyysin lisäksi työ sisältää Jyväskylän keskusta-alueen valaistuksen kehitystarinan vuosina 1837–2009. Työssä pohditaan myös valaistuksen vaikutusta pimeän ajan kaupungin olemukseen ja kokemiseen sekä urbaanin esteettis-teknisen valaistuskulttuurin problemaattista suhdetta taiteeseen ja estetiikkaan.

Anne-Marjut Rauhala kertoo aiheestaan 3.-5.2. Sähkö, Tele, Valo ja AV 2010 -messuilla Jyväskylän Paviljongissa. Puolen tunnin esitykset ovat vapaasti kuultavissa B-hallin tietoiskutilassa messupäivinä klo 11.15–11.45.

Linkki pro gradu-työhön sähköisessä muodossa

Lisätiedot: FM, toimittaja Anne-Marjut Rauhala, p. 040 560 8064, anne-marjut.rauhala@elisanet.fi

Jyväskylän Valotrilogia: esitysvuorossa kevätnäytös Energia

Jyväskylän keskustan valo-ääni-kuvateos Valotrilogian kevätnäytös Energia saa ensiesityksensä Valon päivänä, keskiviikkona 3.2. Jouluavajaisista lähtien ohjelmistossa olleen talvinäytös Talviunen viimeisiä esityksiä ehtii vielä käydä katsomassa 27., 29 ja 30.1. tasatunnein kello 18–22.

Kevätnäytöstä esitetään keskiviikko-, perjantai- ja lauantai-iltaisin. Illat valaistuvat talven taittuessa kevääksi, joten näytösten esitysajat siirtyvät alkamaan tasatunnein klo 20–22. Yksi näytös kestää vajaat kymmenen minuuttia. Energian esitykset jatkuvat 27.3. saakka, jonka jälkeen Valotrilogia siirtyy tauolle. Kevät- ja kesätauon jälkeen esitykset jatkuvat syyskuussa ennen näkemättömällä syysnäytös Elegialla.

Luonto ja luonnonilmiöt pääosassa

Valotrilogia on Jyväskylän keskustassa pimeänä vuodenaikana esitettävä valo-, kuva- ja ääniteos, jonka on koostanut valaistussuunnittelija Jukka Korpihete. Teokseen kuuluu kolme näytöstä, talvinäytös Talviuni, kevätnäytös Energia ja syysnäytös Elegia. Keskeisessä roolissa on säveltäjä Juha T. Koskisen Valotrilogiaa varten säveltämä äänimaisema, joka tuo uusia tasoja ja näkökulmia visuaalisiin tapahtumiin. Teoksen visuaalinen multimediaosuus on puolestaan Ville Heinosen käsialaa.

- Olen halunnut yhdistää esityksiin luonnon vuodenkierron elementtejä ja tuoda niitä mielikuvituksellisella tavalla kaupungin ydinkeskustaan. Teos elää kaupunkilaisten kanssa vuoden eri vaiheissa. Taustalla on ajatus siitä, mitä alueella on ollut ennen kaupunkiasutusta: miltä luonnon ilmiöt ovat tuntuneet ammoisina aikoina ja miten niitä on selitetty. Valotrilogia tuo häivähdyksen menneitä aikoja keskelle nykyaikaista kaupunkikeskustaa, kertoo Jukka Korpihete.

Valotrilogia on valoa, kuvaa, ääntä ja laserefektejä

Esityksissä heijastetaan Jyväskylän Lyseon julkisivuun (Yliopistonkatu 13) valaistusta, videokuvaa sekä laserilla tuotettuja efektejä. Valotrilogian toteutuksesta vastaa tätä produktiota varten koottu moniosaajatyöryhmä, johon kuuluu suunnittelijan lisäksi musiikin, multimedian ja tekniikan ammattilaisia. Äänimaisema luodaan kadun varrelle sijoitetuin äänentoistolaittein.

Valotrilogiaa on tarkoitus esittää Jyväskylän keskustassa usean vuoden ajan. Tulevaisuudessa teoksen on suunniteltu laajenevan Lyseon julkisivulta Asemakatua pitkin Kävelykadun Kompassin alueelle. Teoksen ovat hankkineet Kompassin alueen kiinteistöt ja Jyväskylän kaupunki. Valmistumista ovat tukeneet Jyväskylän Tilapalvelu, Jyväskylän Lyseo, Työväen Sivistysliitto ry, Kiinteistö Oy Sik-la sekä Kiinteistö Oy Jyväskylän Torikulma.

Lisätiedot: Valon kaupunki –koordinaattori Ari Peltola, p. 040 511 0346, etunimi.sukunimi@jkl.fi

Jyväskylä maailman huipulla kaupunkivalaistuksessa: Ensimmäinen palkinto city.people.light-kilpailussa

Jyväskylän kaupungin ja sen yhteistyökumppaneiden pitkäjänteinen ja tuloksekas työ kaupunkivalaistuksen kehittäjänä on saanut merkittävän, kansainvälisen tunnustuksen. Maanantaina 19.10. Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pauli Partanen ja apulaiskaupungininsinööri Kari Ström vastaanottivat Etelä-Korean Gwangjussa kansainvälisen city.people.light -kilpailun ensimmäisen palkinnon. Palkinto ja siihen liittyvä 10 000 euron rahasumma luovutettiin Jyväskylän edustajille LUCI:n (Lighting Urban Community International) yleiskokouksen yhteydessä.

Puolueettomista valaistusalan ammattilaisista koostuvan kilpailujuryn mielestä Jyväskylässä on osattu erinomaisesti hyödyntää valaistuksen mahdollisuudet kestävän kaupunkiympäristön kehittämisessä. Valaistus on olennainen osa Jyväskylän kaupunki-identiteettiä, se on energiatehokasta, valosaastetta vähentävää ja turvallisuutta parantavaa sekä kohottaa asukkaiden elämänlaatua. Jyväskylä sai erityisesti kiitosta siitä, että valaistusta on laajamittaisen kaupunkisuunnittelun lisäksi osattu hyödyntää myös pienemmissä, julkisissa tiloissa kuten puistoissa, joissa valo on suoraan kosketuksissa ihmisiin.

city.people.light -kilpailun järjestävät vuosittain monikansallinen elektroniikka-alan yritys Philips ja kansainvälinen valon kaupunkien yhdistys LUCI. Kilpailun tarkoituksena on edistää valon käyttöä kaupunkien kehittämisen olennaisena osatekijänä. Kilpailu nostaa esiin kaupunkeja, jotka ovat parhaiten osanneet hyödyntää valaistuksen kaupunkiympäristölle tuomaa lisäarvoa. Tänä vuonna city.people.light -kilpailu järjestettiin seitsemättä kertaa. Kilpailuun osallistui 20 kaupunkia. Toisen palkinnon sai Kiinan Hangzhou ja kolmannen Sveitsin Lachen. Viime vuonna kilpailun voitti Etelä-Korean pääkaupunki Soul.

Valon kaupunki- hankkeen taustamateriaalia (pdf)

Ladattavia korkearesoluutioisia kuvia valaistuskohteista:


Lutakonpuisto, kuvaaja Mauri Mahlamäki
Lutakonpuisto 2
Lutakonpuisto, kuvaaja Mauri Mahlamäki
Kuokkalan vesitorni
Kuokkalan vesitorni, kuvaaja Juhana Konttinen

CPL palkinto

Palkintojen jakotilaisuus, kuvassa keskellä Pauli Partanen ja Kari Ström

Jyväskylä - Suomen paras taajamavalaistuksen oivaltaja

Valon kaupunki –hanke on yksi Jyväskylän strategisista kehittämishankkeista. Tavoitteenamme on olla Suomen paras taajamavalaistuksen oivaltaja. Valaistuksella halutaan parantaa kaupungin turvallisuutta ja viihtyisyyttä pimeinä vuodenaikoina. Eheä pimeän ajan ilme vaikuttaa positiivisesti sekä kuntalaisiin, paikallisiin yrityksiin että matkailuun. Valon kaupunki -hanke onkin kuulunut vuodesta 2003 alkaen Jyväskylän tärkeimpiin kehityshankkeisiin.

Tavoitteena on kehittää myös kaupunkivalaistuskulttuuria. Valon kaupunki –hanke järjestää joka toinen syksy Valo on Jyväskylässä –tapahtuman. Muita hankkeen tehtäviä ovat valaistuskohteiden rakentaminen ja suunnittelun ohjaaminen sekä kuntalaisten ja ammattilaisten opastaminen. Seuraava valotapahtuma järjestetään syksyllä 2010.

Valon kaupunkia rakentavat paikalliset yritykset ja kiinteistönomistajat yhteistyössä kaupungin kanssa. Jyväskylässä onkin jo lähes 50 upeata valaistuskohdetta. Lataa kävelykierroskartta pdf-muodossa ja tutustu Suomen Valon kaupunkiin!

 

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta