Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Näin teet valinnan

Kokeilu totetutetaan Huhtasuon, Keskustan ja Kuokkalan terveysasemien alueen asukkaille. Hoito uudella palveluntuottajalla alkaa 7 vuorokauden kuluttua valinnan tekemisestä.

Suosittelemme, että valinta tehdään verkossa. Voit silti tehdä valinnan soittamalla valinnanvapauskokeilun neuvontanumeroon 014 266 0133 tai uudelle palveluntuottajallesi. Voit myös hoitaa asian käymällä henkilökohtaisesti omalla terveysasemallasi tai uudella palveluntuottajallasi.

Valinnan tekeminen verkossa

 • Kirjaudu nettiosoitteeseen www.palse.fi/jyvaskyla.
 • Sivulta löydät kokeiluun liittyvää perustietoa ja pääset aloittamaan sähköisen asioinnin.
 • Palveluun tunnistaudutaan esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 • Sivustolla neuvotaan kohta kohdalta, miten tunnistautuminen etenee. Tunnistautumisen jälkeen voit rekisteröidä tuottajavalintasi järjestelmään.
 • Kaikkien kokeiluun hyväksyttyjen tuottajien tiedot ovat julkisesti kuntalaisten nähtävillä ja vertailtavissa portaalin tuottajarekisterissä. Tuottajasta kerrotaan sijainti, yhteystiedot, palvelun saatavuustiedot eli missä ajassa hoitoon pääsee, kuvaus kokeiluun kuuluvastapalvelupaketista ja tuottajien mahdolliset lisäpalvelut.
 • Palse.fi -portaali tarkistaa tunnistautumisesi yhteydessä, kuulutko valinnanvapauden piiriin. Se, asutko kokeilussa mukana olevien terveysasemien alueella, ratkaisee kokeiluun pääsyn. (Eli jos olet valinnut Kuokkalan terveysasemanyleisen valinnanvapausoikeuden vuoksi, mutta asut Vaajakoskella, et kuulu valinnanvapauskokeilun piiriin.)
 • Tällä hetkellä kaikki puolesta-asiointi tapahtuu terveysasemien kautta. Alaikäisten puolesta-asiointi tulee käytettäväksi palse-portaalin kautta maaliskuun aikana. Täysi-ikäisten puolesta-asiointi tulee portaalin kautta käyttöön myöhemmin.
 • Valinnanvapauskokeilun esitteessa on kerrottu valinnan tekeminen vaiheittain. Lue esite tämän linkin kautta (pdf).
 • Vaihdon tekeminen on opastettu myös videolla, jonka voit katsoa tämän linkin kautta.

Kenet voin valita?

Palvelutuottajien haku on jatkuvaa. Hyväksyttyjen nimet näkyvät palse.fi -järjestelmästä, jonne kokeiluun hyväksyttyjen toimijoiden tiedot päivitetään reaaliaikaisesti. Tähän mennessä kokeiluun on hakeutunut mukaan Mehiläinen Terveyspalvelut Oy.

Mitä palveluita kokeiluun kuuluu?

Valinnanvapauskokeilussa asiakas saa valitsemaltaan yksityiseltä palveluntuottajalta omaa terveysasemaansa vastaavat avosairaanhoidon lääkäri- ja sairaanhoitajapalvelut. Lisäksi palveluun kuuluvat hoidon vaatimat röntgen- ja laboratoriopalvelut.

Kokeilun palvelupakettiin kuuluu myös asiakkaan tarvitsema sosiaaliohjaus ja -neuvonta. Sosiaaliohjaus on tarkoitettu asiakkaan tueksi, jos on esimerkiksi talouteen, asumiseen tai työhön liittyviä ongelmia. Ohjaaja ei tee päätöksiä, mutta ohjaa oikean ammattilaisen luokse. Sosiaaliohjaajan tarkoituksena on tehdä yhdessä terveydenhuollon kanssa töitä asiakkaiden parhaaksi ja oikeanlaisen avun löytymiseksi.

Tilanteissa, joissa asiakas on valinnut yksityisen lääkäriaseman ja tarvitsee muita palveluita, kuten vaikkapa fysioterapeutin tai erikoisvastaanottojen palveluita, hän voi itse maksaen ostaa palvelun yksityiseltä palveluntuottajaltaan tai hänet ohjataan yksityiseltä takaisin oman terveysasemansa piiriin saamaan kyseisiä palveluita. Kaupungin terveysasemat varmistavat koko kokeilun ajan, että tarvittavat palvelut ovat asukkaiden saatavilla. Seurantaa tehdään kokeilun aikana toki myös siitä, ovatko asiakkaat valmiita ostamaan lisäpalveluita.

Valinnanvapausoikeus ei koske Huhtasuon, Keskustan ja Kuokkalan terveysasemien alueiden ikäihmisiä, jotka ovat säännöllisen palveluasumisen tai kotihoidon piirissä. Heidän palvelut järjestetään muutoin kaupungin puolesta. Valinnanvapauden piiriin ei myöskään kuulu neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut.

Kysy valinnanvapauskokeilusta!

 • Kuntalaiset voivat kysyä puhelinnumerosta 014 266 0133 valinnanvapauskokeiluun liittyvistä asioista.
 • Numeroon tulee soittaa myös, jos haluaa tehdä vaihdon puhelimessa.
 • Numeroon voi soittaa maanantaista torstaihin kello 8-16 ja perjantaisin kello 9-16.
 • Valinnanvapauteen perehdytetyt hoitajat neuvovat kuntalaisia aiheeseen liittyvissä kysymyksissä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä voi lukea linkin kautta.

Anna palautetta valinnanvapauskokeilusta

Tee valinta verkossa - tutustu ohjevideoon!

Anna palautetta valinnanvapauskokeilusta

Tutustu kokeilun esitteeseen:

Valinnanvapauskokeilun esite

Tiedotteet:

(24.2.2017) Noin 500 jyväskyläläistä vaihtoi Mehiläinen Terveyspalvelut Oy:n asiakkaaksi ensimmäisen kokeiluviikon aikana

(20.2.2017) Valinnanvapauskokeilu käynnistyi tänään Jyväskylässä, tähän mennessä 174 jyväskyläläistä on vaihtanut palveluntuottajaansa

(20.2.2017) Valinnanvapauskokeilu käynnistyy asukkaiden osalta tänään Jyväskylässä - Valinnan mahdollistava verkkopalvelu on avattu

(15.2.2017) Valinnanvapauskokeilun kuntalaisilloissa kohdattiin yli 500 aiheesta kiinnostunutta jyväskyläläistä

(13.2.2017) Jyväskylän valinnanvapauskokeilun kuntalaistilaisuudet käynnistyvät tänään Huhtasuon yhtenäiskoululla

(6.2.2017) Jyväskylän valinnanvapauskokeilusta kerrotaan kolmessa kuntalaistilaisuudessa - Alueelliset infotilaisuudet pidetään 13.–15.2.

(3.2.2017) Mehiläinen Terveyspalvelut Oy hakeutui mukaan Jyväskylän valinnanvapauskokeiluun haun ensimmäisessä vaiheessa

(16.1.2017) Jyväskylän valinnanvapauskokeilun neuvontanumero avautuu 16.1.2017

(11.1.2017) Perusturvalautakunta hyväksyi valinnanvapauskokeilun periaatteet ja tuottajille maksettavan kapitaatiokorvauksen

(27.10.2016) Jyväskylässä ensi vuonna alkava avoterveydenhuollon valinnanvapauskokeilu rajautuu avosairaanhoidon palveluihin – Kokeiluun mukaan Huhtasuon, Keskustan ja Kuokkalan terveysasemien väestö

Linkkejä:

Sosiaali- ja terveysministeriö

Kokeilun sivut
Tiedote kokeilun käynnistämisestä

Sitra

Sote-palveluiden rahoitus
Palvelupaketit
Tiedote valinnanvapaudesta

Jyväskylän kokeilu mediassa

Keskisuomalainen 26.5.2016
YLE-uutiset Jyväskylä 27.5.2016
Radio Kompassi 27.5.2016
Radio Jyväskylä 23.5.2016

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2017 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje