Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Usein kysyttyä valinnanvapauskokeilusta

K: Mitä valittava palvelukokonaisuus koskee?

V: Valittava palvelu eli niin sanottu palvelupaketti sisältää kiireellisen ja ei-kiireellisen lääkäri- ja hoitajavastaanoton palvelut sekä sosiaaliohjauksen ja -neuvonnan palvelut. Lisäksi pakettiin kuuluvat lääkäri- tai hoitajakäynnin vaatimat laboratorio- ja röntgenpalvelut.

K: Miten toimitaan, jos tarvitsen palvelupaketin ulkopuolisia palveluita kuten fysioterapiaa?

Jos valitset yksityisen palveluntuottajan palveluidesi tuottajaksi, he tarjoavat sinulle edellä mainitut palvelut. Jos kuitenkin tarvitset palvelupaketin ulkopuolisia palveluita, kuten esimerkiksi erikoisääkärin palveluita tai fysioterapapeutin palveluita sinulla on kaksi vaihtoehtoa. 1) Voit ostaa palvelun omalla rahallasi yksityiseltä palveluntuottajaltasi tai 2) sinut ohjataan palveluntuottajalta JYTE:n terveysasemallesi saamaan kyseisiä palveluita. Kaupungin terveysasemat varmistavat koko kokeilun ajan, että tarvittavat palvelut ovat saatavillasi.

K: Kuuluuko hammaslääkäripalvelut mukaan kokeiluun?

V: Eivät kuulu. Kokeilu koskee ainoastaan edellä mainittuja avosairaanhoidon ja sosiaaliohjauksen palveluita.

K: Mitä sosiaaliohjaus terveysasemalla tarkoittaa?

V: Sosiaaliohjaajan tarkoituksena terveyspalveluissa on parantaa asiakkaiden avunsaamista ja helpottaa sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteistyötä yhteisten asiakkaiden kanssa. Sosiaaliohjaajan kanssa selvitetään nykyistä elämäntilannettasi ja mietitään erilaisia mahdollisuuksia helpottaa arkeasi. Sosiaaliohjaaja ei välttämättä tee päätöksiä puolestasi, vaan ohjaa oikean ammattilaisen luokse. Mahdollisia syitä tapaamisajalle voivat olla:

  • Talousongelmat ja etuuksien hakeminen; Mitä etuuksia voin saada? Miten niitä haetaan? Miten tulen toimeen tuloillani? Mitä palveluita talousongelmaisille on?
  • Asumisen liittyvät asiat; Mitä teen, jos en selviä vuokrasta? Entä jos en enää pärjää yksin? Mistä ja miten saisin uuden asunnon?
  • Työhön ja opiskeluun liittyvät asiat; Mitä haluaisin opiskella? Miten haluamalleni alalle haetaan? Mitä työtä haluaisin tehdä? Millaisia palveluita työnhauntueksi on?
  • Ihmissuhdeongelmat ja vapaa-ajanvietto; Mitä voisin harrastaa? Mistä löytäisin seuraa ja ystäviä? Mitä voin tehdä lähimmäiselleni, josta minulla on huoli? Entä jos lähimmäinen aiheuttaa harmia tai on vaarallinen?
  • Valitukset päätöksistä (Kela, kunnan palvelut)

K: Maksavatko palvelut minulle nykyistä enemmän?

V: Eivät maksa. Palvelupakettiin kuuluvista lääkäri- ja sairaanhoitajakäynneistä peritään samat asiakasmaksut kuin julkisella terveysasemalla. Jyväskylän kaupunki perii asiakasmaksut, jotta voimme varmistaa, ettet maksa vuosittain käynneistä ylimääräisiä maksuja. Esimerkiksi terveysaseman avosairaanhoidon lääkärikäynneistä peritään maksu 3 x vuodessa. Jos käyntejä on enemmän, niistä ei peritä asiakasmaksua. Tästä syystä Jyväskylän kaupunki vastaa asiakasmaksujen seurannasta jokaisen asiakkaan osalta kuten nykyisinkin ja varmistaa, että palvelupaketin sisältämien palveluiden maksut pysyvät kaikilla jyväskyläläisillä samalla tasolla.

K: Ketkä saavat valita?

V: Valita saavat kaikki Huhtasuon, Kuokkalan ja Keskustan terveysasemien alueiden asukkaat. Palveluasumisen ja säännöllisen kotihoidon asiakkaat eivät kuitenkaan voi valita, vaan heidän lääkäri- ja sairaanhoitajapalvelunsa sekä mahdollisen sosiaaliohjauksen tarjoaa kokeilun aikana Jyväskylän kaupunki. Valinnanvapauden piiriin ei myöskään kuulu neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut.

Huomioitavaa on, että valinnanvapauskokeilu ei koske niitä Huhtasuon, Keskustan ja Kuokkalan terveysaseman asiakkaita, jotka ovat vaihtaneet toiselta terveysasemalta terveysaseman asiakkaaksi. Eli esimerkiksi Palokan terveysaseman alueella asuva asukas, joka on vaihtanut itsensä Keskustan terveysaseman asiakkaaksi, ei kuulu kokeilun piiriin. Oman terveysasemasi voi tarkistaa lääkäri- ja sairaanhoitajahaun avulla tämän linkin kautta.

K: Miten teen valinnan?

V: Asiakas voi tehdä valinnan kirjautumalla esimerkiksi verkkopankkitunnuksillaan tai mobiilivarmenteella erilliseen järjestelmään. Järjestelmä aukeaa 20.2.2017 osoitteessa www.palse.fi/jyvaskyla. Ohjelmaan ja näille sivuille tulee tarkat ohjeet ohjelman käytöstä. Lisäksi valinnan voin tehdä olemalla yhteydessä omalle julkiselle terveysasemalleen tai valitsemalleen yksityiselle palveluntuottajalle.

K: Miten kauan valintani on voimassa

V: Mikäli vaihdat julkiselta terveysasemalta (Huhtasuo, Keskusta tai Kuokkala) yksityiselle terveysasemalle, vaihto on voimassa vähintään kuusi kuukautta. Kuuden kuukauden jälkeen voit halutessasi vaihtaa toiselle yksityiselle palveluntuottajalle tai takaisin julkiselle terveysasemalle. Mikäli et halua vaihtaa, valintasi pysyy automaattisesti voimassa ja jatkat palveluntuottajan asiakkaana.

Mikäli kokeilun ulkopuolisen julkisen terveysaseman asukas haluaa vaihtaa julkiselta terveysasemalta toiselle (esimerkiksi Tikkakoskelta Palokan terveysasemalle), valinta on voimassa nykyisen terveydenhuoltolain mukaisesti vähintään vuoden.

K: Mitä teen, jos en halua vaihtaa omalta terveysasemaltani yksityiselle palveluntuottajalle?

V: Sinun ei tarvitse tehdä mitään. Jos et tee valintaa, säilyt automaattisesti nykyisen terveysasemasi asiakkaana.

K: Mistä saan lisätietoa kokeilusta?

V: Kuntalaiset voivat kysyä puhelinnumerosta 014 266 0133 valinnanvapauskokeiluun liittyvistä asioista. Numeroon voi soittaa maanantaista torstaihin kello 8-16 ja perjantaisin kello 9-16. Valinnanvapauteen perehdytetyt hoitajat neuvovat kuntalaisia aiheeseen liittyvissä kysymyksissä.

Tee valinta verkossa - tutustu ohjevideoon!

Anna palautetta valinnanvapauskokeilusta

Tutustu kokeilun esitteeseen:

Valinnanvapauskokeilun esite

Tiedotteet:

(24.2.2017) Noin 500 jyväskyläläistä vaihtoi Mehiläinen Terveyspalvelut Oy:n asiakkaaksi ensimmäisen kokeiluviikon aikana

(20.2.2017) Valinnanvapauskokeilu käynnistyi tänään Jyväskylässä, tähän mennessä 174 jyväskyläläistä on vaihtanut palveluntuottajaansa

(20.2.2017) Valinnanvapauskokeilu käynnistyy asukkaiden osalta tänään Jyväskylässä - Valinnan mahdollistava verkkopalvelu on avattu

(15.2.2017) Valinnanvapauskokeilun kuntalaisilloissa kohdattiin yli 500 aiheesta kiinnostunutta jyväskyläläistä

(13.2.2017) Jyväskylän valinnanvapauskokeilun kuntalaistilaisuudet käynnistyvät tänään Huhtasuon yhtenäiskoululla

(6.2.2017) Jyväskylän valinnanvapauskokeilusta kerrotaan kolmessa kuntalaistilaisuudessa - Alueelliset infotilaisuudet pidetään 13.–15.2.

(3.2.2017) Mehiläinen Terveyspalvelut Oy hakeutui mukaan Jyväskylän valinnanvapauskokeiluun haun ensimmäisessä vaiheessa

(16.1.2017) Jyväskylän valinnanvapauskokeilun neuvontanumero avautuu 16.1.2017

(11.1.2017) Perusturvalautakunta hyväksyi valinnanvapauskokeilun periaatteet ja tuottajille maksettavan kapitaatiokorvauksen

(27.10.2016) Jyväskylässä ensi vuonna alkava avoterveydenhuollon valinnanvapauskokeilu rajautuu avosairaanhoidon palveluihin – Kokeiluun mukaan Huhtasuon, Keskustan ja Kuokkalan terveysasemien väestö

Linkkejä:

Sosiaali- ja terveysministeriö

Kokeilun sivut
Tiedote kokeilun käynnistämisestä

Sitra

Sote-palveluiden rahoitus
Palvelupaketit
Tiedote valinnanvapaudesta

Jyväskylän kokeilu mediassa

Keskisuomalainen 26.5.2016
YLE-uutiset Jyväskylä 27.5.2016
Radio Kompassi 27.5.2016
Radio Jyväskylä 23.5.2016

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2017 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje