Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Terveyspalvelut » Valinnanvapauskokeilu

Valinnanvapautta kokeillaan vuonna 2017–2018 kolmella terveysasemalla Jyväskylässä

Valinnan voi tehdä 20.2. alkaen, hoito uudella palveluntuottajalla alkaa 1. maaliskuuta 2017

Jyväskylän kaupunki on valittu mukaan sosiaali- ja terveysministeriön Palvelut asiakaslähtöiseksi -kärkihankkeeseen ja pääsee kokeilemaan valinnanvapautta terveyspalveluissa. Valinnan voi tehdä 20.2.2017 alkaen, jolloin hoito alkaa 1. maaliskuuta 2017. Myöhemmin tehtyjen valintojen osalta hoito uudella palveluntuottajalla alkaa aina 7 vuorokauden kuluttua valinnan tekemisestä.

Kokeilu totetutetaan Huhtasuon, Keskustan ja Kuokkalan terveysasemilla

 • Kokeilu toteutetaan Jyväskylässä Huhtasuon, Keskustan ja Kuokkalan terveysasemilla.
 • Terveysasemien alueilla asuvat asukkaat saavat valita hyväksyttyjen palveluntuottajien joukosta sen, jolla he haluavat asioida.
 • Palveluntuottajaksi voi hakea yksityiset tai kolmannen sektorin terveyspalveluiden tuottajat, jotka täyttävät kaupungin asettamat ehdot.
 • Näille sivuille päivitetään tuottajat, jotka hakeutuvat mukaan kokeiluun.

Asiakkaan saamat palvelut ja palvelumaksut

 • Kokeilu kattaa asiakkaan avosairaanhoidon palvelut eli lääkäri- ja sairaanhoitajavastaanotot ja sosiaaliohjaajan ohjaus- ja neuvontapalvelut. Myös vastaanottopalveluun liittyvät tutkimukset, kuten laboratorio- ja röntgenpalvelut kuuluvat pakettiin.
 • Asiakas tekee valinnan tuottajasta osoitteessa www.palse.fi/jyvaskyla.
 • Vaihdon voi tehdä myös ottamalla yhteyttä omalle terveysasemalleen tai kokeilussa mukana olevaan yksityiseen palvelutuottajaan.
 • Siirryttyään julkiselta terveysasemalta yksityiselle tuottajalle, asiakas on velvoitettu käyttämään palveluntuottajan palveluita 6 kuukauden ajan.
 • Asiakasmaksut valinnanvapauskokeilussa ovat yksityisellä ja kolmannella sektorilla täysin samat kuin julkisella sektorilla.
 • Kaupunki perii asiakasmaksut. Näin varmistetaan se, että asiakkaan vuosittain maksettavat lääkärimaksut niputtuvat kaupungin tietojärjestelmiin eikä ylimääräisiä maksuja tule vaikka hän vaihtaisi palveluntuottajaa kesken vuoden.
 • Vaativamman erikoissairaanhoidon palvelut ovat kokeilun ulkopuolella. Kokeilu ei siten vaikuta kiireellisen hoidon saatavuuteen ja järjestelyihin, eli Keski-Suomen keskussairaalan päivystys tarjoaa kiireellistä hoitoa kaikille asukkaillemme iltaisin ja viikonloppuisin.

Valinnanvapauskokeilua koskeva neuvontanumero

 • Kuntalaiset voivat kysyä puhelinnumerosta 014 266 0133 valinnanvapauskokeiluun liittyvistä asioista.
 • Numeroon voi soittaa maanantaista torstaihin kello 8-16 ja perjantaisin kello 9-16.
 • Valinnanvapauteen perehdytetyt hoitajat neuvovat kuntalaisia aiheeseen liittyvissä kysymyksissä.

Usein kysytyistä kysymyksistä voi lukea tämän linkin kautta.

Kokeilulla tuotetaan tietoa valinnanvapaudesta

 • Valtakunnallisilla kokeiluilla tuotetaan sote-uudistusta varten jo etupainotteisesti tietoa siitä, miten asiakkaat ohjautuvat eri palveluntuottajien piiriin, jos heillä on vapaus valita oma palveluntuottajansa.
 • Samalla saadaan tietoa palveluiden laadusta ja niistä kilpailutekijöistä, jotka asiakkaan valintaan vaikuttavat. Aiemmat tutkimukset osoittavat, että asiakkaiden kokemaan laatuun vaikuttavat mm. palveluiden saavutettavuus ja hoitoon pääsy.
 • Anna palautetta valinnanvapauskokeilusta

Yrittäjäyhteistyö Jyväskylässä

 • Jyväskylän erityisteema kokeilussa on yritys- ja järjestöyhteistyö, jossa osapuolten kesken kehitetään mm. valinnanvapauden piiriin kuuluvaa palvelutuotetta, tuetaan pienten yritysten verkottumista sekä syvennetään järjestöjen roolia hyvinvoinnin edistäjinä.
 • Tuottajille on järjestetty useita keskustelu- ja infotilaisuuksia kokeilusta ja siihen hakeutumisesta. Tilaisuuksien materiaaleihin voi tutustua tämän linkin kautta.
 • Palveluntuottajille maksetaan kiinteää kapitaatioperusteista korvausta siltä ajalta, jonka asiakkaan valinta on voimassa (eli siltä ajalta, jolla hän käyttää yksityisen palveluntuottajan palveluita).
 • Lisätietoa palveluntuottajaksi hakeutumisesta voi lukea tämän linkin kautta.

Lisätietoa kokeilusta

Kokeilun yleiset sivut löytyvät sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta: http://alueuudistus.fi/artikkeli/-/asset_publisher/1271139/palvelusetelikokeilut-kaynnistyvat

Lisätietoja Jyväskylän kaupungin osalta: valinnanvapauskokeilun projektipäällikkö Riitta Pylvänen, p. 050 590 1525, sähköposti: etunimi.sukunimi@jkl.fi

Tee valinta verkossa - tutustu ohjevideoon!

Anna palautetta valinnanvapauskokeilusta

Tutustu kokeilun esitteeseen:

Valinnanvapauskokeilun esite

Tiedotteet:

(24.2.2017) Noin 500 jyväskyläläistä vaihtoi Mehiläinen Terveyspalvelut Oy:n asiakkaaksi ensimmäisen kokeiluviikon aikana

(20.2.2017) Valinnanvapauskokeilu käynnistyi tänään Jyväskylässä, tähän mennessä 174 jyväskyläläistä on vaihtanut palveluntuottajaansa

(20.2.2017) Valinnanvapauskokeilu käynnistyy asukkaiden osalta tänään Jyväskylässä - Valinnan mahdollistava verkkopalvelu on avattu

(15.2.2017) Valinnanvapauskokeilun kuntalaisilloissa kohdattiin yli 500 aiheesta kiinnostunutta jyväskyläläistä

(13.2.2017) Jyväskylän valinnanvapauskokeilun kuntalaistilaisuudet käynnistyvät tänään Huhtasuon yhtenäiskoululla

(6.2.2017) Jyväskylän valinnanvapauskokeilusta kerrotaan kolmessa kuntalaistilaisuudessa - Alueelliset infotilaisuudet pidetään 13.–15.2.

(3.2.2017) Mehiläinen Terveyspalvelut Oy hakeutui mukaan Jyväskylän valinnanvapauskokeiluun haun ensimmäisessä vaiheessa

(16.1.2017) Jyväskylän valinnanvapauskokeilun neuvontanumero avautuu 16.1.2017

(11.1.2017) Perusturvalautakunta hyväksyi valinnanvapauskokeilun periaatteet ja tuottajille maksettavan kapitaatiokorvauksen

(27.10.2016) Jyväskylässä ensi vuonna alkava avoterveydenhuollon valinnanvapauskokeilu rajautuu avosairaanhoidon palveluihin – Kokeiluun mukaan Huhtasuon, Keskustan ja Kuokkalan terveysasemien väestö

Linkkejä:

Sosiaali- ja terveysministeriö

Kokeilun sivut
Tiedote kokeilun käynnistämisestä

Sitra

Sote-palveluiden rahoitus
Palvelupaketit
Tiedote valinnanvapaudesta

Jyväskylän kokeilu mediassa

Keskisuomalainen 26.5.2016
YLE-uutiset Jyväskylä 27.5.2016
Radio Kompassi 27.5.2016
Radio Jyväskylä 23.5.2016

JYTE - Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus

Asiakkaan ja potilaan oikeudet

Haluatko peruuttaa lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanottoaikasi?

Soita 014 266 0161 tai
jätä soittopyyntö vastaanottoajan peruuttamiseksi

Haluatko jättää takaisinsoittopyynnön kiireettömässä asiassasi?

Terveysasemien ja suun terveydenhuollon ajanvaraukseen
voi jättää takaisinsoittopyynnön netissä.

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2017 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje