Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Terveyspalvelut » Uutiset » Apua päihteidenkäytön ongelmiin saa ilman ajanvarausta keskitetysti Kyllön päihdearviointivastaanotolta 1.2. alkaen

Apua päihteidenkäytön ongelmiin saa ilman ajanvarausta keskitetysti Kyllön päihdearviointivastaanotolta 1.2. alkaen

Kun oma tai läheisen päihteidenkäyttö huolestuttaa, oman terveysaseman päihdehoitajan vastaanotto on oikea osoite Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla. Helmikuun alussa Jyväskylässä Kyllön terveysasemalla aloittaa keskitetty päihdearviointivastaanotto, joka palvelee arkiaamuisin ilman ajanvarausta kaikkia Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen (Jyte) asiakkaita. Uusi palvelu korvaa Sovatekin päihdepäivystyksen, johon päihdehoitaja voi edelleen ohjata asiakkaita tarpeen mukaan. Jyväskylän keskustan, Kuokkalan, Vaajakosken ja Palokan terveysasemien päihdehoitajien ajanvaraukseton aamuvastaanotto päättyy 1. helmikuuta alkaen.

Kyllön päihdearviointivastaanotto kokoaa sekä asiakkaita että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia palvelevan osaamisen samaan paikkaan. Vastaanotolle voi kävellä sisään ilman ajanvarausta arkisin klo 8–11 tai soittaa palvelunumeroon 014 269 5650. Vastaanotolle ei tarvita lähetettä. Vastaanotolla tehdään tilannekartoituksia, palveluohjausta muihin hoitopaikkoihin ja suunnitellaan jatkohoitoa. Uusi palvelu on alkoholin käytön avokatkaisuhoito, joka vastaa myös Jyväskylän kaupungin hyvinvointisuunnitelman yhteen tavoitteeseen vähentää päihdeongelmia kotona tehtävän katkaisuhoidon avulla.

– Avokatkaisu sopii alkoholin käytön ongelmiin, joihin ei tarvita varsinaista katkaisuhoitoa osastolla, vaan asiakas pärjää kotona. Avokatkaisu on turvallinen lääkkeellinen hoito, joka voidaan hoitajan arvion perusteella aloittaa päihdearviointivastaanotolla, selventää osastonhoitaja Ulla Parviainen Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Jatkossakin ensisijainen tuki täysi-ikäisille kuntalaisille tulee terveysasemien päihdehoitajilta. Vastaanotoilla käsiteltävät päihdeongelmat voivat liittyä alkoholiin, huumeisiin ja lääkkeiden väärinkäyttöön, mutta myös esimerkiksi rahapelaamisen haittoihin. Myös läheisen päihteidenkäytöstä huolestunut omainen voi ottaa yhteyttä päihdehoitajaan.

– Päihdehoitajan tavoitteena on tukea asiakasta päihteidenkäytön muutoksessa ja elämänhallinnassa. Tarvittaessa päihdehoitaja ohjaa asiakkaan muihin hoitopaikkoihin, kertoo avosairaanhoidon palvelupäällikkö Ilkka Käsmä Jytestä.

Jyten alueella on vuosittain yli 2000 ajanvarauksetonta päihdevastaanottokäyntiä ja lähes 4000 ajanvarauksellista päihdehoitajan vastaanottokäyntiä. Päihdehoitaja- ja arviointivastaanottotoiminnan Jyten palveluissa toteuttaa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian toimialue.

Lisätietoja:
Ilkka Käsmä, avosairaanhoidon palvelupäällikkö ja vastaava lääkäri, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 2082, etunimi.sukunimi(at)jkl.fi
Ulla Parviainen, osastonhoitaja, polikliinisen psykiatrian vastuualue, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian toimialue, p. 014 269 8454, etunimi.sukunimi(at)ksshp.fi
Päihdehoitajavastaanotot Jyväskylän nettisivuilla
Päihdehoitajatoiminta ja yhteystiedot* (Keski-Suomen sairaanhoitopiiri)

24.1.2018Elina Gråsten

JYTE - Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus (Jyte) tuottaa perusterveydenhuollon palvelut Hankasalmen, Jyväskylän ja Uuraisten kuntien noin 140 000 asukkaalle. Erikoissairaanhoidon palveluja kuntalaiset saavat Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kautta.

Etsitkö näitä?

Tutustu ODA-hankkeeseen

Avoimia työpaikkoja sosiaali- ja terveyspalveluissa


Terveydenhoitosivustoja:
Terveyskirjasto*

Terveydenhuollon organisaatioita:
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri*
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos*

Työterveyshuoltoja:
Työterveys Aalto

Hoitotakuun toteutuminen:
Jyväskylän kaupungin avoterveydenhuollon yksiköissä

Koululainen, haluatko tutustua terveydenhuollon palveluihin TET-jaksollasi?
Täytä hakemuslomake »

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje