Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Rokotukset

Aikuisille, lapsille ja matkailijoille on omat rokotuspaikat ja -käytännöt. Rokotuksen saa pääsääntöisesti ajanvarauksella terveysasemalla, neuvolassa, koulu- tai opiskeluterveydenhuollossa tai matkailijoiden rokotusvastaanotolla.

Työssäkäyvät saavat rokotuksia myös työterveyshuollon kautta. Kausi-influenssarokotuksia tarjoamme vuosittain influenssakauden alla erillisinä rokotuspäivinä, mutta rokotteen saa myös tarvittaessa ympäri vuoden.

Jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, poliorokote ja MPR-rokote ovat kaikille maksuttomia. Muut rokotteet ja kansainvälinen rokotuskortti ovat maksullisia ja niiden saamiseksi tarvitset reseptin.

Matkailijoiden rokotusvastaanoton lääkärikäynnistä veloitetaan vastaanottomaksu. Sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan vastaanottokäynnistä ei peritä maksua. Terveysasemien asiakasmaksut

Aikuisten rokotukset
Lasten rokotukset
Influenssarokotukset
Matkailijoiden rokotukset


Aikuisten rokotukset

Aina voimassa pidettäviin perusrokotuksiin kuuluvat:

  • jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote (Tetanusdifteria): tehoste tarvitaan 10 vuoden välein
  • tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokkorokote (MPR): sairastetut taudit tai kaksi rokotusta antavat elinikäisen suojan

Edellä mainitut ns. perusrokotukset saat oman asuinalueesi terveysaseman sairaanhoitajan vastaanotolla. Rokotteet ja käynti terveysaseman sairaanhoitajan vastaanotolla ovat maksuttomia, etkä tarvitse niitä varten reseptiä. Rokotteita annetaan myös työterveysasemilla.

Poliorokote ei kuulu perusrokotuksiin, vaan se annetaan riskiarvion perusteella riskialueelle matkustavalle. Katso linkki maista. Ota tarvittaessa yhteyttä terveysasemallesi. Poliorokote on maksuton.

Omat rokotustietosi voit tarkistaa soittamalla oman terveysasemasi sairaanhoitajalle tai työterveysasemallesi. Jos olet opiskelija, tarkista tietosi opiskeluterveydenhuollosta. Sairaanhoitajalta saat tarvittaessa kirjallisen tulosteen annetuista rokotteista tai maksuttoman terveyskortin, johon saadut rokotteet merkitään.

Terveysasemien yhteystiedot
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: aikuisten rokotusohjelma*

Lasten rokotukset

Alle kouluikäiset lapset saavat ikäkausiin liittyvät rokotukset lastenneuvoloissa ja kouluikäiset puolestaan kouluterveydenhuollossa.

Vesirokkorokotukset käynnistyvät syyskuussa - rokotuksia ei toistaiseksi neuvoloissa eikä kouluterveydenhuollon ikäkausitarkastusten yhteydessä

Uusimpana kansallisessa rokotusohjelmassa on vesirokkorokote. Vesirokkorokotukset käynnistyvät myös Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen, Jyten kunnissa, Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla syyskuussa 2017.

Vesirokkorokotetta tarjotaan maksutta niille 1,5–11-vuotiaille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa tai eivät ole saaneet kahta rokotetta aiemmin.

Vesirokkorokotuksia ei voida toistaiseksi antaa sovitusti Hankasalmen, Jyväskylän ja Uuraisten neuvoloissa eikä kouluterveydenhuollossa ikäkausitarkastusten tai muiden vastaanottokäyntien yhteydessä. Vesirokkorokotteet ovat toistaiseksi loppuneet rokotteet neuvoloihin ja kouluterveydenhuoltoon toimittavasta Sairaala-apteekista ja syynä tähän on lääkeyhtiö Oriolan toimitusvaikeudet. Jyte järjestää Jyväskylässä Keskustan ja Palokan neuvoloissa keskitetyt rokotevastaanotot 18.9.–13.10. sekä erilliset rokotuspäivät Hankasalmella ja Uuraisilla 6.9. ja 20.9., joissa rokotukset voidaan toistaiseksi hoitaa.

Jyväskylän keskitetyt rokotevastaanotot 18.9.–13.10.

Jyväskylän Keskustan ja Palokan keskitetyille rokotevastaanotoille aika varataan 11.9. alkaen soittamalla numeroon 014 266 0740, ajalla 11.–15.9. arkisin klo 10–14 ja 18.9. alkaen arkisin klo 11–12.30.

Hankasalmen ja Uuraisten keskitetyt rokotuspäivät

Hankasalmen ja Uuraisten keskitetyt rokotuspäivät ovat 6.9. ja 20.9. klo 13–16 Hankasalmen neuvolassa, osoitteessa Keskustie 55 sekä Uuraisten neuvolassa osoitteessa Kuukantie 16.

Hankasalmi: ajan voi varata terveydenhoitajilta puhelimitse ma-to klo 12–13.
• Hankasalmi as, Niemisjärvi ja Sauvamäki, p. 014 267 1288
• Hankasalmi kk, Hannula, Ristimäki, Säkinmäki ja Veneranta, p. 014 267 1289

Uurainen: ajan voi varata puhelimitse ma-to klo 12–13.
• Kirkonkylä, Jokihaara, p. 014 336 6288
• Höytiä, Kangashäkki, Kyynämöinen, Oikari, p. 014 336 5327

Vesirokon rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Ne lapset, jotka saavat ensimmäisen annoksen alle 6-vuotiaina, saavat tehosterokotteen neuvolassa 6 vuoden iässä. 6-11-vuotiaina rokotetut saavat tehosteen 12-vuotiaana.

Lisätietoa:

>> luetteloon

Influenssarokotukset

Syksyn 2017 yleiset kausi-influenssan rokotuspäivät ja -ajat ilmoitetaan myöhemmin tällä sivulla sekä lehti-ilmoituksissa.

Maksuttomiin influenssarokotuksiin ovat oikeutettuja:

  • raskaana olevat naiset
  • 6–35 kuukauden ikäiset lapset
  • 65 vuotta täyttäneet
  • sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • vakavalle influenssalle alttiiden kanssa asuvat tai muuten säännöllisesti tekemisissä olevat
  • varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja naiset
  • sosiaali- ja terveyshuollon sekä lääkehuollon henkilöstö

Muut voivat halutessaan hankkia rokotteen itse. Apteekkiin tarvitset lääkärin antaman reseptin. Reseptin saadaksesi ota yhteyttä terveysasemallesi. Terveysasemien yhteystiedot

Työssäkäyvät saavat rokotteen pääsääntöisesti omasta työterveyshuollosta.

Influenssarokote on osalle matkailijoista tarpeen ympäri vuoden. Eteläisellä pallonpuoliskolla tautiin voi sairastua myös Suomen kesäkuukausina. Lisätietoja saat matkailijoiden rokotusvastaanotolta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: ajantasainen influenssakatsaus*

Matkailijoiden rokotusvastaanotto

Matkailijoiden tai ulkomaille työskentelemään lähtevien perusrokotuksia ovat jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, poliorokote, MPR-rokote, hepatiittirokotteet ja puutiaisaivokuumerokote. Usein tarvitaan myös influenssarokotteen suojaa. Varsinkin eteläisellä pallonpuoliskolla tautiin voi sairastua myös Suomen kesäkuukausina.

Tarvittavan rokotussuojan voit tarkistaa Terveyskirjastosta, josta löytyy luettelo suositeltavista ja harkittavista rokotuksista eri maissa. Terveyskirjaston sivut*

Osaan rokotteista tarvitaan useita rokotuskertoja. Jos olet lähdössä ulkomaille, ota hyvissä ajoin yhteyttä terveysasemallesi tai matkailijoiden rokotusvastaanottoon, koska rokotuksia saa vain ajanvarauksella.

Osa rokotteista on maksuttomia ja saat ne ilman reseptiä (jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, poliorokote, MPR-rokote). Muihin rokotteisiin tarvitset reseptin ja ne on ostettava itse apteekista. Reseptin saat joko soittamalla oman terveysasemasi ajanvaraukseen tai jättämällä yhteydenottopyynnön asiointipalvelussa (kirjautumiseen tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen). Terveyspalvelujen yhteydenottolomakkeet (myös rokotereseptipyyntö)

Jos tarvitset todistuksen tehdystä tuberkuliinitestistä esimerkiksi vaihto-opiskelupaikkaa varten, varaa aika lääkärille oman asuinalueesi terveysasemalle. Tuberkuliinitestit tehdään Keski-Suomen keskussairaalan keuhkosairauksien poliklinikalla, jonne tarvitaan lääkärin lähete. Terveysasemien yhteystiedot

Rokotusvastaanoton yhteystiedot

Vastaanotto on avoinna vain ajanvarauksella. Puhelinajat ma ja ti klo 10–11, to klo 12–13, p. 014 266 1646.
Osoite: Kyllön terveysaseman neuvola, Keskussairaalantie 20, 2. krs, 40620 Jyväskylä).
Lisätietoa matkustaville (David Livingstone -seura)*

>> luetteloon

JYTE - Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus (Jyte) tuottaa perusterveydenhuollon palvelut Hankasalmen, Jyväskylän ja Uuraisten kuntien noin 140 000 asukkaalle. Erikoissairaanhoidon palveluja kuntalaiset saavat Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kautta.

Etsitkö näitä?

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2017 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje