Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Omahoitoa, terveysneuvoja ja hoito-ohjeita

Omahoito on omasta hyvinvoinnista huolehtimista ja sairauksien ennaltaehkäisyä ja -hoitoa.

Omahoito-oppaaseen "Terveeksi kotikonstein" on koottu tavallisimpien kotona hoidettavien sairauksien ja niiden oireiden sekä tapaturmien omahoito-ohjeita.

Suunhoidon ongelmatilanteissa ohjeita saa Suun terveydenhoidon omahoito-oppaasta.

Terveyskirjasto on valtakunnallinen Lääkäriseura Duodecimin ylläpitämä sivusto, joka tarjoaa luotettavaa tietoa yleisimpien sairauksien hoidosta. Hakusanojen avulla löydät perustiedot hakemastasi sairaudesta ja tiedon siitä, milloin pitää hakeutua lääkäriin. 100 kysymystä lastenlääkärille -kirjassa käsitellään tavallisimpia lasten sairauksia ja kysymyksiä, jotka usein tulevat esille lastenlääkärin vastaanotolla. Hyvää tietoa löytyy myös lääkeoppaasta, laboratoriotutkimusten tulkinta-sivustolta ja ensiapuoppaasta.

Käypä hoito -sivujen potilasversioissa on kerrottu yleiskielellä eri sairauksien oireista ja hoidosta. Ne eivät korvaa lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen arviota yksittäisen potilaan hoidosta, mutta auttavat toteuttamaan omahoitoa silloin kuin se on mahdollista.

Omahoitolomakkeita voi käyttää omahoidon toteuttamisen apuna

Muista ottaa täytetyt lomakkeet mukaan lääkärin tai hoitajan vastaanotolle.

Hyvis.fi-palvelussa saa monenlaista tietoa omahoitoon ja kirjautumalla Omahyvikseen pääsee asioimaan sähköisesti oman terveydenhuollon toimijoiden kanssa.

Kanta.fi-nettisivuilla voi tarkastella omia resepti- ja potilastietoja. Kantapalvelussa voi myös lähettää reseptin uusimispyynnön terveydenhuoltoon. Molempiin palveluihin kirjaudutaan pankki- tai mobiilitunnisteella.


Arkeen Voimaa -ryhmät pitkäaikaissairaille

Arkeen Voimaa-ryhmästä saa tukea pitkäaikaissairauden oireiden hallintaan ja arjen sujuvuuteen. Osallistujia autetaan tekemään myönteisiä muutoksia elämässään ja pitämään niitä yllä. Ryhmässä ei keskitytä yksittäisiin sairauksiin vaan harjoitellaan yhdessä erilaisia itsehoidon työkaluja. Käsiteltäviä aiheita ovat mm. kipu, liikkuminen, terveyttä edistävä syöminen, uni, hankalat tunteet ja vuorovaikutus.

Arkeen Voimaa-ryhmä kokoontuu 6 kertaa, kerran viikossa iltapäivisin tai klo 16 jälkeen. Ryhmiä ohjaavat vapaaehtoiset vertaisohjaajat. Osallistuminen on maksutonta. Ryhmään voi osallistua myös läheinen.

Lisätietoa ryhmien toiminnasta Arkeen Voimaa-nettisivuilta. Jyväskylän ryhmien tiedustelut ja ilmoittautumiset Sari Välimäelle, p. 014 266 7739.

JYTE - Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus (Jyte) tuottaa perusterveydenhuollon palvelut Hankasalmen, Jyväskylän ja Uuraisten kuntien noin 140 000 asukkaalle. Erikoissairaanhoidon palveluja kuntalaiset saavat Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kautta.

Etsitkö näitä?

Terveyskirjasto*
Käypä hoito*

Omahoitopolut - testejä THL*

Hae luotettavaa, asiantuntijoiden tarkastamaa tietoa hyvinvoinnista ja terveydestä Hyviksen sivuilta. Sivuilla voit myös testata ja seurata terveyttäsi sekä asioida sähköisesti.

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2017 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje