Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Vauvan kanssa kotona

 Vanhempien pitkä odotus on ohi: nyt meillä on vauva! Vauvalla alkaa totuttelu kohdun ulkopuoliseen elämään ja vanhemmilla totuttautuminen uuteen perheenjäseneen. Elämä on muuttunut ja vauvasta on tullut tärkeä osa perhettä.

Äiti ja vauva kotiutuvat sairaalasta tavallisesti 2-4 päivän kuluttua synnytyksestä. Ennen sairaalasta kotiutumistasi ota yhteys oman neuvolan terveydenhoitajaan, niin voitte sopia ensimmäisestä neuvolakäynnistä vauvan kanssa.

On hyvä rauhoittaa ensimmäiset päivät tai jopa viikot tutustumiseen ja uuteen tilanteeseen sopeutumiseen. Vanhat rutiinit eivät enää toimikaan ja päivä kuluu vauvan sanelemaan tahtiin. Jokainen vauva on omanlaisensa ja häneen tutustuu vasta vähitellen yhdessä vietetyn ajan myötä.

Vauvan hoito

Pikkuvauvan tunteet ovat vielä jäsentymättömiä ja kokonaisvaltaisia. Aluksi vauva kokee tunteet mielihyvänä ja mielipahana, vasta myöhemmin ne eriytyvät esim. kiukuksi ja peloksi. Lapsen kasvun ja kehityksen kannalta merkittävimpiä ovat ne kokemukset, joita lapsi saa ensimmäisen elinvuotensa aikana. Perustarpeiden tyydytys, hoiva ja hellyys sekä puhe saavat vauvassa aikaan mielihyvää ja luovat perustan luottamukselle. Vanhempien omat tunteenilmaisut edistävät vauvan tunne-elämän kehitystä ja antavat hänelle mallin tunteiden ilmaisusta ja hallinnasta.

Vauvan perusturvallisuus ja luottamus elämään syntyvät varhaisesta, riittävän hyvästä tarpeiden tyydyttämisestä. Pienen vauvan tarpeisiin vastataan ilman viivytyksiä. Vauva ilmaisee itseänsä itkun avulla. Sillä hän viestittää, jos hänellä on nälkä, märkä vaippa, häntä nukuttaa tai on muuten epämukava olo. Itkuissakin on eri sävyjä ja pikku hiljaa vanhemmat oppivat tulkitsemaan oman vauvansa itkuja ja viestejä ja vastaamaan niihin. Tästä vahvistuu myös luottamus itseensä vanhempana.

Suomessa molemmat vanhemmat hoitavat lasta. Vanhemmat saattavat suunnata tunteensa joskus niin täydellisesti vauvaan, että puoliso tuntee mustasukkaisuutta vauvaa tai puolisoaan kohtaan. Asia kannattaa uskaltaa ottaa puheeksi ja kertoa tuntemuksistaan. Synnyttäneen äidin sinänsä normaali tunneherkkyys voi myös herättää ihmetystä puolisossa.

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje