Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Liikunta ja raskaus

Päivittäinen liikunta raittiissa ulkoilmassa tekee hyvää sekä mielelle että keholle. Äidin hyvä kunto vaikuttaa edullisesti raskauden kulkuun, synnytykseen ja vauvan hyvinvointiin.

Liikunta parantaa fyysistä suorituskykyä ja lisää lihasvoimaa ehkäisten selkävaivoja, jalkojen turvotusta, suonikohjuja sekä liiallista painon nousua. Liikunta nopeuttaa myös synnytyksen jälkeistä fyysistä palautumista.

Liikuntaa voi jatkaa rajoituksitta normaalin raskauden puoliväliin, noin 24. viikolle. Sen jälkeen sopivia liikuntalajeja ovat esimerkiksi kävely, uinti, pyöräily, hiihto, luistelu, hölkkä ja voimistelu. Kevyt kuntosaliharjoittelu pienillä painoilla sopii myös. Vältä liikkeitä, joissa kohdistuu painetta alavatsaan: mm. jalkakyykky, jalkaprässi, maastanosto, vatsarutistus, ojennus selkäpenkissä. Valitse liikkeitä joissa saat tuettua selän hyvin penkkiin.

Vältä liikuntamuotoja, jotka sisältävät iskuja, putoamisvaaran, nopeita suunnan muutoksia tai lajeja, joissa kohtu voi joutua puristuksiin tai voimakkaaseen heiluvaan liikkeeseen (monet pallopelit, jääkiekko, salibandy, laskettelu, ratsastus, kamppailulajit).

Raskaus väljentää lantion alueen sidekudoksia ja siirtää vartalon painopistettä alas ja eteenpäin. Samalla alaselän notko korostuu. Tämä aiheuttaa naisen tukirangalle ylimääräistä rasitusta. Liikkuessa voi käyttää vatsan tukena tukiliiviä. Naisen tulee muistaa tehdä lantionpohjalihasten harjoituksia koko elinkaaren ajan.

Terveyden ylläpitämiseksi on suositeltavaa liikkua vähintään puoli tuntia päivittäin niin, että ainakin hieman hengästyt. Hengitys- ja verenkiertoelimistön kunnon lisäksi on hyvä huolehtia myös lihasvoimasta ja notkeudesta 2 kertaa viikossa (voimistelu, kuntosaliharjoittelu, venyttely).

Liikunnan aikana on hyvä antaa sykkeen välillä laskea. Aerobisessa liikunnassa syke ei saisi nousta pitkäaikaisesti yli 140. Tällöin sikiö alkaa kärsiä hapenpuutteesta. Vatsan kovettuminen ja supistelu on merkki siitä, että harjoittelua on syytä keventää.

Keväällä 2018 liikuntatarjontaa odottaville äideille

ODOTTAVIEN ÄITIEN MAKSUTON LIIKUNTANEUVONTA
Fysioterapeutin liikunta-/rentousohjausta sekä kotivoimisteluohjeita odottaville äideille.
Paikka: Väinönkadun palvelutalo, Väinönkatu 44, pohjakerros
Aika: ke 7.2.2018
ke 21.3.2018
ke 25.4.2018
klo 16.30-18.00 Huom! Kaikissa ryhmissä sama sisältö.
Neuvonnan tarkoituksena on antaa perustietoa odottavien äitien liikunnasta jo mahdollisimman varhaisessa raskauden vaiheessa. Lisäksi kerrotaan tuki- ja liikuntaelimistön raskauden aikaisista muutoksista ja ”itsehoitokeinoista”. Tunnit sisältävät erilaisia voimistelu-, lepo-, rentous- ja lantionpohjanlihasharjoituksia. Tunnit ovat käytäntöpainotteisia, joten huomioi joustava vaatetus.Tunnit on suunnattu ensisijaisesti ensisynnyttäjille. Mikäli sinulla on tuki- ja liikuntaelinongelmia raskauden aikana, olet myös tervetullut. Etukäteisilmoittautumista ei tarvita. Neuvonta on maksutonta.
Tiedustelut: Terveyspalvelut, p. 014 266 2006

ODOTTAVIEN ÄITIEN KUNTOVOIMISTELU JA RENTOUS
Fysioterapeutin ohjaama viikoittainen jumppa odottaville äideille. Mukaan jumppamatto ja juomapullo.
Paikka: Puistokoulun liikuntasali, Puistokatu 7-9.
Aika: maanantaisin klo 19.00 – 20.00
Ajalla 8.1. - 23.4.2018, ei viikolla 9 eikä 2.4.2018
Etukäteisilmoittautumista ei tarvita.
Hinta 20,00 € kevät-tai syyskausi. Lasku tulee suoraan kotiin, ohjaaja kerää yhteystiedot. Tutustumiskäynti maksutta.

ODOTTAVIEN ÄITIEN JOOGA
Odottaville äideille sekä synnytyksen jälkeiseen liikunnan lempeään aloittamiseen! Ei edellytä aikaisempaa kokemusta joogaamisesta. Mukaan tyyny, alusta ja rento, lämmin asu.
Paikka: Kansalaisopiston liikuntasali, Vapaudenkatu 39-41.
Keskiviikkoisin klo 18.00 – 19.30
Ajalla 8.1. - 23.4.2018, ei viikolla 9
Etukäteisilmoittautumista ei tarvita.
Hinta 20,00 € kevät-tai syyskausi. Lasku tulee suoraan kotiin, ohjaaja kerää yhteystiedot. Tutustumiskäynti maksutta.
Tiedustelut: Terveyspalvelut, p. 014 266 2006

Lisää raskauden ajan liikunnasta:

Selkäkanava, Selkäkipu ja raskaus

UKK, Liikunta raskauden aikana ja sen jälkeen

Liikkuva äiti, Liikuntaa raskauden ja vatsalihasten erkaantuman ehdoilla

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje