Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Strategia ja hankkeet » Hankkeet » Sote-uudistus (2016-2019) » Perustietoa uudistuksesta Keski-Suomen osalta

Perustietoa Keski-Suomen sote-uudistuksesta

Sote-uudistusta on valmisteltu Keski-Suomessa aktiivisesti vuodesta 2013 alkaen. Mukana ovat olleet lähes kaikki Keski-Suomen kunnat. Uudistuksen tavoitteena on kaventaa asukkaiden hyvinvointi- ja terveyseroja, yhdenvertaistaa palveluita sekä parantaa niiden saatavuutta koko maakunnassa. Keskeinen tavoite on lisäksi saada sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannusten kasvu hallintaan.

Kunta, maakunta ja valtio

Marraskuussa 2015 Suomen hallitus linjasi, että Suomeen perustetaan nykyisen maakuntajaon mukaisesti 18 itsehallintoaluetta. Itsehallintoalueita kutsutaan maakunniksi. Keski-Suomi on jatkossa yksi itsehallintoalue eli maakunta. Maakunnan lopullinen laajuus ratkeaa, kun eduskunta hyväksyy lait uudistuksesta.

Maakuntien vastuulle tulee sosiaali- ja terveydenhuolto, pelastustoimi, ympäristöterveydenhuolto sekä maakuntien liittojen ja ELY-keskusten alueellisen kehittämisen tehtävät. Vastuu palvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä maakunnille 1.1.2019. Sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta uudistetaan nykyinen rakenne, palvelut ja rahoitus. Keski-Suomen liiton sivut uudistuksesta ovat luettavissa tämän linkin kautta.

Siirtyvä henkilöstö

Uusi maakunta tulee olemaan Keski-Suomen suurin työllistäjä. Vakituisia työntekijöitä maakuntaan siirtyy yli 10 000. Siirtyvistä on

  • sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstöä on noin 7650 (kuntien ja kuntayhtymien työntekijät sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin työntekijät)
  • tukipalveluiden henkilöstöä 500
  • Keski-Suomen ELY-keskuksen ja TE-toimiston henkilöstöä 370
  • ympäristöterveydenhuollon henkilöstöä 100
  • palo- ja pelastustoimen henkilöstöä 320 (lisäksi 1000 sivutoimista ja sopimuspalokuntalaista)
  • maakuntaliiton henkilöstöä 30

Ajankohtaista

(10.10.2016) Sote- ja maakuntauudistuksen alueellisen valmistelun tiekartta on julkaistu. Tutustu täällä >>

(10.10.2016) Virkamiesvalmistelussa tehdyt valinnanvapausmallin alustavat luonnokset julkaistiin alueuudistus.fi-sivustolla >>.

(1.9.2016) Sote- ja maakuntauudistuksen lakiluonnokset ovat tulleet kuntiin lausunnolle. Lausuntoaika on 9.11.2016 asti. STM:n tiedote aiheesta on luettavissa tämän linkin kautta.

Lakiluonnokset, lausuntopyyntö, vaikutusarvioinnit ja muu materiaali on luettavissa STM:n sivuilla >>

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje