Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Rokotukset

Aikuisten rokotukset
Lasten rokotukset
Influenssarokotukset
Matkailijoiden rokotukset


Aikuisten rokotukset

Aina voimassa pidettäviin perusrokotuksiin kuuluvat:

  • jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote (Tetanusdifteria), tehostetaan 10 vuoden välein
  • tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokkorokote (MPR), sairastetut taudit tai kaksi rokotusta antavat elinikäisen suojan

Perusrokotukset saat oman asuinalueesi terveysaseman sairaanhoitajan vastaanotolla. Rokotteet ja käynti sairaanhoitajan vastaanotolla ovat maksuttomia. Rokotteita annetaan myös työterveysasemilla, kouluterveydenhuollossa ja opiskeluterveydenhuollossa.

>> luetteloon

Lasten rokotukset

Alle kouluikäiset lapset saavat ikäkausiin liittyvät rokotukset lastenneuvoloissa ja kouluikäiset puolestaan kouluterveydenhuollossa.

>> luetteloon

Influenssarokotukset

Syksyn 2016 kausi-influenssarokotukset ovat päättyneet. Syksyn 2017 yleiset kausi-influenssan rokotuspäivät ja -ajat ilmoitetaan kuntalaisille myöhemmin.

Maksuttomiin influenssarokotuksiin ovat oikeutettuja:

- raskaana olevat naiset
- 6–35 kuukauden ikäiset lapset
- 65 vuotta täyttäneet
- sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
- vakavalle influenssalle alttiiden kanssa asuvat tai muuten säännöllisesti tekemisissä olevat
- varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja naiset
- sosiaali- ja terveyshuollon sekä lääkehuollon henkilöstö

Muut kuntalaiset voivat halutessaan hankkia rokotteen itse lääkärin antamalla reseptillä apteekista. Työterveyspalvelujen piirissä olevat saavat rokotteen omalta työterveyshoitajalta Mikäli työterveyspalvelut eivät ole käytettävissä tai työterveydessä ei rokoteta, tulee apteekista noudetun rokotteen kanssa hakeutua oman terveysaseman sairaanhoitajan vastaanotolle.

Influenssarokote on matkailijoille ajankohtainen ympäri vuoden. Eteläisellä pallonpuoliskolla tautiin voi sairastua myös Suomen kesäkuukausina. Kysy asiaa tarkemmin matkailijoiden rokotusvastaanotolta.


>> luetteloon

Matkailijoiden rokotukset

Rokotuksia tarvitsevat ulkomaille matkustavat tai ulkomaille työskentelemään lähtevät. Matkailijoiden perusrokotuksia ovat jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, poliorokote, MPR-rokote, hepatiittirokotteet ja puutiaisaivokuumerokote.

Pelkät perusrokotukset oman terveysaseman sairaanhoitajalta

Pelkkät perusrokotukset saat ajanvarauksellla oman asuinalueen terveysaseman sairaanhoitajalta. Alle kouluikäisten lasten rokotuksia hoidetaan lastenneuvoloissa ja kouluikäisiä rokotetaan kouluterveydenhuollossa. Opiskelijoiden perusrokotuksia hoidetaan opiskeluterveydenhuollossa.

Erikoisrokotteiden osalta yhteys matkailijoiden rokotusvastaanottoon

Jos tarvitset perusrokotteiden lisäksi erikoisrokotuksia esimerkiksi keltakuumetta, Japanin aivotulehdusta, meningokokkia, lavantautia tai koleraa vastaan, voit olla yhteydessä Matkailijoiden rokotusvastaanottoon puhelinajalla. Puhelinajat ovat maanantaisin, tiiistaisin ja keskiviikkoisin klo 12–13, p. 014 266 1646.

Kyllön matkailijoiden rokotusvastaanotto sijaitsee Kyllön neuvolassa, osoitteessa Keskussairaalantie 20, 2.krs. Vastaanotto toimii vain ajanvarauksella.

Todistus tehdystä tuberkuliinitestistä

Jos tarvitset todistuksen tehdystä tuberkuliinitestistä esimerkiksi vaihto-opiskelupaikkaa varten, varaa aika lääkärille oman asuinalueesi terveysasemalle. Tuberkuliinitestit tehdään Keski-Suomen keskussairaalan keuhkosairauksien poliklinikalla, jonne tarvitaan lääkärin lähete.

Osa rokotteista maksuttomia, osa maksullisia

Jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, poliorokote ja MPR-rokote ovat kaikille maksuttomia. Muut rokotteet ja kansainvälinen rokotuskortti ovat maksullisia. Lääkärikäynnistä veloitetaan normaali terveyskeskusmaksu. Sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan vastaanottokäynnistä ei peritä maksua.

Tarvittavan rokotussuojan voit tarkistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta, josta löytyy maittainen luettelo suositeltavista ja harkittavista rokotuksista.

Mahdollisista muutoksista ilmoitetaan erikseen.

>> luetteloon

JYTE - Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus (Jyte) tuottaa perusterveydenhuollon palvelut Hankasalmen, Jyväskylän ja Uuraisten kuntien noin 140 000 asukkaalle. Erikoissairaanhoidon palveluja kuntalaiset saavat Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kautta.

Etsitkö näitä?

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2017 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje