Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Rokotukset

Aikuisten rokotukset
Lasten rokotukset
Influenssarokotukset
Matkailijoiden rokotukset


Aikuisten rokotukset

Aina voimassa pidettäviin perusrokotuksiin kuuluvat:

  • jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote (Tetanusdifteria), tehostetaan 10 vuoden välein
  • tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokkorokote (MPR), sairastetut taudit tai kaksi rokotusta antavat elinikäisen suojan

Perusrokotukset saat oman asuinalueesi terveysaseman sairaanhoitajan vastaanotolla. Rokotteet ja käynti sairaanhoitajan vastaanotolla ovat maksuttomia. Rokotteita annetaan myös työterveysasemilla, kouluterveydenhuollossa ja opiskeluterveydenhuollossa.

>> luetteloon

Lasten rokotukset

Alle kouluikäiset lapset saavat ikäkausiin liittyvät rokotukset lastenneuvoloissa ja kouluikäiset puolestaan kouluterveydenhuollossa.

Vesirokkorokotukset käynnistyvät syyskuussa - rokotus ensisijaisesti ikäkausitarkastuksien yhteydessä

Uusimpana kansallisessa rokotusohjelmassa on vesirokkorokote. Vesirokkorokotukset käynnistyvät myös Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen, Jyten kunnissa, Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla syyskuussa 2017.

Vesirokkorokotetta tarjotaan maksutta niille 1,5–11-vuotiaille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa tai eivät ole saaneet kahta rokotetta aiemmin.

Rokotukset annetaan ensisijaisesti neuvolan ja kouluterveydenhuollon ikäkausitarkastuksien yhteydessä. Lisäksi Jyte järjestää Jyväskylässä Keskustan ja Palokan neuvoloissa keskitetyt rokotevastaanotot 18.9.–13.10. sekä erilliset rokotuspäivät Hankasalmella ja Uuraisilla 6.9. ja 20.9.

Jyväskylän keskitetyt rokotevastaanotot 18.9.–13.10.

Jyväskylän Keskustan ja Palokan keskitetyille rokotevastaanotoille aika varataan 11.9. alkaen soittamalla numeroon 014 266 0740, ajalla 11.–15.9. arkisin klo 10–14 ja 18.9. alkaen arkisin klo 11–12.30.

Hankasalmen ja Uuraisten keskitetyt rokotuspäivät

Hankasalmen ja Uuraisten keskitetyt rokotuspäivät ovat 6.9. ja 20.9. klo 13–16 Hankasalmen neuvolassa, osoitteessa Keskustie 55 sekä Uuraisten neuvolassa osoitteessa Kuukantie 16.

Hankasalmi: ajan voi varata terveydenhoitajilta puhelimitse ma-to klo 12–13.
• Hankasalmi as, Niemisjärvi ja Sauvamäki, p. 014 267 1288
• Hankasalmi kk, Hannula, Ristimäki, Säkinmäki ja Veneranta, p. 014 267 1289

Uurainen: ajan voi varata puhelimitse ma-to klo 12–13.
• Kirkonkylä, Jokihaara, p. 014 336 6288
• Höytiä, Kangashäkki, Kyynämöinen, Oikari, p. 014 336 5327

Vesirokon rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Ne lapset, jotka saavat ensimmäisen annoksen alle 6-vuotiaina, saavat tehosterokotteen neuvolassa 6 vuoden iässä. 6-11-vuotiaina rokotetut saavat tehosteen 12-vuotiaana.

Lisätietoa:

>> luetteloon

Influenssarokotukset

Syksyn 2017 yleiset kausi-influenssan rokotuspäivät ja -ajat ilmoitetaan kuntalaisille myöhemmin.

Maksuttomiin influenssarokotuksiin ovat oikeutettuja:

  • raskaana olevat naiset
  • 6–35 kuukauden ikäiset lapset
  • 65 vuotta täyttäneet
  • sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • vakavalle influenssalle alttiiden kanssa asuvat tai muuten säännöllisesti tekemisissä olevat
  • varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja naiset
  • sosiaali- ja terveyshuollon sekä lääkehuollon henkilöstö

Muut kuntalaiset voivat halutessaan hankkia rokotteen itse. Apteekkiin tarvitset lääkärin antaman reseptin. Työterveyspalvelujen piirissä olevat saavat rokotteen omalta työterveyshoitajalta. Mikäli työterveyspalvelut eivät ole käytettävissä tai työterveydessä ei rokoteta, tulee apteekista noudetun rokotteen kanssa hakeutua oman terveysaseman sairaanhoitajan vastaanotolle.

Influenssarokote on matkailijoille ajankohtainen ympäri vuoden. Eteläisellä pallonpuoliskolla tautiin voi sairastua myös Suomen kesäkuukausina. Kysy asiaa tarkemmin matkailijoiden rokotusvastaanotolta.


>> luetteloon

Matkailijoiden rokotukset

Rokotuksia tarvitsevat ulkomaille matkustavat tai ulkomaille työskentelemään lähtevät. Matkailijoiden perusrokotuksia ovat jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, poliorokote, MPR-rokote, hepatiittirokotteet ja puutiaisaivokuumerokote.

Osa matkalle lähtevistä tarvitsee useita rokotuskertoja. Kun olet lähdössä matkoille, ota hyvissä ajoin yhteyttä matkailijoiden rokotusvastaanottoon (Kyllön terveysaseman neuvola, Keskussairaalantie 20, 2. krs). Vastaanotto toimii vain ajanvarauksella.

Pelkät perusrokotukset oman terveysaseman sairaanhoitajalta

Pelkät perusrokotukset saat ajanvarauksellla oman asuinalueen terveysaseman sairaanhoitajalta. Alle kouluikäisten lasten rokotuksia hoidetaan lastenneuvoloissa ja kouluikäisiä rokotetaan kouluterveydenhuollossa. Opiskelijoiden perusrokotuksia hoidetaan opiskeluterveydenhuollossa.Tetanus, polio ja MPR-rokotuksia varten ei tarvitse hankkia reseptiä, vaan kyseiset rokotteet saa maksutta vastaanotolta. Hepatiitti- ja puutiaisaivokuumerokotteisiin tarvitset reseptin ja ne ostetaan itse apteekista. Reseptin saat joko soittamalla terveysaseman ajanvaraukseen tai jättämällä yhteydenottopyynnön Hyvikseen.

Erikoisrokotteiden osalta yhteys matkailijoiden rokotusvastaanottoon

Jos tarvitset perusrokotteiden lisäksi erikoisrokotuksia esimerkiksi keltakuumetta, Japanin aivotulehdusta, meningokokkia, lavantautia tai koleraa vastaan, voit olla yhteydessä matkailijoiden rokotusvastaanottoon puhelinajalla. Matkailijoiden rokotusvastaanotto sijaitsee Kyllön neuvolassa (Kyllön terveysasema, Keskussairaalantie 20, 2. krs). Vastaanotto toimii vain ajanvarauksella. Puhelinajat: ma ja ti klo 10–11, to klo 12–13, p. 014 266 1646.

Todistus tehdystä tuberkuliinitestistä

Jos tarvitset todistuksen tehdystä tuberkuliinitestistä esimerkiksi vaihto-opiskelupaikkaa varten, varaa aika lääkärille oman asuinalueesi terveysasemalle. Tuberkuliinitestit tehdään Keski-Suomen keskussairaalan keuhkosairauksien poliklinikalla, jonne tarvitaan lääkärin lähete.

Osa rokotteista maksuttomia, osa maksullisia

Jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, poliorokote ja MPR-rokote ovat kaikille maksuttomia. Muut rokotteet ja kansainvälinen rokotuskortti ovat maksullisia. Lääkärikäynnistä veloitetaan normaali terveyskeskusmaksu. Sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan vastaanottokäynnistä ei peritä maksua.

Tarvittavan rokotussuojan voit tarkistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta, josta löytyy maittainen luettelo suositeltavista ja harkittavista rokotuksista.

Mahdollisista muutoksista ilmoitetaan erikseen.

Lisätietoa matkustaville http://www.fsih.fi/matkailijan-ohjeet/

>> luetteloon

JYTE - Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus (Jyte) tuottaa perusterveydenhuollon palvelut Hankasalmen, Jyväskylän ja Uuraisten kuntien noin 140 000 asukkaalle. Erikoissairaanhoidon palveluja kuntalaiset saavat Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kautta.

Etsitkö näitä?

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2017 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje