Suoraan sisältöön
TekstiversioIn English Other languages
Jyväskylän kaupunki > Terveys > Suun terveydenhuolto > Hymyä elämään

Hymyä elämään

Alakoululaisille Hymyä elämään

Hymyä elämään jatkui kevättalvella Jyväskylän alakouluilla. Kampanja lähestyi oppilaita ja vanhempia kouluissa ja vanhempainilloissa. Hampaiden hoidosta ja yleisemminkin koululaisten terveyden asioita käsiteltiin yhteistyöllä suun terveydenhuollon ammattilaisten, terveydenhoitajien, ravitsemusasiantuntijoiden, fysioterapeuttien ja koulujen henkilökunnan kanssa vuorovaikutteisesti vanhempainilloissa.

Lapset ja huoltajat täyttivät terveyskalenteria lapsen elämästä. Miniseurannalla saatiin käytännöllistä tietoa koosteena vanhempainiltaan ja yksilöllisesti pohdittavaksi, kuinka juuri meidän perheen lapsella olisi elämässä sopivasti terveyttä ja hyvinvointia. Terveyskalenterin saa tulostettua tästä.

Kampanjan koordinoijana oli Jyväskylän terveyskeskuksen suun terveydenhuolto. Kampanja kosketti erityisesti Jyväskylän terveyskeskuksen asiakkaina olevia koululaisia, mutta materiaalia saavat vapaasti hyödyntää kaikki lasten terveydestä huolehtivat.

Materiaalit sokerin määrä mehuissa

Luokille 1-2
Suun hoito
Ravinto
Uni
Liikunta

Luokille 3-4
Suun hoito
Ravinto
Rajat ja rakkaus
Liikunta

Luokille 5-6
Suun hoito 5. luokkalaisille
Suun hoito 6. luokkalaisille

Ravinto
Rajat ja rakkaus
Uni
Liikunta

Yläkoululaisten Hymyä elämään -kampanja

Hymyä elämään -kampanja lähestyi kaikkia yläkouluikäisiä Jyväskylässä tammi-helmikuussa 2008. Hampaiden hoidosta ja yleisemminkin suun terveyden asioista järjestettiin yhteistyöllä yläkouluikäisille tapahtuma ja huoltajille vanhempainiltoja. Tapahtumassa opetettiin nuoret huomaamaan, miten tärkeää on huolehtia suun terveydestä. Hampaiden säännöllinen hoitaminen, ateriarytmin noudattaminen ja tupakoinnin välttäminen ovat niitä keinoja, jotka nuoren kannattaa ottaa tavaksi. Niiden avulla jokaisen on helpompi saada hymyä elämäänsä. Nuoret kertoivat seurantakyselyssä, että kampanja oli muuttanut heidän terveyskäyttäytymistään parempaan suuntaan. nuoret harjaavat hampaitaan

Kampanja sisälsi kaikki yläkoulut kiertävän näyttelyn. Näyttelyssä oppilaat itse huoltivat hampaitaan ja tutustuivat konkreettisesti asioihin, joilla he voivat itse vaikuttaa oman suunsa terveyteen. Oppilaiden vanhemmat tutustuivat ennakolta näyttelyyn koulun vanhempainillassa.

Tapahtumaa järjestämässä olivat Jyväskylän kaupungin hammashuollon, kouluterveydenhuollon, ravitsemusneuvonnan sekä sivistystoimen henkilöstöä sekä Terveys ry. Mukana yhteistyössä oli myös nuoria aikuisia hammas- ja terveydenhoitoalan opiskelijoita.

Ikääntyvien laadukkaaseen hoitoon tukea – Hymyä elämään -koulutus

Suun terveydenhuollon ammattilaiset järjestivät ikääntyviä hoitaville ammattilaisille kampanjan Hymyä elämään -teemalla. Syksyllä 2009 valmennettiin kymmeniä hoitajia auttamaan ikääntyvää pitkäaikaishoidon asiakasta suun terveyden hoidossa. Samalla heitä opastettiin käyttämään hoitotilanteissa toimivia menetelmiä. Koulutustilaisuudet järjestettiin alan yritysten tuella.

 

 
Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta